Tre recept för att ta tillvara tomatskörden

Njut av härliga tomater med underbar naturlig sötma och syra. För den som vill inleda helgen med att prova tre sätt att ta vara på skörden visar Maria Zihammou hur hon gör.

ANNONS
|
Tomatsoppa med harissa.
Tomatsoppa med harissa. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Tomatsoppa med harissa

4 portioner

Har du provat att göra soffritto? Man kan enklast beskriva det som en symfoni av grundsmaker. Genom att rosta lök, morot, selleri och vitlök i olivolja tills blandningen fått fin färg kan du skippa buljongtärningen och veva ner några solmogna och mjuka tomater till en soppa med läckra smaker.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 stjälk selleri

1 morot

Olivolja

1 kg tomater, väl mogna

1 msk harissa, (en nordafrikansk chilipasta)

Salt och svartpeppar

1–2 msk rödvinsvinäger

Till servering:

1 dl crème fraiche

2–3 msk grovhackade örter, t ex bladpersilja

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och strimla sellerin. Skala moroten eller, om du använder ekologisk morot, tvätta den och skär i mindre bitar.

ANNONS

Hetta upp rejält med olivolja i en kastrull och tillsätt blandningen, rosta i minst 10–15 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått fin färg. Dela tomaterna i grova bitar och tillsätt i kastrullen tillsammans med harissa, krydda med lite salt och peppar. Sjud blandningen tills tomaterna kokat sönder. Häll ner vatten så att det täcker och du får en tjock och härlig soppa. Smaka av med vinäger och, om det behövs, lite mer salt och peppar.

Skeda upp soppan i skålar och toppa med vispad crème fraiche och hackade örter.

Långrostade tomater kan bevaras på burk och användas länge.
Långrostade tomater kan bevaras på burk och användas länge. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Långrostade tomater

4 portioner

Här har jag använt cocktailtomater, men du kan lika gärna använda större tomater och långrosta på samma sätt, men då behöver du förlänga tiden i ugnen. Regeln är att ju längre du rostar tomaterna desto mer försvinner av vätskan, vilket gör smaken mer koncentrerad.

1 kg cocktailtomater, mogna

Olivolja

Örter, torkade eller finhackade

Till servering:

Ljust surdegsbröd

Ricotta eller burrata

Basilika

Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med kant.

Ringla över olivolja och ställ in i mitten av ugnen i cirka tre timmar, tills de torkat något och fått lite färg. Öppna luckan ett par gånger under stektiden för att släppa ut ånga.

ANNONS

Varva tomaterna med torkade eller finhackade örter i en väl rengjord burk. Fyll på med olivolja upp till kanten och sätt på locket.

Servera med rostat ljust surdegsbröd och ricotta eller burrata. Toppa med hackad basilika. Ringla över olivolja, krydda med lite flingsalt och svartpeppar och servera.

Tomatsallad med rostade kikärtor och salsiccia.
Tomatsallad med rostade kikärtor och salsiccia. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Tomatsallad med rostade kikärtor och salsiccia

4 portioner

Basen i salladen är saftiga bifftomater och kryddiga kikärtor som jag rostar i ugnen med rå salsiccia. Du kan gärna servera den ljummen och tillsätta några olika sorters tomater, som långrostade och färska cocktailtomater, för att ge salladen en spännande tomatupplevelse.

1 burk kikärtor, ca 400 g

Olivolja

1 tsk paprikapulver

Salt och svartpeppar

3 råa korvar, salsiccia eller chorizo, ca 300 g

500 g tomater, gärna blandade sorter

2–3 msk långrostade tomater, valfritt

1 dl finhackad bladpersilja

Dressing:

1/2 citron, pressad saft

1 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Till servering:

Bröd

Sätt ugnen på 175 grader. Häll av spadet från kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt. Häll ut dem på en ugnsplåt med kant. Skär korven i skivor och fördela ut över plåten. Krydda med lite salt, peppar, paprikapulver och ringla över några matskedar olivolja. Ställ in i mitten av ugnen och rosta i cirka 15–20 minuter tills kikärtorna fått färg och korven är genomstekt.

ANNONS

Låt svalna något.

Skär tomaterna i skivor och mindre bitar. Varva tomaterna med kikärtor, långrostade tomater om du vill, och toppa med hackad persilja. Blanda samman dressingen och ringla över. Servera med gott bröd.

Maria Zihammou tipsar

Leta svenska tomater:

Jag kan tycka att det är märkligt, så här mitt i skörden att det ska vara så svårt att få tag på svenska tomater från mindre odlare. Om du inte odlat själv får du handla direkt från odlare eller leta efter butiker med handplockat urval.

Förvara tomaterna:

Om du vill bevara smaken, låt tomaterna ligga framme i rumstemperatur. Lägg tomaterna upp och ner med stjälkfästet nedåt, det kommer att förlänga hållbarheten eftersom botten på tomaten är den delen som ruttnar först.

Ta hand om skörden:

När jag får tag på härodlade tomater vill jag äta dem från morgon till kväll. Skiva och ät på rostat surdegsbröd med flingsalt och fin olivolja. Dela övermogna stora tomater och ta bort kärnorna, riv ner tomatköttet i en bunke till en rå tomatsås och krydda med finhackad vitlök, chiliflakes om du vill och smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt olivolja och en skvätt vinäger för en ultimat tomatsås som du kan äta till det mesta.

LÄS MER:Tre goda recept med zucchini

LÄS MER:Alla recept du behöver för grillmiddagen

LÄS MER:Recept: Egen pasta och tre italienska klassiker

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS