Tre goda recept med zucchini

Sensommarens skördetid är här och därmed finns mängder av zucchini att njuta av. Men vad ska man laga med den? Anja Olaug Jelinek friterar och dippar, gör en syrlig paj och bakar en enkel kaka.

ANNONS

I år har jag för första gången försökt odla på vår uteplats. Med hög ambition sattes en del frön under våren, allt har i stort sett dött på grund av mängden regn och bristen på dränering i mina krukor och lådor. Dock finns det en grönsak som har överlevt och det är zucchini. Även tidigare år har odlande vänner slängt zucchini på mig, på grund av dess otroliga skörd. Med det sagt kör vi zucchinispecial denna vecka, med tre recept som kommer ta dig med storm.

Friterad zucchini med nuoc cham på sesam.
Friterad zucchini med nuoc cham på sesam. Bild: Anja Olaug Jelinek

Friterad zucchini med nuoc cham på sesam

4 portioner som snacks

Zucchinin vänds i frityrsmet och blir krispig på utsidan, mjuk på insidan och doppas i en saltsyrlig dressing.

ANNONS

1 zucchini

Frityrsmet:

1,5 dl vetemjöl

3/4 msk bakpulver

3/4 tsk salt

1,5 dl tonicvatten eller bubbelvatten (vanligt vatten går också bra men bubblorna gör att det blir krispigare)

5 dl neutral olja att fritera i

Nuoc cham med sesam:

1 1/4 dl hett vatten

3/4 dl socker

3/4 dl fisksås

3/4 risvinäger

2 msk färskpressad lime

1 vitlöksklyfta

1 färsk chili eller 1 tsk chiliflakes

1/2 msk sesamfrön

1 tsk sesamolja

Skär zucchinin i skivor, cirka 3 cm tjocka. Vispa samman frityrsmet och låt stå. Under tiden vispar du ihop alla ingredienser till dressingen.

Hetta upp en kastrull med olja, vänd zucchiniskivorna i frityrsmeten och fritera tills de får fin färg. Du kan fritera flera samtidigt. Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle bli för varm.

Lägg de friterade skivorna på ett hushållspapper och låt rinna av. Servera med dressingen att doppa i.

Zucchinipaj med ägg
Zucchinipaj med ägg Bild: Anja Olaug Jelinek

Zucchinipaj med ägg

4 portioner

Den här pajen har en fyllning på riven zucchini och massa ost, och toppas med ett knäckt ägg. Matig, syrlig och helt otroligt god. Du kan välja mellan att göra en stor paj eller fyra små.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

1 msk kallt vatten

ANNONS

Fyllning:

500 g zucchini (1 stor zucchini eller 2 mindre)

Zest från 1/2 citron

150 g färskost

200 g fetaost

1/2 dl finhackad dill

1 msk olivolja

4 ägg

Flingsalt

Svartpeppar

Toppa med olivolja och dill

Riv zucchini och salta. Låt ligga i durkslag för att vätskan ska rinna av.

Sätt ugnen på 220 grader.

Tryck ihop smöret med vetemjöl tills du får en sandliknande konsistens. I med vatten och rör ihop till en fast deg, knåda ej. Tryck ut den i en smörad form om du gör en paj eller platta ut på bakplåtspapper i fyra mindre formar, nagga och ställ i kyl.

Finhacka dill och riv citronzest.

Krama vätskan ur zucchinin och blanda med färskost, smulad fetaost, citronzest och finhackad dill. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Smeta på fyllningen på pajen, gör en liten grop i mitten och grädda i tio minuter, då hinner pajen bakas lite innan ägget knäcks ovanpå. Knäck i ett ägg per paj om du gör fyra små eller alla fyra i samma grop om du gör en paj.

Ställ in i ugnen och baka tills äggen är klara, cirka tio minuter.

”Ostkaka” på zucchini.
”Ostkaka” på zucchini. Bild: Anja Olaug Jelinek

”Ostkaka” på zucchini

4 portioner

Om du har mycket zucchini är detta en otroligt bra kaka att baka, inte minst för att du behöver en hel del, men också för att kakan är så otroligt god och enkel. Servera med sylt och lättvispad grädde.

ANNONS

2 kg zucchini (ca 4 stycken)

4 ägg

0,5 dl grädde

1 dl strösocker

4 msk vetemjöl

2 dl sötmandel

5 bittermandlar

Skala och dela zucchini i mindre bitar. Koka den mjuk, det tar bara cirka fem minuter. Häll i durkslag, låt rinna av och svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta sötmandlarna. Låt svalna och grovhacka dem sedan.

Vispa samman vetemjöl, socker och grädde tills inga klumpar finns kvar. Vispa sedan ner äggen. Mosa zucchini och tillsätt i smeten. Blanda ner mandel och riv i bittermandel.

Häll smeten i en smörjd form på minst tre liter och grädda i cirka en timme. Servera gärna med sylt och lättvispad grädde.

LÄS MER:Recept: Matiga sallader med dressing i fokus

LÄS MER:Så lagar du budgetsmarta rätter med kål

LÄS MER:Recept: Laga mat med blommor och blad

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS