Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

Hur sätter man ihop en måltid som är minst lika god i matlådan dagen efter? Anja Olaug Jelinek rycker ut till vår räddning med tre rätter som inte bara blir en god middag utan även förgyller jobblunchen.

ANNONS
|

Längtan till lunchlådan är nästan en helig sak i vårt jobbsamhälle. Eller? Lunchlådemat kan verkligen slå helt fel, eller rätt. Det finns mat som inte ska vara i lådor, som rent ut sagt blir äcklig. Till exempel sallad som du redan hällt dressing på, som dagen innan var krispig och glansig av den feta dressingen, men som i dag är en klump som guppar runt i vätska. Eller en carbonara som under natten svällt och blivit en klump pasta. Det är ju så trist.

Därför har jag skapat tre rätter som passar utmärkt i låda. Mitt bästa tips, om du exempelvis vill ha en sallad, är att allt i salladen ska kunna värmas upp och bli godare när det kombineras tillsammans. Grönsakerna ska vara tillagade för då minskar risken att de förändras för mycket under natten. Ett annat tips är att försöka arbeta med en tydlig balans av salt, surt och fett. Över natten i kylen tappar nämligen maten en del smak, så har du bra balans och tydliga smaker från början kommer den smaka bättre sedan.

ANNONS
Pilaff med kronärtskocka, dill och gräslök.
Pilaff med kronärtskocka, dill och gräslök. Bild: Anja Olaug Jelinek

Pilaff med kronärtskocka, dill och gräslök

4 portioner

En klassisk rätt som finns i de flesta matkulturer. Det är helt enkelt ris som stekts och sedan kokats i buljong. Riset får en lite rostad smak och blir väldigt gott. Du kan använda vilket ris du vill, jag valde havreris för jag tycker att det är så gott.

5 dl grönsaksbuljong

4 dl havreris

2 morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 chili

1/2 dl gräslök, finhackad

2 msk dill, finhackad

400 g inlagd kronärtskocka

2,5 dl gröna sojabönor (finns i frysdisken)

En skvätt citronsaft

Koka upp grönsaksbuljong. Ställ åt sidan.

Häll havreris i en sil och koka upp vatten. Häll det kokande vattnet över havreriset och skölj sedan med kallt vatten. Då försvinner stärkelsen från havreriset och det blir mindre klibbigt.

Finhacka lök, vitlök, morot och chili. Hetta en stekpanna med neutral olja och stek lök och vitlök glansigt och mjukt, tillsätt morot och chili. Stek ett par minuter. Tillsätt riset och stek i 5–10 minuter under omrörning, riset ska få lite färg. Häll på buljongen. Riset ska få en mjuk konsistens med tuggmotstånd.

Finhacka dill och gräslök och grovhacka kronärtskockor. När riset är klart tillsätter du finhackad dill, gräslök och bönor, blanda med en gaffel för att riset ska bli fluffigt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

ANNONS

Toppa med kronärtskocka och lite citronsaft.

Varm sallad med bakad purjo, syrad lök, valnötter och quinoa.
Varm sallad med bakad purjo, syrad lök, valnötter och quinoa. Bild: Anja Olaug Jelinek

Varm sallad med bakad purjo, syrad lök, valnötter och quinoa

4 portioner

Den varma salladen är matlådans bästa vän. Bakad purjolök är något av det godaste som finns och blir nästan godare dagen efter. När jag har denna låda som väntar på mig blir jag extra glad.

1 purjolök

1 dl olivolja

2 dl valnötter

1,5 dl torkad quinoa

3 dl vatten att koka i

150 g fetaost

1 msk god olivolja

Flingsalt

En skvätt citronsaft

Snabbsyrad rödlök:

1 rödlök

1/2 dl vitvinsvinäger

En stor nypa flingsalt

2 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär purjolöken i cirka 3 cm breda bitar. Ställ i en ugnsform och ringla över rikligt med olivolja. Baka i ugn i 45 minuter.

Skär rödlöken i skivor, häll över vitvinsvinäger, salt och kokande vatten så att löken täcks helt.

Rosta valnötter i ugn i cirka 7 minuter, det kan vara samma grad som purjolöken har.

Koka upp quinoa och dela fetaosten i bitar.

Blanda quinoa med valnötter, syrad lök och ost. Lägg upp på ett fat och fördela purjolöken över salladen.

Potatissoppa med hasselnötter och tryffel.
Potatissoppa med hasselnötter och tryffel.

Potatissoppa med hasselnötter och tryffel

4 portioner

En klassisk potatissoppa är alltid en bra idé. Här har jag lyxat till den en aning med rostade hasselnötter och tryffelolja, vilket jag tycker alla bör göra.

ANNONS

500 g mandelpotatis (du kan välja en annan potatissort, men mandelpotatis blir så gott)

1/2 purjolök

4 vitlöksklyftor

6 dl grönsaksbuljong

1 dl havregrädde eller annan grädde

Toppa med:

1 dl hasselnötter

1 champinjon eller några trattkantareller, skivade

Tryffelolja

Skala potatisen, finhacka purjolöken och vitlök.

Hetta upp en gryta med neutral olja och stek purjolök och vitlök tills de mjuknat. Grovhacka potatisen och stek den med löken ett par minuter.

Häll på buljongen och sjud tills potatisen mjuknat.

Under tiden rostar du hasselnötter för topping på 200 grader i cirka 5 minuter.

Grovhacka hasselnötterna. Mixa soppan och servera den toppad med rå, tunt hyvlad svamp, alternativt torkad svamp, hasselnötter och tryffelolja.

LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

LÄS MER:Tre goda recept med zucchini

LÄS MER:Recept: Matiga sallader med dressing i fokus

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS