Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

Vad sägs om friterad majs med cheddar och jalapeño, nöthummus med bröd eller friterad kikärtspannkaka med syrlig dippsås? Anja Olaug Jelinek bjuder på lyxiga smårätter som sätter glitterkant på vardagen.

ANNONS
|

Men är det kalla vindar som knackar på dörren? Som liksom kilar in ett litet finger och säger ”hallå hallå, kan du öppna?” Håller du emot utan att bry dig om att det där lilla fingret riskerar att brytas? Saken är den att det inte kan brytas, för det är hösten som kittlar dig lätt på hakan. En omställning av den kalibern kan lämna vissa av oss i det blå och lite handlingsförlamade. Det finns mycket man kan göra för att omständigheterna ska kännas lite bättre. En av de bästa sakerna för att rama in livet i lite glitter är, enligt mig, mat. Det är nu vi ska börja göra egen pasta, lägga tid på detaljer och försvinna in i matens magiska värld. Jag har därför tagit fram tre smårätter som är lite roliga, lite nya och framför allt mycket goda.

ANNONS
Majsfritters med cheddar och jalapeño.
Majsfritters med cheddar och jalapeño. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Majsfritters med cheddar och jalapeño

4 portioner

Har vi någon mer underskattad smakkombo än majs, cheddar och jalapeño? Barnsligt gott och går aldrig ur tiden. Jag använde en vegansk cheddar, för det blir lika gott och det är gött att inte äta för många saker som påverkar våra djur tycker jag.

200 g majskorn

1 jalapeño

50 g riven cheddarost

1 dl majsstärkelse

4 msk kikärtsspad eller 1 ägg

En nypa bakpulver

Jalapeño- och dragonmajonnäs:

1 dl majonnäs

1 jalapeño

1/2 msk dragon

1/2 tsk vitvinsvinäger

Finhacka jalapeño. Blanda alla ingredienser till majsfritters, forma till lagom stora bitar och stek dem krispiga i rikligt med neutral olja. Låt svalna en aning.

Blanda alla ingredienser till majonnäsen och ät tillsammans med majsfritters.

Cashewhummus med bröd och rostade sesamfrön.
Cashewhummus med bröd och rostade sesamfrön. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Cashewhummus med bröd och rostade sesamfrön

4 portioner

Att ”nötifiera” en hummus är så otroligt gott. Den blir lite fetare, lite djupare och krämigare. Cashewnötterna blötläggs för att de ska bli lättare att mixa, du kan använda blötläggningsvattnet i hummusen för mer smak.

3 msk tahina (ljus tahini)

1 liten vitlöksklyfta

1/2 dl vatten

200 g cashewnötter

200 g kokta kikärtor

Saft från 1–2 citroner (beroende på hur sur du vill att den ska bli)

Flingsalt

Topping:

En god olivolja

Rostade sesamfrön

Paprikapulver

Örter

Till servering:

ANNONS

Ett gott bröd

Blötlägg cashewnötterna i en timme. Vattnet ska precis täcka nötterna.

Mixa tahina, citron och vitlök tills du får en fast massa, cirka en minut.

Tillsätt 1/2 dl vatten och mixa i ungefär en minut till. När konsistensen är krämig tillsätter du kikärtor och cashewnötter med blötläggningsvattnet. Om den blir för fast, alltså grynig, tillsätt lite mer vatten och fortsätt mixa tills du får en krämig konsistens.

Smaka av med flingsalt och citron. Lägg upp hummusen på en tallrik, gör en liten grop i mitten och pynta med rostade frön och örter. Ät med bröd.

Friterad kikärtspannkaka med chilivinäger.
Friterad kikärtspannkaka med chilivinäger. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Friterad kikärtspannkaka med chilivinäger

4 portioner

Friterad kikärtspannkaka, eller panissa fritta, är ett italienskt snacks som blir otroligt gott tillsammans med den syrliga och starka vinägern.

5 dl vatten

2,5 dl kikärtsmjöl

1/2 tsk salt

Olja till fritering

Chilivinäger:

150 g chilifrukter

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

1/2 msk socker

1 tsk salt

Gör chilivinäger genom att mixa chili med 1 dl vatten. Värm upp chilivattnet i en kastrull med resten av ingredienserna. Låt sjuda i cirka tio minuter. Låt svalna. Om du vill kan du låta den stå i ett dygn och sedan sila av, eller så äter du den som den är.

ANNONS

Häll 5 dl vatten i en kastrull och koka upp. Blanda kikärtsmjöl och salt i en bunke. När vattnet kokar tillsätter du mjölet i omgångar samtidigt som du vispar. Sänk värmen, det ska inte koka så det skvätter.

Rör hela tiden tills det blir en blank deg som är ganska fast, det tar cirka 20 minuter men håll ut. Tryck ner degen i en form och lägg plastfolie direkt ovanpå. Låt svalna i cirka 15 minuter och ställ sedan in den i kylen, minst 30 minuter.

Skär upp ”pannkakan” i avlånga bitar. Ta en tallrik och täck den med hushållspapper, denna ska du använda när fettet ska rinna av efter friteringen.

Värm en kastrull med olja för fritering. När oljan är 180 grader är den redo att fritera i, sänk värmen en aning och ha alltid ett lock nära till hands om oljan skulle bli för varm. Har du ingen termometer kan du lägga ner en bit av pannkakan, börjar det bubbla kraftigt och den snabbt får färg är oljan klar.

Fritera pannkaksbitarna tills de får fin färg, lägg upp på hushållspapper och strö över flingsalt.

Servera med chilivinäger.

LÄS MER:Tre goda recept med zucchini

LÄS MER:Recept: Matiga sallader med dressing i fokus

LÄS MER:Så lagar du budgetsmarta rätter med kål

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS