Tre festliga recept för höstens middagar

Det krävs glädjeämnen att ta stöd i när det blir mörkare och kallare. Anja Olaug Jelinek fokuserar denna vecka på värmande och festlig mat att svänga ihop till höstens middagar.

ANNONS
|

Mitt annars ganska mörka humör under hösten ska i år bli något helt annat. Detta med hjälp av mat. Min kompis funderar på om hon ska börja ha en thanksgiving-middag varje år. Mest för att synliggöra tacksamhet och rama in hösten med dess färger, mat och närhet. Det gjorde mig otroligt inspirerad. Jag upplever att det finns en viss förvirring kring allhelgona och andra högtider under hösten, vissa firar och vissa inte. De är inte traditioner som vi i Sverige riktigt har satsat på. Men jag behöver mer än en flera månaders lång språngbräda mot julen. Därför tänker jag i år försöka få in lite fler aktiviteter som jag hoppas kan bli tradition. Jag har därmed tagit fram tre rätter som känns festliga, goda och varma. De passar utmärkt till höstens middagar, jag kommer i alla fall servera dem på mina.

ANNONS
Ostpaj med pumpakompott.
Ostpaj med pumpakompott. Bild: Anja Olaug Jelinek

Ostpaj med pumpakompott

6 portioner

Ett tips när du väljer ost till denna paj är att ta en som är mycket vällagrad eller klicka ner bitar av en lagrad taleggio, en starkare mjukost. Då blir smaken stark och pajen fyller rollen som ostbricka tillsammans med den söta pumpamarmeladen.

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

1 msk kallt vatten

250 g vällagrad ost

3 ägg

3 dl fet mjölk

En nypa flingsalt

Pumpamarmelad:

400 g pumpa

1/2 dl strösocker

2 dl vatten

1/2 citron, zest och saft

En nypa malen kardemumma

En nypa vaniljpulver

Nyp ihop vetemjöl och smör till pajdegen. Tillsätt vatten och rör ihop till en pajdeg. Knåda den inte. Tryck ut degen i en springform, nagga med en gaffel och sätt i kyl cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Skala och skär pumpan i små bitar. Koka upp tillsammans med resterande ingredienser, sänk värmen och låt sjuda cirka 20 minuter. Mixa med en stavmixer och tillsätt vaniljpulver och kardemumma. Låt stå.

Riv osten och vispa samman med ägg, mjölk och lite flingsalt. Häll ostsmeten i pajdegen. Grädda i ugn cirka 30 minuter tills äggstanningen stelnat.

Låt pajen svalna en aning innan servering, och servera sedan med pumpamarmelad.

ANNONS
Rostad pumpa med bönröra.
Rostad pumpa med bönröra. Bild: Anja Olaug Jelinek

Pumpa med bönröra

4 portioner som smårätt

Denna bönröra är helt beroendeframkallande. Drömmen är att alltid ha en laddning i kylen, för att ha som tillbehör, pålägg eller dipp. Här agerar den bas till rostad pumpa, en otroligt god kombination.

400 g pumpa

2 msk olivolja

En stor nypa flingsalt

Bönröra:

1 burk vita bönor (380 g)

3/4 dl grädde

1 msk god olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 citron, zest och saft

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Toppa med:

Finhackad persilja

Finhackade pumpafrön

Till servering:

Bröd

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär pumpan i skivor och skala dem. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö flingsalt på. Rosta i ugn tills pumpan fått lite färg, det tar cirka 25 minuter.

Mixa alla ingredienser till bönröran. Finhacka pumpakärnor och persilja och värm brödet.

Lägg bönröran på ett serveringsfat, toppa med pumpa, pumpakärnor och persilja. Ringla över lite olivolja. Servera med bröd.

Rostad potatis med en örtkräm och örtolja.
Rostad potatis med en örtkräm och örtolja. Bild: Anja Olaug Jelinek

Rostad potatis på örtfest

4 större smårätter eller som tillbehör

En perfekt rostad potatis förkokas med salt och bakpulver. Bakpulver drar ut stärkelsen vilket ger en extra krispig och rostad yta när du rostar potatisen. Toppa med en örtkräm med örtolja, för en riktigt syrlig örtfest.

900 g delikatesspotatis (min favorit är mandelpotatis)

ANNONS

En stor nypa salt

En liten nypa bakpulver

Örtolja:

Ca 5 dl ohackad persilja (1 stor kruka)

2 dl ohackad basilikablad (ca 1/2 kruka)

1 1/2 dl olivolja

Zest från 1/3 citron

Saft från 1/2 citron

En stor nypa flingsalt

Örtkräm:

1 dl crème fraiche

3 msk örtolja (recept ovan)

1/2 vitlöksklyfta

Nymalen svartpeppar och flingsalt

Topping:

Chiliflakes

Skölj och dela potatisarna i två delar. Koka upp i vatten med salt och bakpulver. Låt koka i 5–7 minuter, de ska inte bli helt färdigkokta. Häll av vattnet och låt svalna en aning.

Sätt ugnen på 250 grader.

Slunga potatisen i rikligt med olja och flingsalt. Rosta i ugnen cirka 25 minuter, potatisen ska få rikligt med färg och bli krispig.

Under tiden som potatisen rostas gör vi örtolja och örtkräm.

Mixa alla ingredienser till örtoljan. Ta sedan tre matskedar av örtoljan och blanda med crème fraiche, vitlök, svartpeppar och lite mer flingsalt.

Lägg örtkrämen på ett serveringsfat, toppa med örtolja, rostad potatis och chiliflakes.

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

LÄS MER:Tre goda recept med zucchini

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS