Recept: Snabb glögg och goda tilltugg till festen

Duka för glöggfest med vackra blommor i röda och korallfärgade nyanser. Maria Zihammou bjuder på hemgjord glögg och tilltugg: saffranskaka med torkad frukt, ädelostkräm på späda endiveblad och pizza med varmrökt fläsk och söt lök.

ANNONS
Glögg à la Maria.
Glögg à la Maria. Bild: Stefan Edetoft

Glögg à la Maria

4 portioner

Min glögg är en variant på glögg och den franska klassikern vin chaud – alltså varmt vin med lite socker och citrus. För mer smakstyrka kan man låta den stå till sig i väl rengjord flaska i två veckor, men den är lika härlig att dricka samma dag.

1 flaska (75 cl) fruktigt rött vin, t ex cabernet sauvignon

2 dl råsocker

1 kanelstång

4 hela kardemummakapslar

4 hela nejlikor

2 hela stjärnanis

1/2 apelsin

2 dl portvin eller madeira

2 dl mörk rom

Till servering:

50 g mandel, skållad och skalad

1 dl russin eller torkade tranbär

ANNONS

Häll ner vinet i en kastrull och tillsätt socker, kanelstång, kardemummakapslar, nejlikor och stjärnanis. Skär en lång remsa av skalet på apelsinen med en potatisskalare, försök att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Tillsätt apelsinskalet och hetta upp vinet på låg temperatur och rör tills sockret har smält.

Det är viktigt att vinet inte kokar det ska bara bli ljummet, ställ åt sidan och låt dra åt sig av alla kryddor i 15 minuter, gärna lite längre.

Sila och blanda med portvin och rom, värm blandningen och servera med mandel och russin.

Tarte flambée med varmrökt sidfläsk och söt lök.
Tarte flambée med varmrökt sidfläsk och söt lök. Bild: Stefan Edetoft

Tarte flambée

4 portioner, 1 stor pizza

Fransoserna i Alsace stoppar gärna i sig den här fantastiska pizzan med varmrökt sidfläsk, söt lök och krämig ost på vintern. Den är så himla god att jag blir lycklig! Servera gärna med en sallad på grönkål eller purpurkål med vinägrett. Bon appétit!

15 g jäst

2 dl ljummet vatten, 37 grader

3 msk olivolja

1 tsk flingsalt

1 tsk strösocker

5–6 dl vetemjöl special + extra till utbakning

2 gula lökar, stora

200 g varmrökt sidfläsk

2 dl crème fraiche

200 g lagrad hårdost, t ex gruyère eller cheddar, grovriven

Svartpeppar

1 nypa riven muskotnöt

Lös ut jästen i en bunke med ljummet vatten, olivolja, salt och socker. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen kraftigt i några minuter. Ställ bunken i rumstemperatur att jäsa under bakduk i två timmar.

ANNONS

Skala och dela löken på mitten och skär i tunna skivor. Skär fläsket i små tärningar. Hetta upp en stekpanna och stek fläsket i några minuter, tillsätt löken och stek tills den börjat mjukna och blivit glansig, rör då och då.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll ut degen på en yta som du har pudrat med någon matsked mjöl. Kavla ut till en tunn pizza, ungefär två centimeter i tjocklek. Lägg pizzadegen på en bakplåt. Fördela ut ett jämnt lager crème fraiche men spar en liten kant runt om.

Riv över osten och toppa med lök- och fläskblandningen. Krydda med lite nymald svartpeppar och muskotnöt. Grädda längst ner i ugnen i cirka 20 minuter, tills pizzan är genomgräddad och fått fin färg.

Endiver med ädelostkräm.
Endiver med ädelostkräm. Bild: Stefan Edetoft

Endiver med ädelostkräm

4 portioner

Ädelostkräm är hur enkelt som helst att servera med lite bittra och späda endiveblad. Jag tycker att det krävs något syrligt och knaprigt och toppar med körsbärssylt, smaksatt med madeira, och mina ultimata partynötter som är söta, salta och heta.

50 g valnötter

1 msk smör

1 nypa flingsalt

1 nypa chiliflakes

1 msk råsocker

1 tsk finhackad rosmarin

1 endive

150 g ädelost, t ex Påverås Blå eller Kvibille gräddädel

100 g crème fraiche

ANNONS

Svartpeppar

1/2 dl körsbärssylt

3 msk madeira

Hetta upp en stekpanna och tillsätt valnötterna, rosta i några minuter på medelvärme, rör då och då. Tillsätt smör, flingsalt, chiliflakes, råsocker och rosmarin. Låt allt bli varmt men var försiktig med värmen så att inte nötterna bränns. Häll ut på ett bakplåtspapper att svalna.

Plocka salladen och lägg ut på ett fat. Mosa osten med en gaffel och blanda med crème fraiche och lite nymald svartpeppar. Värm sylten med madeira. Fördela ut ostkrämen och toppa med körsbärssylt och rostade nötter, lägg upp och toppa gärna med lite extra hackad rosmarin.

Glöggkaka med saffran och russin.
Glöggkaka med saffran och russin. Bild: Stefan Edetoft

Glöggkaka med saffran och russin

Ca 8–10 bitar

Gyllengul saffran och söta russin får mig alltid att tänka på julen. Här har jag smaksatt en saftig och pampig kaka med den dyrbara kryddan tillsammans med säsongens frukter, granatäpple och syrliga clementiner.

Till formen:

1 msk smör

1 msk råsocker

2 msk finhackad mandel, skållad och skalad

50 g torkade tranbär

50 g gula russin

Kakan:

3 ägg

2 1/2 dl råsocker

150 g smör

1 dl mjölk, 3 %

1 påse saffran, 0,5 g

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Topping:

2 dl grädde

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 granatäpple

2 clementiner

1 tsk kanel

ANNONS

1 msk florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform som mäter cirka 24 cm i diameter. Fördela ut sockret i botten av formen och strö ut hackad mandel längs med kanterna. Fördela ut tranbär och russin i botten.

Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt sockret, vispa blandningen fluffig med elvisp. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran, låt blandningen svalna något.

Blanda vetemjölet med bakpulver. Rör ner smörblandningen, växelvis med mjölet, i de vispade äggen och blanda till en slät smet.

Häll ner kaksmeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter tills den är genomgräddad. Låt svalna på galler och stjälp upp den på ett fat, så att botten med den torkade frukten kommer uppåt.

Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljpulver. Pilla loss granatäpplekärnorna och skär clementinerna i tunna skivor. Garnera kakan med vispad grädde, granatäpplekärnor, skivade clementiner och pudra över kanel och florsocker.

LÄS MER:Recept: Värmande mat med smak av Berlin

LÄS MER:Recept: Tre allt-i-ett-rätter för en smidigare middag

LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS