Recept: Laga goda rätter med burktomater

Det finns vissa råvaror som bara är goda när de är i säsong, en av dem är tomaten. Men deppa inte ihop för det, Anja Olaug Jelinek visar tre kreativa sätt att använda konserverade tomater i matlagningen.

ANNONS
|

Många rotfrukter eller grönsaker går att lagra eller odla året om och smaken blir faktiskt helt okej eller till och med bra. Men en råvara som inte är god utanför säsong är tomat, de som går att köpa i butik just nu smakar mest vatten.

Jag har därför börjat experimentera med att laga mer mat på med tomater på burk. Ett klockrent exempel på det är receptet på vinterbruschetta, där en vanligtvis färsk rätt får tillagas för att få mer smak. Den är så himla god. Anledningen till det är att burktomaterna bakas i ugn, vilket gör att smaken fördjupas ytterligare, blir sötare och mer komplex. Du kan även laga en tomatröra att ha i sallad eller på ostmackan. Jag uppmanar er, våga testa mer!

ANNONS
Vinterbruschetta.
Vinterbruschetta. Bild: Anja Olaug Jelinek

Vinterbruschetta

4 snacksportioner

Jag vägrar laga bruschetta på de smaklösa tomater som säljs på vintern. Då är detta ett fantastiskt bra alternativ. Genom att baka burktomaterna i ugnen får du en djup och söt smak som saknas i de färska tomaterna just nu.

4 brödskivor

1 vitlöksklyfta

1/2 rödlök

Olivolja

1 msk balsamico

1/2 citron, saft

Ugnsbakad tomat:

1 burk hela tomater

1 msk olivolja

En nypa flingsalt

Nymalen svartpeppar

Toppa med:

Basilika

Sätt ugnen på 170 grader och häll tomaterna med sås i en ugnsform. Klipp sönder de hela tomaterna i mindre bitar. Ringla över olivolja och tillsätt flingsalt och nymalen svartpeppar. Baka i ugnen i cirka 45 minuter.

Stek brödskivor i en stekpanna med olja tills de fått fin färg. Dela i fyra mindre bitar.

Finhacka rödlök och vitlök. Blanda löken med de ugnsbakade tomaterna, olivolja, balsamico och citron. Fördela röran på brödskivorna och toppa med basilika.

Grillmacka med ost, tomat och ägg.
Grillmacka med ost, tomat och ägg. Bild: Anja Olaug Jelinek

Grillmacka med ost, tomat och ägg

4 stycken

En ultimat grillmacka där brödet doppas i tomatsås, fylls med massa ost och doppas i ytterligare en smet på ägg, lite vetemjöl och mjölk. Som en fattig riddare fast salt och så så så god. Jag älskar kombinationen tomat, ost och ägg.

8 skivor rostbröd

6 skivor vällagrad hårdost per grillmacka

ANNONS

200 g färskost

Neutral olja att steka i

Tomatsås:

1 burk hela tomater

1 msk olivolja

En nypa flingsalt

Nymalen svartpeppar

Äggsmet:

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl mjölk

Mixa alla ingredienser till tomatsåsen. Doppa bröden i tomatsåsen. Vispa samman alla ingredienser till äggsmeten.

Lägg tre skivor vällagrad ost på varje brödskiva, klicka på färskost och sätt ihop mackorna.

Doppa mackorna i äggsmeten och stek dem gyllene i neutral olja. Tryck gärna på mackan så att den trycks ihop en aning. Se till att all ost är smällt, då är den klar. Servera som den är eller med resten av tomatsåsen.

Mustig och enkel tomatsås med tortellini och valnötter.
Mustig och enkel tomatsås med tortellini och valnötter. Bild: Anja Olaug Jelinek

Mustig och enkel tomatsås

4 portioner

Valnötter som rostas och slängs runt i brynt smör, en skvätt grädde, bakade tomater och gin serveras med tortellini.

4 portioner tortellini

Tomatsås:

2 burkar hela tomater

1 msk olivolja

En nypa flingsalt

Nymalen svartpeppar

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

4 msk tomatpuré

4 msk gin

4 dl grönsaksbuljong

Brynt valnötssmör:

2 dl valnötter

200 g smör

Sätt ugnen på 175 grader och häll tomaterna i burk i en ugnsform. Toppa med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Baka i 45 minuter.

Under tiden finhackar du schalottenlök och vitlök. Stek i neutral olja tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och höj värmen an aning så att den bränns, då frisätts massa goda oljor och smaken blir djup och full med umami.

ANNONS

Häll på gin och låt sjuda bort. Ner med de bakade tomaterna och grönsaksbuljong. Mixa såsen med en stavmixer tills den är helt slät. Grovhacka valnötter och bryn smör, tillsätt valnötterna och ställ åt sidan.

Koka tortellini och servera med tomatsåsen, toppa med brynt valnötssmör.

LÄS MER:Tre festliga recept för höstens middagar

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS