Recept för en extra god brunch eller frukost

Finns det något bättre sätt att göda vårkänslorna än att pilla med blommor, baka scones och duka upp ett riktigt färgglatt buffébord? Bjud in till brunch, på en gång eller till långhelgen om en vecka.

ANNONS
|

Tänk att du sitter och tittar ut genom fönstret. Bakom ett par gula kycklingar du nyss pyntat med ser du en grådaskig nyans breda ut sig. Men plötsligt skådar du små gula prickar i gräset och små vita droppar under busken. Hoppet väcks. Du öppnar fönstret och förstår att det är vår. Du har långhelg och alla du känner har långhelg. Vad ska man göra av denna guldgruva? Styr upp en lyxig brunch!

Servera gärna sconesen med mascarponekräm och finhackade pistagenötter.
Servera gärna sconesen med mascarponekräm och finhackade pistagenötter. Bild: Anja Olaug Jelinek

Scones med mascarpone- och pistagekräm

6 portioner

Färska scones med ostig och söt kräm är det inte mycket som slår. Är ni fler så dubbla sconesreceptet, krämen behöver ni inte dubbla, det blir lite mer av den.

ANNONS

Scones, 6 stycken:

4 dl vetemjöl

3/4 msk bakpulver

1/2 tsk flingsalt

100g smör

1,5 dl mjölk

1 ägg till pensling

Basilika till pynt

Mascarponekräm, två olika smaker:

2 dl vispgrädde

250 g mascarpone

2 msk florsocker

100 g pistagekräm till hälften av krämen

Pistagenötter till pynt

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser, nyp ihop det med smöret tills du får en sandliknande konsistens. Häll i mjölk och rör tills smeten precis går ihop. Lägg på en plåt och skär i sex bitar. Pensla med ägg och lägg ett basilikablad på varje scone.

Vispa grädden. När den är fluffig, vispa samman grädden med mascarpone och florsocker. Häll hälften av ostkrämen i en annan bunke och vispa samman med pistage.

Servera scones med mascarponekrämerna och finhackade pistagenötter.

Baguetten funkar både till de turkiska äggen och den ugnsbakade brien.
Baguetten funkar både till de turkiska äggen och den ugnsbakade brien. Bild: Anja Olaug Jelinek

Turkiska ägg

4 portioner

Turkiska ägg är något så gott som syrlig vitlöksyoghurt, chilismör och pocherade ägg. Oemotståndligt med lite bröd till.

4 ägg

2 msk ättika (12 %)

2,5 dl fet turkisk yoghurt

1–2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk paprikapulver

En nypa Chiliflakes

Garnering:

Persilja

Flingsalt

Svartpeppar

Till servering:

Baguette

Knäck äggen i varsin liten skål. Häll på 1/2 msk vinäger på varje ägg och skaka lite lätt tills du ser att äggvitan blir något mjölkig.

ANNONS

Blanda yoghurt med vitlök.

Bryn smör och blanda ner paprikapulver och chiliflakes.

Koka upp vatten och sänk värmen så att det inte bubblar så mycket. Häll i äggen och låt gå klara i tre minuter. Lägg på en tallrik för att rinna av.

Smeta yoghurt på fyra tallrikar, toppa med ägg och chilismör. Garnera med finhackad persilja, flingsalt och svartpeppar. Ät med baguette till.

Bara att doppa brödet i smälta osten.
Bara att doppa brödet i smälta osten. Bild: Anja Olaug Jelinek

Ugnsbakad brie med bakade vindruvor och pistage

Ett hyfsat enkelt sätt att få en måltid, förrätt eller snacks att kännas lyxig, rolig och smakrik. Detta kommer bli en ny favorit hemma hos oss.

500 g brieost

1 paket vindruvor

2 msk olivolja

2 msk honung

Toppa med:

Honung

Pistagenötter

Till servering:

Baguette

Sätt ugnen på 220 grader. Ringla olja på druvor och baka tills de fått fin färg. Det tar 20–30 minuter.

Höj värmen till 250 grader. Skär av det översta lagret på brieost med hjälp av en osthyvel. Ringla honung på och grädda tills osten smält och fått fin färg. Det tar cirka 20 minuter.

Under tiden grovhackar du pistagenötter. Ta ut osten och toppa med vindruvor, pistagenötter och honung.

Ät genom att doppa bröd i den smälta osten. Mmmmmm gott.

Granola är förstås en självklarhet på brunchbordet.
Granola är förstås en självklarhet på brunchbordet. Bild: Anja Olaug Jelinek

Granola med dadlar, kanel och mandel

1 plåt

En god granola känns självklar på en brunch. Byt ut kryddor om du vill, eller frön och nötter. Denna granola är enkel men lyxig med dadlar och honung som sötning.

ANNONS

4 dl havre

1 dl mandlar

2 dl solrosfrön

0,5–3/4 dl honung

1,5 dl vatten

1 msk kanel

1 msk kokosolja

10 dadlar

Värm honung med vatten i mikron, cirka 30 sekunder. Tillsätt sedan kokosolja och kanel. Rör om tills allt har smält och blanda med havre, mandlar och solrosfrön, lägg upp på en plåt.

Sätt ugnen på 175 grader, gärna varmluft om du har. Grädda granolan i 15 minuter, rör runt så att allt får samma färg. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda ytterligare 10 minuter. Stäng av ugnen och låt ugnsluckan stå öppen en stund med granolan kvar i ugnen. På detta sättet torkas granolan och blir krispig. Tillsätt sedan dadlarna skurna i mindre bitar.

Servera granolan med fet yoghurt, skuren frukt och finhackad pistage

Fler recept från Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Mat i skal – snabba och lyxiga recept med smördeg

LÄS MER:God och krämig pasta – enkla recept på supersnabba såser

LÄS MER:Förvandla rester till goda rätter – tips och recept

LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS