Gnocchi i krämig svartkålsbechamel
4 portioner
Gnocchi ska enligt min mening alltid stekas, då blir den krispig på utsidan och fluffig på insidan. Här har jag gjort en bechamel med svartkål, jag mixar helt enkelt ner svartkål i bechamelsåsen tillsammans med citronsaft. Mycket gott, testa!
500 g gnocchi
Svartkålsbechamel:
150 g svartkål
35 g smör
3/4 dl vetemjöl
3,5 dl mjölk
Citronsaft från 1/2 citron
1 nypa flingsalt
Nymalen svartpeppar
Topping:
Parmesan
Citronzest
Blad från ört
Riv av bladen från svartkålsstjälken. Skölj och låt rinna av.
Smält smör och stek vetemjöl tills det blir en fast massa och får lite färg. Häll på hälften av mjölken och vispa tills det inte finns klumpar kvar. Vispa ner resten av mjölken. Mixa ner svartkål med stavmixer tills såsen är slät. Smaka av med flingsalt, citronsaft och nymalen svartpeppar.
Stek gnocchi i neutral olja tills de får färg. Häll över bechamelsåsen och blanda. Servera toppat med parmesan, citronzest och valfri ört.
Krämig snabb tomatpasta
4 portioner
Detta är en perfekt vardagsrätt, samtidigt som den känns lyxig och passar fint till fest. Min erfarenhet är också att barn älskar den. Bara att slänga ihop när man behöver middag snabbt, likväl som till gäster en lördag.
Linguine för 4 personer
Tomatsås:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl tomatpuré
1 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesan eller pecorino
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
Citronzest
Finriven parmesan
Örter
Finhacka schalottenlök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tillsätt tomatpuré och låt steka tills det bränns en aning. När den fått mörkare färg häller du på vitt vin. Låt reducera till hälften. Häll i vispgrädde och rör om. Blanda till sist ner parmesan och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Koka linguine, spara 1 dl pastavatten. Blanda sedan ner pasta och pastavatten i såsen. Rör tills allt blir krämigt. Lägg på tallrik och toppa med citronzest, finriven parmesan och örter.
Pici zafferano
4 portioner
Jag älskar att äta egengjord pasta men orkar nästan aldrig göra det. Men nu har jag hittat ett sätt som går så snabbt! Den kallas pici, pastaformen som du enkelt får till utan maskin eller kavling. Såsen är också helt otrolig.
350 g durumvetemjöl
1 dl vatten
Saffranssås:
4 schalottenlökar
1 g saffran
2 klyftor vitlök
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Olja att steka i
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Chiliflakes
Finriven parmesan
Syrlig sallad
Vi börjar med pastan. Lägg mjöl i en platt skål eller på bordet. Gör en ring i mitten, häll vattnet där och vispa in mjölet långsamt med en gaffel.
När det blivit en deg, knåda i cirka tio minuter tills den är jämn och fin. Degen kan behöva mer vatten eller mjöl beroende på mjölet. Ta små bollar av degen, rulla mellan händerna till smala korvar och lägg åt sidan.
Nu gör vi sås. Lägg saffran i lite varmt vatten. Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i olja. Tillsätt saffran och vitt vin, låt reducera till hälften, blanda ner med grädde. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Koka pastan i väl saltat vatten, det tar cirka tre minuter. Häll sedan över den i pannan med såsen, skvätt ner lite pastavatten och blanda tills allt blir krämigt. Toppa med chiliflakes, parmesan och servera med en syrlig sallad till.
LÄS MER:Förvandla rester till goda rätter – tips och recept
LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater
LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.