God och krämig pasta – enkla recept på supersnabba såser

Pasta, vilken kompis va? Snabblagat, försvinnande gott och kan ätas till vardags, på fest eller skedas i badet. Anja Olaug Jelinek bjuder på enkla recept som har det där lilla extra – och en genväg till hemgjord pasta.

ANNONS
|
Gnocchi i krämig svartkålsbechamel.
Gnocchi i krämig svartkålsbechamel. Bild: Anja Olaug Jelinek

Gnocchi i krämig svartkålsbechamel

4 portioner

Gnocchi ska enligt min mening alltid stekas, då blir den krispig på utsidan och fluffig på insidan. Här har jag gjort en bechamel med svartkål, jag mixar helt enkelt ner svartkål i bechamelsåsen tillsammans med citronsaft. Mycket gott, testa!

500 g gnocchi

Svartkålsbechamel:

150 g svartkål

35 g smör

3/4 dl vetemjöl

3,5 dl mjölk

Citronsaft från 1/2 citron

1 nypa flingsalt

Nymalen svartpeppar

Topping:

Parmesan

Citronzest

Blad från ört

Riv av bladen från svartkålsstjälken. Skölj och låt rinna av.

Smält smör och stek vetemjöl tills det blir en fast massa och får lite färg. Häll på hälften av mjölken och vispa tills det inte finns klumpar kvar. Vispa ner resten av mjölken. Mixa ner svartkål med stavmixer tills såsen är slät. Smaka av med flingsalt, citronsaft och nymalen svartpeppar.

ANNONS

Stek gnocchi i neutral olja tills de får färg. Häll över bechamelsåsen och blanda. Servera toppat med parmesan, citronzest och valfri ört.

Krämig snabb tomatpasta.
Krämig snabb tomatpasta. Bild: Anja Olaug Jelinek

Krämig snabb tomatpasta

4 portioner

Detta är en perfekt vardagsrätt, samtidigt som den känns lyxig och passar fint till fest. Min erfarenhet är också att barn älskar den. Bara att slänga ihop när man behöver middag snabbt, likväl som till gäster en lördag.

Linguine för 4 personer

Tomatsås:

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1,5 dl tomatpuré

1 dl vitt vin

1,5 dl vispgrädde

1 dl finriven parmesan eller pecorino

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping:

Citronzest

Finriven parmesan

Örter

Finhacka schalottenlök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tillsätt tomatpuré och låt steka tills det bränns en aning. När den fått mörkare färg häller du på vitt vin. Låt reducera till hälften. Häll i vispgrädde och rör om. Blanda till sist ner parmesan och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Koka linguine, spara 1 dl pastavatten. Blanda sedan ner pasta och pastavatten i såsen. Rör tills allt blir krämigt. Lägg på tallrik och toppa med citronzest, finriven parmesan och örter.

Pici zafferano.
Pici zafferano.

Pici zafferano

4 portioner

Jag älskar att äta egengjord pasta men orkar nästan aldrig göra det. Men nu har jag hittat ett sätt som går så snabbt! Den kallas pici, pastaformen som du enkelt får till utan maskin eller kavling. Såsen är också helt otrolig.

ANNONS

350 g durumvetemjöl

1 dl vatten

Saffranssås:

4 schalottenlökar

1 g saffran

2 klyftor vitlök

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

Olja att steka i

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Chiliflakes

Finriven parmesan

Syrlig sallad

Vi börjar med pastan. Lägg mjöl i en platt skål eller på bordet. Gör en ring i mitten, häll vattnet där och vispa in mjölet långsamt med en gaffel.

När det blivit en deg, knåda i cirka tio minuter tills den är jämn och fin. Degen kan behöva mer vatten eller mjöl beroende på mjölet. Ta små bollar av degen, rulla mellan händerna till smala korvar och lägg åt sidan.

Nu gör vi sås. Lägg saffran i lite varmt vatten. Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i olja. Tillsätt saffran och vitt vin, låt reducera till hälften, blanda ner med grädde. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Koka pastan i väl saltat vatten, det tar cirka tre minuter. Häll sedan över den i pannan med såsen, skvätt ner lite pastavatten och blanda tills allt blir krämigt. Toppa med chiliflakes, parmesan och servera med en syrlig sallad till.

LÄS MER:Förvandla rester till goda rätter – tips och recept

LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS