Förvandla rester till goda rätter – tips och recept

Januari och februari benämns ofta som årets fattigaste månader. Men vår kyl och frys är ofta fylld med mat från vinterns kalas. Anja Olaug Jelinek bjuder på tips och tricks för att få ihop goda rätter på resterna som man trodde hade gjort sitt.

ANNONS
|
En plocktallrik får gärna bestå av något varmt och matigt, något krämigt, en god sås, något krispigt, något salt och något syrligt.
En plocktallrik får gärna bestå av något varmt och matigt, något krämigt, en god sås, något krispigt, något salt och något syrligt. Bild: Anja Olaug Jelinek

Lyxig plocktallrik

4 portioner

En plocktallrik kan innehålla vad som helst. Jag har satt ihop en måltid utifrån rester som vi ofta har hemma och som jag tror att många andra också har: kokt potatis, bönor som snart är gamla, lite överbliven tomatpuré, några chilifrukter med mera.

Tänk så här:

För att bygga en god plocktallrik är det gott med något varmt och matigt, i detta fall en spansk tortilla. Något krämigt, på denna tallrik är det stuvade bönor. En god sås eller röra att doppa allt i. Något krispigt, något salt och något syrligt. Har du inte potatis hemma till tortillan kan du slänga ner kål, så får du en kålomelett. Har du lök hemma kan du steka upp den och ha i omeletten, det blir jättegott. Du kan stuva vad du vill, det behöver inte vara bönor, och du kan steka jalapeño, paprika eller annan chilifrukt i stället för padrones.

ANNONS

Tortilla:

600 g potatis

1 msk smör

1/2 msk olja

Äggstanning:

4 ägg

4 msk grädde

En stor nypa flingsalt

Tomat- och gräddstuvade bönor:

3 dl valfria bönor (ungefär en burk)

1 msk tomatpuré

1 tsk vitvinsvinäger eller annan vinäger

1 dl vatten

1/5 buljongtärning

1/2 dl grädde

1/2 dl finriven parmesan

Eventuellt mer flingsalt och svartpeppar

Övriga tillbehör:

Stekta padrones i olja med flingsalt

Sardeller

Örter med olja, lime och flingsalt

Tortilla: Sätt ugnen på 225 grader. Klicka ner smör och olja i en form eller stekpanna, ställ i ugnen i cirka fem minuter.

Koka potatis i saltat vatten cirka sju minuter, den ska bli halvfärdig. Låt svalna och skiva den sedan.

Vispa samman alla ingredienser till äggstanningen.

Lägg potatis i formen eller stekpannan. Häll på äggstanning och ställ in i ugnen. Grädda i cirka 20 minuter. Under tiden förbereder du tillbehören.

Tomat- och gräddstuvade bönor: Stek bönorna ett par minuter i lite olja. Tillsätt tomatpuré och stek tills den får färg, den ska brännas en aning.

Ner med vitvinsvinäger och låt steka någon minut, tillsätt vatten och smula ner lite buljongtärning. Låt puttra tills det tjocknat. Avsluta med grädde och parmesan, smaka av om du vill ha mer flingsalt och eventuellt lite svartpeppar.

ANNONS

Padrones: Stek padrones på hög värme i olja. När de fått mycket färg och sjunkit ihop en aning är de klara. Lägg på en tallrik och strö över flingsalt.

Örtröra: Finhacka de örter du har hemma eller ta frysta. Blanda med en skvätt olja, lite lime och flingsalt.

Lägg upp tortillan med alla tillbehör på en tallrik, och ät!

Gammalt bröd och frukt får nytt liv som fattiga riddare.
Gammalt bröd och frukt får nytt liv som fattiga riddare. Bild: Anja Olaug Jelinek

Fattiga riddare med vaniljfrukt

4 portioner

Jag slänger alltid in bröd som börjar bli torrt i frysen, vilket förlänger livslängden. Ofta använder jag det till krutonger, men nu har jag börjat göra fattiga riddare. Det är så otroligt gott!

Tänk så här:

Ta det bröd du har hemma, vilket bröd som helst fungerar. Genom att doppa brödet i äggblandningen blir det mindre torrt och får nytt liv.

En annan sak som oftast finns i kylen eller frysen är frukt. Att låta den bada i en vaniljblandning gör den mindre torr, extra god och fräsch. Du kan välja vilken frukt du vill, alla frukter passar till denna rätt – förutom banan, den mår inte bra av att läggas in i vanilj, men kan serveras som den är.

Crème fraiche-grädden gör jag ofta, då jag oftast har en bortglömd klick crème fraiche i kylen. Men har du bara grädde eller crème fraiche funkar de separat också. Vips så har du en lyxig dessert eller frukost, som ingen någonsin skulle tro var gjord på rester.

ANNONS

4 skivor valfritt bröd

2 ägg

2 dl mjölk

2 msk vetemjöl

En liten nypa flingsalt

Topping:

1 tsk kanel

3 msk strösocker

1/2 dl valfria finhackade nötter

Vaniljfrukt:

Valfri frukt, den du har hemma

1 dl vatten

1 msk socker

En stor nypa vaniljpulver

Crème fraiche-grädde:

1 dl vispgrädde

1/2 dl crème fraiche

1/2 msk florsocker

Koka upp vatten, socker och vanilj, blanda tills sockret lösts sig. Ställ åt sidan. Skär upp frukten, lägg i en skål och häll vaniljblandningen över. Låt stå och dra sig medan du gör fattiga riddare.

Blanda, kanel, strösocker och finhackade nötter.

Vispa samman hälften av mjölken med vetemjöl. När det inte är några klumpar kvar tillsätter du resten av mjölken och sist äggen. Vispa tills du får en jämn smet.

Värm en stekpanna med smör. Doppa varje brödskiva i äggsmeten och stek gyllene på båda sidor i stekpannan. Låt svalna en aning, vänd sedan i kanel- och nötsockret.

Vispa upp grädde och blanda försiktigt ner crème fraiche och florsocker. Servera riddarna med frukt och en klick crème fraiche-grädde.

LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS