Höstlig middag – recept för en supergod trerätters

Kickstarta hösten med en mysig trerättersmiddag. Maria Zihammou har satt ihop en meny på säsongens råvaror. Inled med en kryddig morotsdipp, landa i en mustig kycklinggryta och avrunda med en mandelpaj med äpplen.

ANNONS
Morötter mixas till en krämig dipp med spiskummin och harissa, och äts med bröd.
Morötter mixas till en krämig dipp med spiskummin och harissa, och äts med bröd. Bild: Stefan Edetoft

Morotsdipp med spiskummin och harissa

4 portioner

Röror som äts med bröd är ett mysigt och enkelt sätt att äta tillsammans. Här ugnsbakas morötter och mixas till en krämig dipp. Jag hämtar inspiration från farmors nordafrikanska kök och kryddar som i Marocko, med citron, vitlök och spiskummin och toppar med färsk mynta.

500 g morötter, helst små

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

4–5 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

1 msk dijonsenap

1 tsk harissa

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft

1–2 msk vatten

1 nypa chiliflakes

1/2 dl solroskärnor

2 msk finhackad bladpersilja eller mynta

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skrubba rent morötterna, om du använder ekologiska behöver du inte skala dem.

ANNONS

Om du har fått tag på mindre morötter dela några stycken på längden i två halvor, det blir fint att toppa röran med. Dela resten i mindre bitar och lägg ut allt på en ugnsplåt. Tillsätt vitlöksklyftorna med skalet kvar. Krydda med spiskummin, lite salt och peppar och ringla över hälften av olivoljan. Sätt in i mitten av ugnen och baka tills morötterna fått fin färg och är mjuka.

Lägg morötterna som delats i mindre bitar i en matberedare och tillsätt dijonsenap, harissa, citronsaft, citronskal och vatten. Kläm ut innehållet ur vitlöksklyftorna och släng skalet. Mixa till en slät röra. Smaka av om det behövs lite mer salt och peppar. Lägg upp på ett fat och toppa med de hela morötterna.

Hetta upp en stekpanna med resten av oljan och tillsätt solroskärnor. Rosta i några minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Krydda med lite flingsalt och chiliflakes. Fördela ut över morotsdippen tillsammans med hackad mynta eller bladpersilja. Servera med ett gott bröd.

Mustig kycklinggryta med tomater och smörstekt svamp.
Mustig kycklinggryta med tomater och smörstekt svamp. Bild: Stefan Edetoft

Grytstekt kyckling med svamp och tomater

4 portioner

Min kycklinggryta har allt som jag gillar med matlagning, läs från Medelhavet. Välj en hel kyckling som gärna varit frigående. Jag bryner den, sjuder sedan med söt lök, tomater, örter och vitt vin, och toppar med smörstekt svamp. Ät med ugnsrostad potatis eller med krämig polenta och ljust surdegsbröd.

ANNONS

1 hel kyckling

2 vitlöksklyftor

1 knippe gul lök

4 tomater, ca 300 g

3 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

2 lagerblad

2 msk grovhackad timjan

2 dl vitt vin, torrt

500 g svamp, t ex karljohan och kantareller

2 msk smör

Till servering:

Ugnsrostad potatis och en god sallad med balsamicovinägrett

Dela kycklingen i mindre bitar. Börja med att skära loss låren och dela i två delar längs med benet. Skär loss vingarna och brösten. Dela ryggbiten i två delar. Skala och strimla vitlöken, dela löken i mindre klyftor och skär tomaterna i mindre bitar.

Hetta upp en rejäl traktörpanna med lock och tillsätt olivolja. Bryn kycklingen i några minuter på båda sidor i omgångar tills delarna fått fin färg. Krydda med lite salt och peppar.

Fräs vitlök och lök i någon minut. Lägg ner kycklingen och tillsätt tomater, lagerblad, timjan och häll ner vinet. Låt det få ett uppkok och sänk värmen, sätt på locket och låt sjuda tills kycklingen är genomstekt och det kommer ut en klar saft när du sticker en kniv in mot benet.

Rensa och dela svampen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör, låt det blir varmt och fräs svampen tills den fått lite färg och det mesta av vätskan kokat bort. Krydda med lite salt och peppar.

ANNONS

Servera grytan med den smörstekt svampen, ugnsstekt potatis och en god sallad med vinägrett.

Dekorera en paj med äppleskivor i vackert mönster för ett perfekt avslut på höstmiddagen.
Dekorera en paj med äppleskivor i vackert mönster för ett perfekt avslut på höstmiddagen. Bild: Stefan Edetoft

Äpplepaj med mandelkräm

8–10 bitar

Det är tillfredsställande att ställa fram en paj på bordet med äppleskivor i ett vackert mönster. Smörigt är ordet här, det snålas inte med det goda. Servera med en syrlig kräm på crème fraiche och florsocker. Blanda ner vanilj om du vill eller byt ut crème fraiche mot tjock yoghurt.

Pajdeg:

150 g smör, kylskåpskallt

3 dl vetemjöl

2 msk florsocker

Fyllning:

5–6 äpplen, t ex Discovery

1–2 msk citronsaft

200 g skållade och skalade mandlar

150 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

2 ägg

Till servering:

2 dl crème fraiche

2–3 msk florsocker

Dela smöret till pajdegen i mindre bitar. Tillsätt i en bunke med vetemjöl och socker och blanda snabbt samman till en deg. Tryck ut den i en pajform, som mäter cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant, och nagga botten med en gaffel. Ställ in formen i kylen att vila i cirka 30 minuter

Dela äpplena i halvor och kärna ur, skär i tunna klyftor och ringla över citronsaft.

Häll ner mandeln i en matberedare och mixa tills den är riktigt finhackad. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i en bunke med socker. Blanda samman tills det är vitt och poröst, tillsätt ett ägg i taget och blanda tills det är krämigt. Häll ner den mixade mandeln och rör samman till en slät kräm.

ANNONS

Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet i tio minuter. Sänk värmen till 175 grader. Fördela ut mandelkrämen i pajskalet och tryck ner äppleskivorna i ett fint mönster. Grädda pajen mitt i ugnen tills den fått fin färg i 50–60 minuter.

Vispa samman crème fraiche med florsocker till en slät kräm och servera pajen tillsammans med krämen.

LÄS MER:Recept: Goda tillbehör till skaldjur och kräftskivan

LÄS MER:Enkla vegetariska rätter – från sparris till filodegspaj

LÄS MER:Comfort food – tre recept på mat som värmer

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS