Baka till jul – tre recept för advent, lucia eller julafton

Testa något nytt i juletid. Anja Olaug Jelinek bjuder på tre godsaker som passar perfekt till allt från adventsfirandet till självaste julafton: en kaka, saffransplättar och nötiga små pajer.

ANNONS

Nu är det jul igen! Högtiden då sockret ska knastra mellan tänderna och blodsockret åka upp och ner. Nej men jag skojar. Det är så vedertaget att julen innebär frossa och ett undantag från resten av året. Ett arv från när vi under julen åt upp all god lagrad mat efter en höst av hungriga magar. Men man behöver inte äta vare sig mer eller mindre under denna högtid, utan göra det som känns bäst för en själv.

Julen innebär även traditioner där maten och bakverken följer sitt vanliga mönster, ett mönster jag tycker man ska bryta ibland. Det är så värdefullt att föra in något nytt i julrepertoaren, det finns oändliga möjligheter att uppdatera maten och bakverken till något utöver det vanliga.

ANNONS
Mandelkaka med saffran och olivolja.
Mandelkaka med saffran och olivolja. Bild: Anja Olaug Jelinek

Mandelkaka med saffran och olivolja

8 bitar

En otroligt god kaka som är extra saftig tack vare mandel och olja. Jag skulle vilja påstå att detta är en av de godaste kakorna jag vet. Servera gärna med lättvispad grädde.

0,5 g saffran

1 3/4 dl mixat råsocker

3 dl mandelmjöl

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

2 ägg

1/2 citron, zest och saft

1 dl god olivolja

1 dl mandelflarn

Till servering:

Lättvispad grädde

Mortla saffran med socker, låt stå. Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser förutom saffransockret.

Vispa saffransocker och ägg tills det blir fluffigt. Tillsätt citronzest och citronsaft. Blanda. Häll ner olivoljan medan du blandar och rör runt tills smeten är jämn.

Vänd ner de torra ingredienserna i omgångar och blanda tills smeten är jämn.

Smörj en form på 18–22 cm i diameter. Häll ner smeten i formen och toppa med massa mandelflarn. Grädda i cirka 30 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.

Brynt smör-frangipane med äpple och kardemumma.
Brynt smör-frangipane med äpple och kardemumma. Bild: Anja Olaug Jelinek

Brynt smör-frangipane med äpple och kardemumma

4 portioner

Frangipane är en mandelkräm som här smaksätts med brynt smör och blir till galet goda minipajer. En perfekt munsbit till adventsfikat tillsammans med glögg eller något annat gott att dricka.

400 g smördeg

1 äpple

1 msk hela kardemummakärnor

ANNONS

Muffinsformar

Brynt smör-frangipane:

150 g smör

2 dl socker

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 äggula

Sockerlag:

0,5 dl socker

0,5 dl vatten

Till servering:

Lättvispad grädde

Bryn smöret och låt svalna. Under tiden kokar du upp sockerlag genom att koka upp vatten och socker tills allt socker smält. Ställ åt sidan.

Skiva äpplet tunt. Mortla kardemummakärnor. Sätt ugnen på 225 grader.

Mixa smöret med sockret. Tillsätt mandelmjöl och blanda. Tillsätt ägget och blanda tills smeten är jämn. Blanda sist ner den extra äggulan.

Skär ut runda former ur smördegen och placera i muffinsformar, botten och kanterna ska täckas av smördeg. Klicka ner frangipane i varje form, så att det fyller hälften av formen. Toppa med skivat äpple och en nypa mortlade kardemummakärnor.

Grädda i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut pajerna ur ugnen och pensla direkt med sockerlag. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde.

Saffransplättar med lingon- och äpplemos.
Saffransplättar med lingon- och äpplemos. Bild: Anja Olaug Jelinek

Saffransplättar med lingon- och äpplemos

Ca 24 plättar

Även om dessa plättar passar perfekt till en lyxig julfrukost eller lunch passar de lika bra som fika eller efterrätt. Finns det något godare än fluffiga saffransplättar med knastrigt socker som serveras med lättvispad grädde och sötsyrligt mos? Tror inte det.

Saffransplättar:

1,5 dl strösocker

0,5 g saffran

ANNONS

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

En nypa vaniljpulver

2 dl mjölk

2 ägg

Smör att steka i

Socker att rulla plättarna i

Lingon- och äpplemos:

4 äpplen

1 dl lingon

1/2 dl vatten

2 msk strösocker

Vi börjar med lingon- och äpplemos. Skär äpplena i fyra delar och ta bort kärnhuset. Lägg i en kastrull med resten av ingredienserna. Låt koka upp och sjuda 20 minuter. Mosa med en sked. Sila moset genom att trycka moset mot en sil så att allt kommer igenom. Det ska bara vara skal kvar i silen.

Nu gör vi plättar. Mortla saffran med socker. Blanda alla torra ingredienser till plättarna, inklusive saffransockret. Vispa ner hälften av mjölken tills smeten är jämn. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa slutligen ner äggen. Låt smeten stå och dra minst 15 minuter.

Värm en stekpanna med smör och stek plättarna. Doppa dem sedan i socker och servera med lättvispad grädde och lingon- och äpplemos.

LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater

LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan

LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS