Som patient vill man förstå vad läkaren säger, menar insändarskribenten.
Som patient vill man förstå vad läkaren säger, menar insändarskribenten. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Jag hade behövt en tolk vid läkarbesöket

Han pratade om sprutor och undersökningar men jag förstod inte varför och hur, skriver signaturen Orolig patient.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Nyligen var jag på ett läkarbesök. Det var ett känsligt besök och jag var ganska nervös redan innan.

På ytterdörren stod det något på svenska och persiska och jag klev in. Väntade en kvart och sedan var det min tur. Jag möttes av en läkare med utländsk bakgrund. Han sa att han var från ett persisktalande land. Han skrattade och pratade, men jag förstod varken hans skämt eller vad han sa om vad vi skulle göra under besöket. Han pratade om sprutor och undersökningar, men jag förstod inte varför och hur. Jag kände mig mer och mer utsatt i min känsliga situation.

ANNONS

Han kanske är en skicklig läkare, men jag fick inget förtroende och förstod honom inte så jag gick därifrån utan någon behandling. Rädd och kränkt. Är jag rasist för att jag hellre hade behandlats av en svensk läkare, eller åtminstone en som kunde bättre svenska? Jag hade behövt en tolk för att få denna läkare att fungera för mig.

Varför särbehandlas jag som svensk? Har jag inte samma rättigheter som människor med annat ursprung? Nu får det vara nog med pk-snacket! Alla människor är ju lika värda. Varför känner jag mig då som en andra klassens invånare?

Orolig patient

LÄS MER:Hallengren vill ha samtal om etniska läkarval

LÄS MER:Detta innebär det att kunna svenska

LÄS MER:Är jag en av de rasistiska patienterna?

ANNONS