Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detta bör uppmärksammas av företagsledningar, tycker insändarskribenten. Bild: Andrey Popov/Mostphotos
Detta bör uppmärksammas av företagsledningar, tycker insändarskribenten. Bild: Andrey Popov/Mostphotos

Engelsktalande uppträder som små imperialister

Det är ju inte bara av lättja de underlåter att lära sig svenska, skriver Bernt Abrahamsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Lite sent blir jag uppmärksammad på en utomordentlig insändare i er tidning. ”Den engelsktalande elefanten i rummet” (7/11). Det beskriver på pricken den frustration jag själv har känt många gånger över hur en enda person, som vägrar lära sig svenska, tvingar oss andra på jobbet att tala engelska, trots att vi är femton svensktalande runt bordet.

Och inte nog med att vi måste göra det i arbetssituationer, vi gör det också av artighet runt kaffebordet, till förfång för förtroligheten och också många gånger sammanhållningen i gruppen. Det går inte att komma ifrån, att gruppkänslan blir mindre om man inte kan diskutera obehindrat.

Jag håller med om att detta bör uppmärksammas av företagsledningar. Varför ska engelsktalande invandrare få uppträda som små imperialister och tvinga på oss svenskar sitt eget språk?

Det är ju inte bara av lättja de underlåter att lära sig svenska, utan också för att de då kan behålla ett språkligt övertag i mötesrummet, ett övertag som de besitter trots att vi svenskar är rätt så bra på engelska i dessa dagar.

Om vi anser att somalier och etiopier och andra ska lära sig svenska när de kommer hit, ska vi väl kräva samma sak av engelsktalande, eller hur? De är ju i regel mer välutbildade, och borde inte ha några problem att lära sig vårt språk. Om de vill!

Bernt Abrahamsson

LÄS OCKSÅ: H&M verkar ha glömt svenskan

LÄS OCKSÅ: Är svenskan hotad?

LÄS OCKSÅ: Inte svenska, inte finska, utan engelska