Vikberg argumenterar för en legalisering utan att förstå det själv

Vikberg talar om utebliven sjukvård, dödliga överdoser och polisens resurser. Samtidigt har RNS i årtionden kämpat mot bevisat skademinskande åtgärder inom sjukvården, som sprutbyte och brukarrum, där man kan ta sitt rusmedel under övervakade former för att minska dödligheten, skriver Johan Svensson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Replik

4/2 Nu köper helylletjejer i kappor knark på öppen gata

Jessica Vikberg, ordförande hos lobbyorganisationen Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS) som grundades av Nils Bejerot, förespråkar en legalisering av vissa narkotiska preparat utan att hon själv förstår det. De negativa effekter hon beskriver är ju resultatet av den kriminalisering RNS förespråkar i jakten på det narkotikafria samhället, en utopi som aldrig existerat i mänsklighetens historia.

Jag bor i samma stadsdel som Vikberg. Vi promenerar i samma område och handlar i samma butiker. Att någon köper illegala rusmedel här kan omöjligen förvåna henne. Försäljningen pågår dygnet runt och är lätt att se för den som anstränger sig. Att Vikberg blir förvånad över att köparna är vad hon kallar “vanliga kvinnor” visar en naivitet vi sällan ser inom narkotikadebatten. Illegala rusmedel används inte i samma utsträckning, men av samma anledningar, som exempelvis alkohol. Man vill ha kul en stund, slappna av eller umgås.

ANNONS

Hon vill även behålla konsumtionsförbudet, men har aldrig kunnat legitimera dess påstådda nytta i forskning

Problemet är att Vikberg inte ser skogen för alla träd. Hon kritiserar försäljningen av illegala rusmedel omgiven av krogar, pubar och restauranger som alla serverar legal alkohol under trygga former och övervakning. Köparen behöver inte kontakta skummisar i balaklavor och kan vara säkra på innehåll och kvalitet. Att legalisera och reglera fler rusmedel hade skapat ett mindre riskfyllt bruk som samtidigt inte stödjer kriminella och våldsamma gäng.

Vikberg talar om utebliven sjukvård, dödliga överdoser och polisens resurser. Samtidigt har RNS i årtionden kämpat mot bevisat skademinskande åtgärder inom sjukvården, som sprutbyte och brukarrum, där man kan ta sitt rusmedel under övervakade former för att minska dödligheten. Hon vill även behålla konsumtionsförbudet, men har aldrig kunnat legitimera dess påstådda nytta i forskning. Tvärtom visar narkotikautredningen (SOU 2023:62) samt ESO-rapporten, båda från 2023, att kriminaliseringen kan vara skademaximerande, dyr och ineffektiv.

Inte seriöst

Att kritisera bruket av illegala rusmedel genom att betona effekter vi ser på grund av kriminaliseringen är löjligt och hör inte hemma i en seriös debatt. Om Vikberg på riktigt vill skydda kvinnor från effekterna av att köpa och bruka illegala rusmedel rekommenderar jag att hon börjar där.

Johan Svensson, narkotikapolitisk debattör och medlem i Föreningen tryggare ruspolitik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS