Vi lägger stor vikt vid både våra hyresgästers situation och vårt ansvar som fastighetsägare. Och vi vet att situationen är svår för många, med bland annat stigande räntor och kraftigt ökade matpriser. Att Framtidenkoncernen trots den rådande situationen har en stabil ekonomi stämmer, skriver debattörerna.
Vi lägger stor vikt vid både våra hyresgästers situation och vårt ansvar som fastighetsägare. Och vi vet att situationen är svår för många, med bland annat stigande räntor och kraftigt ökade matpriser. Att Framtidenkoncernen trots den rådande situationen har en stabil ekonomi stämmer, skriver debattörerna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Hyresgästföreningen ser inte skillnad på privata och allmännyttan

Som Sveriges största allmännytta har vi ett ansvar för att allmännyttan utvecklas och fortsätter vara en viktig aktör på bostadsmarknaden. Det måste göras med allmännytta och affärsmässighet i balans, skriver Terje Johansson och Eva Paulson, AB Framtiden.

ANNONS
|

Replik

15/3 Vad ska vi ha allmännyttan till om den beter sig som privata företag

Hyresgästföreningen verkar inte se skillnad på allmännyttiga och privata fastighetsägare. Det tror vi att hyresgästerna gör. En av flera skillnader är hyresnivåerna. Låt oss göra en schablonjämförelse med Wallenstam, som Hyresgästföreningen tecknat avtal med. Hos Wallenstam kostar en lägenhet på 70 kvm i snitt 10 400 kronor (2021). Hos allmännyttan i Göteborg är hyran på en lika stor lägenhet i snitt 6 900 kronor (2021).

I år var vårt bud 4,45 procent och eftersom vi ogärna vill höja hyrorna retroaktivt skulle det gälla från 1 maj. Det är lägre än många andra, även Stockholm och Malmö, och hade i praktiken inneburit en höjning på 3 procent 2023. Det är också betydligt mindre än den allmänna prisökningen. Vårt ursprungliga yrkande på 6,8 procent var högt jämfört med de senaste åren, men det var lågt i en nationell jämförelse. Både vi och Hyresgästföreningen vet att utgångsbudet är där förhandlingen startar. När Hyresmarknadskommittén (HMK) tar upp frågan utgår de från parternas första bud, som var 6,8 respektive 1,59 procent. En viktig faktor när frågan går till HMK är att vi vet att våra hyresgäster får ett besked om sin hyra under våren.

ANNONS

Och vi vet att situationen är svår för många, med bland annat stigande räntor och kraftigt ökade matpriser

Vi lägger stor vikt vid både våra hyresgästers situation och vårt ansvar som fastighetsägare. Och vi vet att situationen är svår för många, med bland annat stigande räntor och kraftigt ökade matpriser. Att Framtidenkoncernen trots den rådande situationen har en stabil ekonomi stämmer. Det innebär att vi kan fortsätta ge god service till våra hyresgäster, ta hand om våra fastigheter och genomföra viktiga satsningar. Vi ser att hyresgästerna i koncernens bolag blir nöjdare, vi verkar för att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden och vi lägger stora resurser på underhåll samtidigt som vi historiskt sett bygger mycket nytt. Men vi är definitivt inte opåverkade av den rådande situationen. Ett exempel är att koncernen har omkring 25 miljarder i lån och en räntehöjning på en procentenhet motsvarar i stort den föreslagna hyreshöjningen på 4,45 procent.

Allmännyttiga och affärsmässiga

Allmännyttan i Sverige samexisterar med privata bolag, vår verksamhet regleras i Allbolagen från 2011. Den säger att vi måste vara både allmännyttiga och affärsmässiga för att verksamheten ska vara förenlig med EU:s regelverk. I dag bor var fjärde göteborgare hos oss, något som troligtvis inte varit möjligt utan Allbolagen. Som Sveriges största allmännytta har vi ett ansvar för att allmännyttan utvecklas och fortsätter vara en viktig aktör på bostadsmarknaden. Det måste göras med allmännytta och affärsmässighet i balans. Det ansvaret vill vi ta tillsammans med Hyresgästföreningen.

ANNONS

Inget tvingar oss att vänta på HMK:s beslut, vi kommer hellre överens lokalt och fortsätter gärna samtalen, precis som vi gjorde 2021 när vår senaste överenskommelse träffades.

Terje Johansson VD och koncernchef Framtiden

Eva Paulson Hyresmarknadschef Framtiden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS