Många hushåll har fått det allt svårare att få sin budget att gå ihop. Aldrig tidigare har så många medlemmar hört av sig till oss med frågor om hyresförhandlingarna och många känner en oro över om de kommer ha råd att bo kvar, skriver debattörerna.
Många hushåll har fått det allt svårare att få sin budget att gå ihop. Aldrig tidigare har så många medlemmar hört av sig till oss med frågor om hyresförhandlingarna och många känner en oro över om de kommer ha råd att bo kvar, skriver debattörerna. Bild: Jessica Gow/TT

Vad ska vi ha allmännyttan till om den beter sig som privata företag?

I höstas meddelade AB Framtiden att de ville höja hyrorna med 6,8 procent. Utan att ha velat rucka på sitt bud nämnvärt har de nu lämnat förhandlingsbordet. Vi väntade oss tuffa förhandlingar i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Vi anser inte att det är rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna, skriver Ronny Bengtsson och Sofi Bringsoniou, Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

AB Framtiden i Göteborg har strandat de lokala förhandlingarna om nya hyror för 2023 för de fyra dotterbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon. 150 000 göteborgare får nu fortsätta leva med ovisshet och oro över sin ekonomi eftersom de riskerar en dubbel hyreschock. Det är orimligt! Vi ber därför de allmännyttiga bolagen att tänka om – och ta sitt samhällsansvar.

Många hushåll har fått det allt svårare att få sin budget att gå ihop. Aldrig tidigare har så många medlemmar hört av sig till oss med frågor om hyresförhandlingarna och många känner en oro över om de kommer ha råd att bo kvar. Föräldrar med snäva ekonomiska marginaler oroar sig för att inte ha råd med mat hela månaden eller kläder till sina barn och familjer som tidigare låg på marginalen klarar inte längre sin ekonomi.

ANNONS

Nya målgrupper

Även andra hjälp- och intresseorganisationer i vårt samhälle berättar att de möter helt nya målgrupper som söker hjälp. Det handlar om människor som har ett arbete men där låga löner gör det svårt att få ekonomin att gå ihop. Det handlar inte om att välja bort onödiga saker utan att människor nu tvingas prioritera bland nödvändiga behov.

I detta tuffa ekonomiska läge har Göteborgs politiskt styrda kommunala bostadsbolag valt en väg som spär på den ekonomiska ovissheten och oron för var fjärde göteborgare.

Det började i höstas med att den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden i Göteborg meddelade att den ville höja hyrorna med 6,80 procent från den 1 mars 2023 för sina fyra bostadsbolag. För en normalstor trerumslägenhet på 70 kvadratmeter med en månadshyra på 7 300 kronor skulle det innebära en hyreshöjning på 500 kronor i månaden.

Vi väntade oss tuffa förhandlingar i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Vi anser inte att det är rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna. Framtidens bostadsbolag är mycket välmående, de har låg skuldsättning, hög soliditet och stark ekonomi.

Strandningen innebär dessutom att förhandlingarna drar ut på tiden vilket förvärrar en redan olycklig situation eftersom hyresgästerna riskerar flera månaders retroaktiva hyreshöjningar

Under förhandlingstillfällena har Framtiden visat en ovilja att förflytta sig från sitt historiskt höga yrkande och i veckan meddelade de fyra bolagen att de lämnar förhandlingsbordet med bud på 6,8 procent och istället låter Hyresmarknadskommittén (HMK) besluta om 2023 års hyror. Det är nu femte förhandlingsåret i rad som AB Framtiden strandar hyresförhandlingarna, vilket är under all kritik.

ANNONS

Framtidenkoncernen styrs av de politiskt valda företrädare som sitter i de olika styrelserna. I veckan tillträdde de nya styrelserna och vi ser med intresse fram emot hur dessa politiker tänker kring hur hyresförhandlingarna sköts i de fyra bostadsbolagen. Tänker de stillatigande titta på när bolagen gör sitt yttersta för att krama ur varenda krona ur sina hyresgäster? Eller kommer de att ta sitt ansvar och se till att allmännyttorna även fortsättningsvis är kommunens främsta verktyg för att alla göteborgare ska kunna ha en god bostad till en rimlig kostnad.

Rimliga kostnader

De första Hyresgästföreningarna startades i början av förra seklet sedan som en reaktion på att Sverige då hade Europas sämsta bostäder och högsta hyror. Så småningom växte allmännyttiga bostadsföretag fram som en del av det svenska välfärdssamhället. Syftet var att erbjuda ett bra boende till rimliga kostnader för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. I dag 100 år senare är många av frågorna som hyresgästerna kämpar med identiska, det handlar återigen om skenande matpriser och orimliga hyreskrav.

Med denna historik känns det speciellt märkligt när privata börsnoterade företag visar på en större vilja att förhandla och komma fram till rimliga överenskommelser än göteborgarnas egna bostadsbolag.

Dubbel hyreschock

Strandningen innebär dessutom att förhandlingarna drar ut på tiden vilket förvärrar en redan olycklig situation eftersom hyresgästerna riskerar flera månaders retroaktiva hyreshöjningar. För alla de hushåll som redan i dag har svårt att få pengarna att räcka hela månaden väntar en dubbel hyreschock. Det är oacceptabelt och vi uppmanar nu våra politiskt styrda allmännyttiga bostadsbolag att tänka om – och ta sitt samhällsansvar.

ANNONS

Annars kanske det är dags att upprepa den fråga som Göteborgs tidigare starke man Göran Johansson en gång ställde: ”Om allmännyttorna beter sig som privata bolag, vad ska vi då ha allmännyttorna till?”

Ronny Bengtsson, regionordförande Hyresgästföreningen region Västra Sverige

Sofi Bringsoniou, förste förhandlare Hyresgästföreningen region Västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS