Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län.
Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län.

Det är du som formar vårt landskap

Gillar du jordgubbar? Stora, svenska, söta jordgubbar? Svaret är gissningsvis ja. Bra. Då gillar du insekter, biologisk mångfald och ett rikt odlingslandskap. Tänk på det när du väljer mat i affären nästa gång, skriver Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Få saker fångar svenskars uppmärksamhet som jordgubbarnas väl och ve inför midsommarafton. Blir det några bär? Är de fina? Och vad är literpriset?

Vi som gillar jordgubbar borde bry oss lika mycket om odlingslandskapet och den biologiska mångfalden. Där har du nämligen grundförutsättningen för stora, svenska, söta jordgubbar. Många pollinerande insekter av olika arter ger fina jordgubbar. Få insekter av få arter ger torra och trista bär.

Du tog ställning redan i affären. När du valde och valde bort varor till middagsbjudningen.

Ett rikt odlingslandskap, levande landsbygd och biologisk mångfald är knappast några heta snackisar under en avslappnad middag i goda vänners lag.

Ändå berättar du allt om din inställning i frågorna i samma stund som du ställer fram maten på bordet. Du tog ställning redan i affären. När du valde och valde bort varor till middagsbjudningen.

ANNONS

Det är enkelt och bekvämt att lägga över allt ansvar på politiker, myndigheter och företag. Men det räcker inte. Du och jag måste, som privatpersoner, inse att våra handlingar får effekter. Särskilt när vi handlar mat. För där, i valet mellan olika varor, formas det svenska landskapet. Dina köp påverkar odlingslandskapet, den biologiska mångfalden och tillgången på närproducerade livsmedel.

Det är DU som har makt när du väljer mat. Det är DU som formar det svenska landskapet. Ljust eller mörkt. Med eller utan lantbrukare. Med eller utan insekter. Söta eller torra jordgubbar.

Du och jag måste, som konsumenter, välja mer miljövänlig mat. Lantbrukarna måste i sin tur producera livsmedel med större miljönytta.

Du och jag måste, som konsumenter, välja mer miljövänlig mat. Lantbrukarna måste i sin tur producera livsmedel med större miljönytta. Och staten, exempelvis Länsstyrelsen, måste underlätta omställningen till ett mer miljövänligt brukande av jord och skog.

Vi måste hjälpas åt, kort sagt.

Det är fruktansvärt lätt att gå vilse i matdjungeln. Vi vill därför varmt rekommendera Livsmedelsverkets kostråd. Kolla in deras webbplats.

Gör nu ingen stor sak av det här. Börja enkelt och jobba dig vidare. Byt ut någon eller några produkter när du handlar. Och ät mer efter säsong. Tomater när det är tomattider, rotfrukter när det är rotfruktstider.

Det är också viktigt att vi kan försörja vår egen befolkning om vi skulle hamna i en krissituation. Det kan vi inte i dag, eftersom efterfrågan på svensk mat är för dålig och en stor del av vår konsumtion består av importerade varor. Alltså ännu ett skäl att välja svenska varor i affären framöver.

ANNONS

En sak till. Det är fruktansvärt lätt att gå vilse i matdjungeln. Vi vill därför varmt rekommendera Livsmedelsverkets kostråd. Kolla in deras webbplats. Där har du nyckeln till ett skafferi av både livsmedel och kunskaper.

Smaklig måltid!

Anders Danielsson

landshövding Västra Götalands län

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS