Mikael Danielsson öppnar upp om inkilningar inom fotbollen

Vittnesmålen om inkilningar och övergrepp i ishockeyn har skakat Idrottssverige. Nu kliver tidigare allsvenske spelaren Mikael Danielsson fram och berättar att samma saker förekommer i fotbollen.
– Det har varit mycket nakenhet, kränkande och förnedrande. Jag upplevde det i alla mina lag, berättar han för Sportexpressen.

ANNONS
|

Hela idrottsvärlden skakades när den tidigare hockeyspelaren och numera tv-profilen Erik Granqvist öppnade upp kring de övergrepp han utsattes för under sin karriär. Det handlade om så kallade inkilningar, där nykomlingar i laget tvingas göra förnedrande saker i syfte att förnedra och visa makt.

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet, berättade Granqvist i Viaplay Hockey Podcast.

ANNONS

LÄS MER:Erik Granqvist berättar: Jag utsattes för övergrepp

Öppnar upp om inkilningar

Nu träder fler spelare fram. I en längre intervju i Sportexpressen berättar den tidigare allsvenske spelaren Mikael Danielsson hur han själv har blivit utsatt och även utsatt andra för inkilningar.

– Det har varit mycket nakenhet, kränkande och förnedrande. Jag upplevde det i alla mina lag. Jag älskar alla föreningar där jag har varit och har så många fina minnen. Men jag önskar att jag hade sagt ifrån. Att ingen ska behöva uppleva den här kulturen. Som så många har blundat för i så många år, säger han.

LÄS MER:Lind: "Pågår ett idrottens metoo"

Ingen satte stopp

Mikael Danielsson har spelat allsvensk fotboll med Trelleborg och Örebro samt på lägre nivå i Jäders IF, Eskilstuna City och IFK Eskilstuna, alla klubbar har samma sak gemensamt – inkilningar.

Danielsson har inför intervjun med tidningen skrivit ned en lista på alla de saker han har upplevt kopplat till inkilning under sin karriär. Det handlar bland annat om att dricka andras spott, tvingas bära ”könshårsmustasch” och naken sitta och berätta om sina sexuella upplevelser. Ingen satte stopp.

– Jag har så många goda erfarenheter och bra människor jag varit i samma lag tillsammans med och tränare jag haft. Men alla visste också vad som pågick. Jag har haft tränare som till och med varit med på inkilningar och suttit och skrattat när folk blivit jättefulla och suttit nakna och berättat om sexuella erfarenheter eller burit chips med rumpan.

ANNONS

LÄS MER:Hockeyikonerna om övergreppen: Känner igen det

”Ett sätt för mig att tackla mina egna demoner”

Sedan Danielsson lade ner sin karriär som fotbollsspelare engagerat sig i frågor kring manlighet, grupptryck och machokultur. Idag håller han föredrag på skolor och hon idrottsföreningar. Han vill ändra killar syn på manlighet och säger att han avskyr uttrycket ”be a man”.

– Mina föredrag är också ett sätt för mig att tackla mina egna demoner och där får jag frågan varför jag själv inte gjorde något när det hände dumma saker i mina lag. Jag har jättemycket dåligt samvete för det. Men jag vill verkligen rensa det som varit och bidra till att kommande generationer ska slippa samma saker.

LÄS MER:Hockeyikonerna hyllar Granqvist – efter vittnesmålet

ANNONS