Erik Granqvist berättar: Jag utsattes för övergrepp

Erik Granqvist rasade i Viaplays studio när skandalen kring Chicago Blackhawks diskuterades. Nu berättar experten, tillika förre målvakten, om det trauma han själv utsattes för som ung.
– Jag förlorade en del av mig själv, säger Erik Granqvist med gråten i halsen i Viaplays hockeypodcast.

ANNONS
|

Förra veckan gick Kyle Beach ut och berättade att han är spelaren som utsattes för sexuellt övergrepp i Chicago Blackhawks 2010. Vilket har lett till en utredning som visat att ledande personer i klubben valt att mörka händelsen.

Efter beskedet berättade Chicago Blackhawks lagkapten Jonathan Toews att han inte kände till händelsen förrän ett år senare. Han berättade även att han inte anser att klubbens general manager Stan Bowman, som var delaktig i mörkandet, var medskyldig.

LÄS MER:Kyle Beach utsattes för övergreppen i Chicago Blackhawks

LÄS MER:Joel Quenneville talar ut efter sexskandalen i Chicago

Uttalandet fick Viaplays expert och tidigare målvakten Erik Granqvist att rasa under lördagens NHL-sändning.

Det är ynkligt! Bort med C:et från hans bröst, han är ingen kapten”, sa en arg Granqvist.

ANNONS

I Viaplays podcast berättar Erik Granqvist hur Kyle Beach berättelse påverkat honom.

– Jag kunde inte somna på natten, jag låg och grät hela natten, säger Granqvist.

LÄS MER:Robin Lehner om stödet till Kyle Beach

Avslöjar: Utsattes för övergrepp som ung

Han berättar vidare hur han själv var med om en traumatisk händelse som ung. Något han aldrig tidigare pratat om offentligt.

– Jag var med om rena rama förnedringar och kränkningar. Jag har inte riktigt förstått hur djupa spår det har satt i mig.

Granqvist berättar vidare att han sedan dess har reagerat kraftigt mot mobbning och när personer förminskas.

– Jag tänkte att jag var överkänslig att ”jag borde väl klara att vara tuff”. Men jag hamnade själv i missbruk, precis som Kyle Beach berättade om.

Vidare berättar Erik Granqvist om hur han fått stöttning av Erik Grönberg som är initiativtagaren bakom Inte ensam aldrig glömd som är startat för att för att stötta barn, unga och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp.

Granqvist berättar i podden om en inkilning för ”jävligt länge sen” som satt djupa spår i honom. Han säger att det hela utspelade sig under en bortamatch när alla ledare och majoriteten av spelarna hade lämnat omklädningsrummet.

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder och tog ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet, säger Granqvist.

ANNONS

LÄS MER:NHL-chefen försvarar ligan efter skandalen

”Jag förlorade en del av mig själv. En del som jag aldrig hittat tillbaka till”.
”Jag förlorade en del av mig själv. En del som jag aldrig hittat tillbaka till”. Bild: Skärmdump/Viaplay

Erik Granqvist: ”Jag förlorade en del av mig”

Erik Granqvist berättar att han tidigare hade fått höra om en inkilning. Där hade personen gjort motstånd, vilket ska ha gjort det hela värre. Han berättar att han därför beslutade sig för att ligga still och inte göra något.

Granqvists röst stockar sig.

– Jag hamnade i en maktlös position, jag kände att jag inte hade någon utväg.

Han fortsätter, med gråten i halsen, att berätta om händelsen.

– När jag duschade sen så kände jag inte min kropp. Jag kollade mig i spegeln och jag var helt tom i ögonen. Jag hade blivit medlem i laget, men jag förlorade en del av mig själv. En del som jag aldrig hittat tillbaka till, förrän jag hörde Kyle Beach.

”Jag var så rädd”

Erik Granqvist berättar att han hamnade i alkoholmissbruk senare i livet, något han tagit sig ur med hjälp av terapi.

– Det här har varit så förträngt. Jag har förminskat den här händelsen i mig själv för att överleva. Jag berättade inte för någon, jag var så rädd att om jag gjorde det skulle jag inte få vara med. Då skulle det jag kämpat för hela livet bara försvinna.

Granqvist brister ut i gråt.

Han tackar Kyle Beach som vågade gå ut och berätta sin historia. Han hoppas även att tystnadskulturen inom idrotten försvinner och att fler vågar säga ifrån.

ANNONS

– Alla som håller på med idrott behöver ledare och kaptener som har en moralisk kompass, som vågar ha civilkurage och står upp mot mobbning, övergrepp och kränkningar.

GP har varit i kontakt med Erik Granqvist som godkänt publicering av berättelsen han återger i podcasten.

ANNONS