Kyle Beach utsattes för övergreppen i Chicago Blackhawks

Kyle Beach är spelaren som utsattes för sexuella övergrepp av Chicago Blackhawks videoanalytiker. I en intervju med TSN väljer han att träda fram.
– Det här har förstört mitt liv, berättar han i intervjun.

ANNONS
|

Det har stormat ordentligt runt Chicago Blackhawks och under tisdagen tvingades bland annat klubbens general manager avgå.

Anledningen var att han, tillsammans med flera ledare i klubben, mörkat sexuella övergrepp som utfördes mot en spelare av klubbens videoanalytiker Brad Aldrich under slutspelet 2010.

Det hela kom till ytan i somras och därefter genomfördes en utredning som mynnade ut i tisdagens besked.

LÄS MER:Kliver av OS-jobb efter skandalen

Under hela processen har spelaren som utsattes för övergreppen varit anonymiserad och kallats för ”John Doe”.

Men nu har han valt att träda fram. I en intervju med TSN berättar Kyle Beach, som spelade sju matcher för HV71 säsongen 2013/14, att det var han som utsattes.

ANNONS

– Jag var 20 år gammal och kunde aldrig föreställa mig att bli satt i den situationen av någon som egentligen var där för att hjälpa mig och göra mig till en bättre hockeyspelare, säger han.

Vad som får honom att reagera som mest är det faktum att Chicago Blackhawks inte agerade när han slog larm om övergreppen.

– De lät chansen att vinna Stanley Cup gå före och gjorde ingenting under tre veckor för att skydda en av sina anställda. Istället tillät de Brad Aldrich att vara med på segerparaden i Chicago när de hade vunnit Stanley Cup och han fick sedan också ha pokalen en hel dag som alla andra. Dessutom fick han sitt namn på bucklan. Det gör mig illamående när jag tänker på det, sa Beach.

Kyle Beach: ”Det har förstört mitt liv”

Intervjun berättar Kyle Beach att han valde att ta det hela upp till ytan tidigare i år för att ”kunna överleva” och kunna fortsätta med hockeyn. Han berättar också om hur händelsen påverkade hans liv på många sätt.

– När jag tittar tillbaka förstår jag nu vilken inverkan den här händelsen haft på mitt liv. Jag gjorde en massa dumma saker för att överleva. Jag missbrukade alkohol och droger. Nu är jag glad att allt är ute, så att jag kan påbörja processen att bli en hel människa igen.

ANNONS

Att träda fram handlade också, för Kyle Beach, om att på något sätt kunna hjälpa andra och försöka se till så att liknande saker inte ska hända i framtiden.

– Jag gör det för att ingen annan spelare ska behöva gå igenom det jag tvingats göra. Det här har förstört mitt liv, sa Beach.

LÄS MER:Viktor Stålberg om sexskandalerna i Chicago Blackhawks

Kyle Beach: Lagkamraterna visste

I dagarna har flera som spelade i Chicago under 2010 berättat att de inte kände till händelserna, framför allt menar de att de inte kände till att det rörde sig om sexuella övergrepp.

Det köper dock inte Kyle Beach.

– Hundra procent att mina lagkamrater visste. Ryktena spred sig ganska snabbt. Jag tror att alla i omklädningsrummet kände till det här med tanke på kommentarerna som fälldes både på och utanför isen, säger han.

Han pekar även ut Florida Panthers huvudtränare, Joel Quenneville, som tränade laget 2010.

– Och det finns inte en chans att Joel Quenneville kan förneka att han kände till det…

LÄS MER:Bowman avgår och Chicago bötfälls efter skandal

Kyle Beach: ”Det var mycket känslor”

Joel Quenneville har tillsammans med Winnipeg Jets general manager Kevin Cheveldayof, som 2010 var assisterade general manager i Chicago, blivit kallad till möte med NHL-basen Gary Bettman.

Kyle Beach berättar i intervjun med TSN om känslorna under tisdagen när utredningen presenterades och Chicago meddelade att Stan Bowman avgår som general manager.

ANNONS

– Det var mycket känslor. Jag grät, jag log, jag skrattade, jag grät lite mer och min flickvän visste inte riktigt vad hon skulle känna eller tänka. Vi bara satt där och höll om varandra. Nu känns det som en lättnad, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS