Tidigare landslagsstjärnan Nicklas Lidström känner igen Erik Granqvists vittnesmål. Arkivbild.
Tidigare landslagsstjärnan Nicklas Lidström känner igen Erik Granqvists vittnesmål. Arkivbild. Bild: Martti Kainulainen/AP/TT

Hockeyikonerna om övergreppen: Känner igen det

Hockeyexperten Erik Granqvist utsattes för övergrepp under en inkilning som ung hockeymålvakt. Flera tunga hockeyprofiler känner igen hans berättelse.
– Tyvärr har den här kulturen funnits inom hockeyn länge, säger Nicklas Lidström till Expressen.

ANNONS

I podcasten Viaplay hockey podcast berättade Erik Granqvist att han blivit utsatt för övergrepp i samband med en inkilning. Lagkamraterna tog av honom kläderna, knöt ett snöre runt hans penis och rakade honom över hela kroppen.

Börje Salming har sett liknande ritualer utföras på juniorer när han spelade i Toronto i Kanada.

– Man mådde skitdåligt när de skrek att de skulle ta en efter träningen. Men jag slapp det för jag var några år äldre än de yngsta nya. Jag hade tur, säger han till Expressen.

– Men jag har varit med själv också när vi rakade dem. Så jag skyller inte ifrån mig.

ANNONS

Även Nicklas Lidström är bekant med fenomenet.

– Jag känner absolut igen det. Inte för att jag själv har varit med om det, men jag har hört att det har hänt spelare innan min tid, säger han till Expressen.

– Tyvärr har den här kulturen funnits inom hockeyn länge, säkert andra sporter också, men det är ju hockeyn jag står närmast.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS