Börje Salming och Nicklas Lidström hyllar Erik Granqvist som i dagarna berättade om en sexuellt övergrepp han utsattes för under sin karriär.
Börje Salming och Nicklas Lidström hyllar Erik Granqvist som i dagarna berättade om en sexuellt övergrepp han utsattes för under sin karriär.

Hockeyikonerna hyllar Granqvist – efter vittnesmålet

Erik Granqvist öppnade upp sig och berättade om övergreppen han utsattes för under sin hockeykarriär. Nu får han stöd av flera svenska hockeyikoner som fördömer kulturen – och känner igen sig.
– Det är otroligt starkt av Erik att öppna upp och berätta, säger Nicklas Lidström

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har hockeyvärlden skakats av skandaler. Det hela tog sin början när hockeyspelaren Kyle Beach klev fram och berättade att han var den spelare som utsattes för sexuella övergrepp av videocoachen Brad Aldrich i Chicago Blackhawks.

LÄS MER:Joel Quenneville talar ut efter sexskandalen i Chicago

Sedan dess har fler vågat kliva fram.

I tisdags berättade den tidigare målvakten, och tv-profilen Erik Granqvist att han också utsatts för övergrepp. I ett avsnitt av Viaplay Hockey Podcast bröt han ihop.

– De tog massagebänken och ställde in den i duschen. Tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd skulle de dra i det. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och huvudet, sa Granqvist

ANNONS

– När jag duschade sen så kände jag inte min kropp. Jag kollade mig i spegeln och jag var helt tom i ögonen. Jag hade blivit medlem i laget, men jag förlorade en del av mig själv. En del som jag aldrig hittat tillbaka till, förrän jag hörde Kyle Beach, fortsatte han.

LÄS MER:Erik Granqvist berättar: Jag utsattes för övergrepp

Stöttas av ikonerna

Problematiken med förnedringskultur och övergrepp är inte unikt för varken NHL eller Luleå, som Granqvist tillhörde då.

I en intervju med SportExpressen får Granqvist stöd av flera av Sveriges största hockeyprofiler – som också känner igen sig.

– Det var ungefär så det var, man rakade dem på huvudet, rakade av dem alltihop, även där nere. En del var väldigt hårda. De hade nog varit med om samma grejer när de var yngre och gjorde sen samma sak mot andra. En del ville göra hårda dumma grejer och det bromsade jag när jag blev äldre, säger Börje Salming till tidningen.

– Men jag har varit med själv också när vi rakade dem. Så jag skyller inte ifrån mig, fortsätter han.

LÄS MER:Stryks från Stanley Cup-bucklan efter övergreppet

Även Detroit-legendaren och fyrfaldige Stanley Cup-vinnaren Nicklas Lidström känner till de inkilningar som förekom inom hockeyn, även om han själv inte blivit utsatt. Han berättar att han blev berörd när han läste nyheterna och uttrycker sitt stöd till Granqvist.

ANNONS

– Att killar som Kyle Beach, och Erik Granqvist här hemma, berättar om den här typen av händelser… det är jättebra. Man får ett ansikte på det och det är bra och viktigt att det kommer fram så att vi kan få bort den här kulturen. Det är otroligt starkt av Erik att öppna upp och berätta, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP-sportens Alexander Olausson guidar till de bästa reportagen och nyheterna vid sidan av eliten – oavsett säsong. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar.

Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS