Amanda Lind (MP), avgående kultur- och idrottsminister. Arkivbild.
Amanda Lind (MP), avgående kultur- och idrottsminister. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lind: "Pågår ett idrottens metoo"

Amanda Lind (MP) lämnar posten som idrottsminister. Men det finns en särskild fråga som hon lämnar vidare till sin efterträdare.
– Just nu pågår det ett idrottens metoo, säger hon.

ANNONS

De senaste veckorna har den svenska idrottsrörelsen skakats av berättelser om övergrepp och kränkningar som gett men för livet.

Det startade efter att tv-experten och tidigare ishockeymålvakten Erik Granqvist trädde fram och berättade om hur hans lagkamrater knöt ett skridskosnöre runt hans könsorgan och rakade av honom håret under en inkilning i Luleå Hockey.

Avgående kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har tagit del av Granqvists känslosamma berättelse och hyllar profilens mod.

– Erik Granqvists berättelse var väldigt stark. Att idrottare går ut och delar med sig, det är så stort, det är så viktigt och det betyder så mycket för alla som befinner sig i liknande situationer just nu, säger hon till TT.

ANNONS

"En tystnadskultur"

Lind tror inte att Granqvist är ensam om att ha blivit utsatt och avfärdar idéer om att problemet skulle vara löst.

– Det pågår ett idrottens metoo där pojkar och män berättar om hur man drabbats av normer, machokultur och rena övergrepp. Det är så viktigt att idrottsrörelsen lyssnar och tar dem på allvar och inser att det här inte bara är något som skedde för 20 år sedan. Det finns exempel i dag. Det här är en tystnadskultur som måste brytas.

TT: Hur gör man det?

– En stor del av det är ett arbete inom idrottsrörelsen för att skapa trygga miljöer och sätta stopp, gränser och ramar.

"Kan aldrig slå sig till ro"

Amanda Lind lyfter fram en rapport från centrum för idrottsforskning från förra året, som tycks ha svaren:

– Det är en väldigt bra rapport och jag har följt upp det här flera gånger med idrottsrörelsen. Det finns flera konkreta förslag för hur idrotten skulle kunna skärpa sina kontrollsystem, trygghetssystem och fortsätta jobba med värdegrundsarbetet.

– Man måste nöta och kan aldrig slå sig till ro.

Bakgrund: Övergreppen som skakar hockeyn

Den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach berättade nyligen offentligt om att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av en videocoach 2010 – samma år som klubben vann Stanley Cup.

Chicagos dåvarande tränare Joel Quenneville, som tystade ned händelserna, har tvingats sluta i topplaget Florida. Även Chicagos general manager Stan Bowman har avgått.

Senare berättade hockeyexperten och den förre Luleåmålvakten Erik Granqvist i podcasten Viaplay Hockey om egna erfarenheter av övergrepp som skedde under en inkilning när han som ung spelare kom upp i Luleås A-lag säsongen 1989/90.

Efter det har fler före detta hockeyspelare vittnat om att de varit del av en kultur där inkilningar med inslag av våld samt sexuella inslag förekommit, bland andra ikonen Börje Salming som berättat om hur han sett ritualer utföras på juniorer när han spelade i Toronto i Kanada, förre Detroitstjärnan Nicklas Lidström som konstaterade att problemet är utbrett inom ishockeyn även om han själv inte drabbats och den nuvarande SVT-experten Mikael Renberg har också talat öppet om sina erfarenheter.

Inkilningsproblematik förekommer även i andra idrotter. Nyligen blev det känt att en kränkning i samband med en inkilning vid Marks riksidrottsgymnasium i basket lett till en polisanmälan om misshandel och i somras uppmärksammades missförhållanden av samma natur vid det nu nedlagda vattenskidor- och wakeboardgymnasiet i Fagersta.

Fakta: Svenska idrottsministrar

Amanda Lind slutade som idrottsminister när Miljöpartiet i förra veckan lämnade regeringen.

Sveriges fyra senaste idrottsministrar:

2019-2021: Amanda Lind (MP)

2017-2019: Annika Strandhäll (S)

2014-2017: Gabriel Wikström (S)

2006-2014: Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Klockan 09.30 i morgon, tisdag, meddelar Magdalena Andersson vem som efterträder Amanda Lind som idrottsminister.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS