Anders Fridlund är från Göteborg och hans fru Dawn Yoshimura är född och uppväxt på Hawaii. Efter många år både i Göteborg och utomlands har de slagit ned sina bopålar på ön Oahu där Dawns släktingar, med ursprung i Japan, har en hundraårig historia. Anders har en bakgrund I offshorebranschen och i Göteborg arbetade Dawn en tid på Volvo. Nu är hon konstnär på heltid och ägnar mycket tid åt att hjälpa till att bevara den hawaiianska ursprungsbefolkningens kultur. Ursprungsbefolkningen utgör 180 000-200 000 av de 1,4 miljoner som bor på Hawaiiöarna.
Båda följer valkampanjen noga men bara Dawn Yoshimura kan, som både amerikansk och svensk medborgare, rösta. Flera av hennes släktingar har innehaft politiska poster på Hawaii. Intresset för att rösta i den demokratiskt dominerade delstaten ökade kraftig när Barack Obama, som är född på Hawaii och nu är i färd med att bygga ett semesterhus på huvudön Oahu, ställde upp i presidentvalet. Valdeltagandet ökade också 2020 och analysen är att väljare då ville visa sitt missnöje med Donald Trump varför rekordmånga röstade på Joe Biden.
– Det ska bli intressant att få reda på hur valen går i resten av USA och vilket parti som får majoriteten i kongressen, säger Anders Fridlund. Här på Hawaii är det redan i praktiken klart att demokraten Josh Green vinner guvernörsvalet.
Accepterar inte förlust
Det finns tre olika sätt att avlägga sin röst. Den förtida röstningen har skett under flera veckor i vallokalerna. Rekordmånga har dessutom poströstat under den tiden. När vallokalerna öppnade för det slutgiltiga röstandet på tisdagen ringlade köerna långa. I mellanårsval är valdeltagandet traditionellt lägre än i presidentval, bara omkring 40 procent. Men rekordet i modern tid slogs 2018 då valdeltagandet var 50 procent. Donald Trump var då president och republikanerna förlorade 40 platser i representanthuset.
Med tre olika sätt att rösta tar det tid att räkna färdigt. Till det kommer att flera republikaner redan före valdagen sagt att de inte tänker acceptera valresultatet om de förlorar. 127 stämningar låg och väntade i domstolar redan före valdagen. Flera stämningar har avvisats i domstolar innan väljarna började rösta.
Men allt tyder på flera omräkningar och om republikaner efter de granskningarna fortfarande är förlorare kan de välja att gå till domstol för att underkänna valresultaten. Om domstolarna avslår finns möjlighet att dra frågan inför högsta domstolen i respektive delstat. Om avslag sker även där kommer troligen inte förlusten att erkännas då heller. I några delstater, som Georgia, krävs att vinnaren når över 50 procent, annars tas valet om i december.
Ovälkomna valobservatörer
Hela processen riskerar därmed att förgifta resten av Joe Bidens presidenttid som troligen sammanfaller med att Donald Trump börjar bedriva valkampanj inför presidentvalet 2024 samtidigt som han fortsätter att insistera att han utsatts för valfusk 2020 och därför är USA:s rättmätige ledare medan Biden är en illegitim president.
Donald Trump har beslutat att sända ut 277 egna valövervakare till delstater där han förlorade och där republikanska kandidater nu riskerar att förlora. De kallas ibland pizzaövervakare för att de sitter på parkeringsplatser utanför vallokalerna med levererade pizzor i kartonger för att inte behöva lämna bevakningspositionerna för att hämta mat. De anklagas för att både trakassera väljare och valförrättare.
Officiella valövervakare har samtidigt fått besked att de inte är välkomna till valdistrikt där republikanerna har makten.
Det finns en förhoppning om att valen snabbt skall kunna räknas färdiga och avgöras. Men det mesta talar för att valresultaten kommer att dra ut på tiden.
LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanårsvalet
LÄS MER:Frågorna som kan avgöra valet i USA
LÄS MER:Så smutskastar politikerna sig till valvinst i USA
LÄS MER:Valet som bäddar för repris mellan Biden och Trump
LÄS MER:Trumps skugga över superjämna valet
LÄS MER:Republikaner ropar fusk – om de skulle förlora mellanårsvalet