Demonstranter i New York för rätten till abort tidigare i år. Abortfrågan är en av flera frågor som kommer att avgöra mellanårsvalet den 8 november.
Demonstranter i New York för rätten till abort tidigare i år. Abortfrågan är en av flera frågor som kommer att avgöra mellanårsvalet den 8 november. Bild: Jeenah Moon

Frågorna som kan avgöra valet i USA

Ekonomin, ekonomin och ekonomin! Det klassiska mantrat upprepas inför mellanårsvalet i USA. Väljarna oroar sig för prishöjningar, energibrist och minskad köpkraft. Men mycket mer avgör.

ANNONS
|

När de amerikanska väljarna ska lista vad de tycker är viktigast för deras val den 8 november kommer ekonomin högst upp. President Joe Biden försöker lugna och säger att USA är på rätt väg. Men opinionsmätningarna pekar på det motsatta. Biden har låga uppskattningspoäng, mellan 42 och 45 procent i olika mätningar. Och en majoritet av amerikanerna, omkring 65 procent, anser att USA är på fel väg.

Biden har bottennoteringar när det gäller flertalet frågor som väljarna listar högt. 66 procent tycker att han gör ett dåligt jobb med inflationen, 63 procent är negativa till hur han sköter immigrationen och 61 procent anser att han inte håller måttet när det gäller brottsbekämpningen.

ANNONS

Pandemin finns kvar

På ett nationellt plan tuffar ekonomin på relativt väl. Men för den vanlige amerikanen är det besvärligare. Att få det dagliga att gå ihop är svårt, särskilt som en följd av coronapandemin som fortfarande inte är under kontroll.

Drygt en miljon människor har dött och närmare 99 miljoner sjukdomsfall är registrerade. Det handlar nu även om förlust av jobb, hem och besparingar för amerikanerna. USA återhämtar sig nationellt, men individuellt är det betydligt mer bekymmersamt.

Stoppa smyghöjningar

President Biden tar varje tillfälle i akt att få alla som försöker smyghöja priser med olika svepskäl, som orkanen Ian och kriget i Ukraina, att låta bli.

– Vi ser er och vi tänker inte acceptera det, sade han med direkt adress till oljebolagen och varnade dem för att utnyttja den senaste orkanen till att höja priserna på bensin och diesel på bensinstationerna.

– Vanligt folk skall inte behöva bidra till ökade vinster och utdelningar för bolagen, tillade han.

Men medan de ekonomiska vardagsbekymren placeras högst upp av väljarna, finns ett pärlband av frågor som engagerar nästan lika mycket.

Frågor som kan avgöra mellanårsvalet
Bild: Patrick Semansky

Abortfrågan

Aborter har seglat upp sedan Högsta domstolen för ett par månader beslutade att avskaffa den federala aborträtten och överförde besluten till delstaterna.
I en rad republikanskt styrda delstater har aborter redan i praktiken förbjudits. I många förbereds åtstramningar som inom kort införs. Över hela USA genomförs protestmöten mot HD:s beslut och rätten till abort dominerar demokratiska kandidaters agendor.
Frågor som kan avgöra mellanårsvalet
Bild: Gregory Bull

Invandringsfrågan

Illegal invandring är sedan länge ett hett ämne. Republikanerna anklagar Demokraterna för att ha öppnat gränsen söderut för en okontrollerad immigration. Men så är inte fallet. Under Barack Obamas tid som president utvisades fler än tidigare som kom olagligt till USA. Joe Biden, som var vicepresident under Obama, följer samma linje.
Men trycket på USA ökar konstant vecka efter vecka. Republikanskt styrda delstater som Texas och Florida skickar immigranter vars ärenden ännu inte behandlats, med buss och flyg till demokratiska liberala delstater norrut. New Yorks borgmästare slår larm om att staden inte klarar mer. Och ön Martha's Vineyard utanför halvön Cape Cod i Massachusetts överraskades av flygplanslaster med människor som skickades dit från Texas (och med finansiell hjälp från Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis). De har nu förts vidare till Cape Cod där läger upprättats på en tidigare militärbas. Partierna har i grunden samma inställning att hindra den illegala invandringen, men republikanerna statuerar exempel med att skjutsa immigranter till demokratiskt styrda delstater.
Frågor som kan avgöra mellanårsvalet
Bild: Staci Vandagriff

Brottslighet

Brottsligheten finns också högt upp på listan. Vapenvåldet har ökat dramatiskt. Här finns krav på hårdare tag och massiva polisinsatser. Men även på restriktioner av vapeninnehav och mot polisingripanden som kan uppfattas som rasistiska.
Frågor som kan avgöra mellanårsvalet
Bild: Shakh Aivazov

Sjukvårdsfrågan

Sjukvården ligger alltid bland de högst rankade frågorna. Coronapandemin har slitit hårt på redan ansträngda resurser och sjukvårdsförsäkringssystemet har bara marginellt reformerats med "Obamacare."
Frågor som kan avgöra mellanårsvalet
Bild: Martha Asencio-Rhine

Skolan och hbtqi

Skolans roll väcker starka känslor. Här handlar det bland annat om republikanernas motvilja mot att hbtqi-rättigheter, könsbyten eller könsidentitet tas upp i klassrummen. I debattens ytterkant finns en kampanj på nätet, som TV-bolaget NBC redovisat, där det felaktigt påstås att det i skolor skulle finnas kattlådor med sand som elever, som identifierar sig som kattdjur, kan använda i stället för vanliga toaletter.

Vid sidan av alla frågor som kan rankas som nationella finns även de lokala. De rör hela delstaterna, kongressdistrikten som delstaterna är indelade i eller extremt lokala frågor. Exempelvis om en några hundra meter lång vägstump ska asfalteras eller inte. Folkomröstningar genomförs även dem på valdagen i delstaterna.

ANNONS

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanvalsåret

LÄS MER:Striden om senaten – och kontroll över Biden

LÄS MER:Biden lyfter abortlag inför mellanårsval i USA

LÄS MER:Omstridd gaylag införs i Floridas skolor

ANNONS