Republikanerna Kelly Tshibaka och Blake Masters hoppas kunna sätta käppar i hjulet för sittande president Joe Biden i USA. Men för att kunna göra det måste de vinna en plats i senaten under mellanårsvalet. Tshibaka ställer upp i Alaska, och utmanar den sittande republikanska senatorn medan Masters hoppas ta över senatorsplatsen i Arizona i stället för den sittande demokratiske ledamoten.
Republikanerna Kelly Tshibaka och Blake Masters hoppas kunna sätta käppar i hjulet för sittande president Joe Biden i USA. Men för att kunna göra det måste de vinna en plats i senaten under mellanårsvalet. Tshibaka ställer upp i Alaska, och utmanar den sittande republikanska senatorn medan Masters hoppas ta över senatorsplatsen i Arizona i stället för den sittande demokratiske ledamoten. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT

Striden om senaten – och kontroll över Biden

Republikanerna vill vinna kongressen i mellanårsvalet men Demokraterna kämpar mot. Partiet som klarar sig bäst får god styrfart och förloraren riskerar att hamna i bakvattnet. President Joe Biden har mest att förlora.

ANNONS
|

Den 8 november är det dags för mellanårsval i USA. Då väljs kongressens båda hus, senaten och representanthuset. Alla 435 platserna i representanthuset står på spel och en tredjedel av de 100 senatsplatserna, i år är de 35. Mandatperioden är två år i representanthuset och sex år i senaten.

Demokraterna har majoriteten i både representanthuset och senaten. I representanthuset krävs 218 platser för majoritet. Demokraterna har nu 220 platser mot Republikanernas 212 och tre platser är vakanta. I senaten är styrkeförhållandet 50/50 och den demokratiska vicepresidenten Kamala Harris har, som formell ordförande i församlingen, utslagsröst.

Presidenten är beroende av att hans parti har övervikt för att kunna få igenom sina förslag i både representanthuset och senaten. Demokraterna har, med sin nuvarande majoritet, kunna driva viktiga processer i representanthuset så som riksrätt mot Donald Trump under hans presidenttid och nu utredningen av Trumps ansvar för stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Det här kan demokraterna göra just med hjälp av sitt majoritetsläge. Joe Biden blir kraftigt vingklippt om republikanerna får övervikt i kongressen. Om demokraterna behåller majoriteten är det en stor fördel för presidenten.

ANNONS

Knapp fördel för varje parti

Republikanerna har, enligt sammanställningar av opinionsmätningarna, möjlighet att vinna representanthuset. Men demokraterna kan komma att utöka sin majoritet med en eller två platser i senaten. Gemensamt för valen till båda kammarna är att en sittande politiker som söker omval har en stor fördel. Huvuddelen av dem brukar återväljas.

Mycket är dock oklart och opinionen har svängt de senaste månaderna. Enligt opinionsinstitutet FiveThirtyEight, som ofta brukar pricka rätt, hade Republikanerna en stor möjlighet att vinna huset i somras. Men Högsta domstolens beslut att upphäva abortlagstiftningen och överlämna makten till delstaterna har förändrat styrkeförhållandet. Partiet håller kvar sin opinionsmässiga fördel men det är osäkert om den räcker ända fram till valdagen. Ett tiotal jämna val i delstaternas kongressdistrikt kan komma att avgöra, bland annat i Virginia och Pennsylvania.

Det parti som har majoriteten i representanthuset utser talmannen, som står efter presidenten och vicepresidenten i successionsordningen. Det är därför en viktig maktposition, som nu hålls av demokraten Nancy Pelosi.

Kampanjerna till senatsplatserna är hårda och präglas, liksom kampanjerna till representanthuset, av det extremt polariserade politiska klimatet. Här finns det några valrörelser som blivit särskilt heta.

Hetaste valen till senaten
Bild: Tom E. Puskar

Ohio

I Ohio ställer republikanen JD Vance upp. Han var för några år sedan en hyllad författare, inte minst av liberala demokrater, till boken "Hillbilly Elegy" där han både ömsint och roligt beskrev sin uppväxt bland dem som föraktfullt kallas " white trash".
Vance har kraftig uppbackning av Donald Trump. Den avgående senatorn i Ohio är republikan. Opinionsmätningarna visar ett jämnt lopp mellan Vance och demokraten Tim Ryan.
Hetaste valen till senaten
Bild: John Bazemore

Georgia

I Georgia står den tidigare fotbollsstjärnan, affärsmannen och numera republikanske politikern Herschel Walker mot den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock. Walker, som är motståndare till aborter, skakas av uppgifter om misshandel av en exfru, att han finansierat en tidigare älskarinnas abort och ljugit om att han varit polis. Walker säger att anklagelserna är lögner. Mätningar tyder på ett jämnt val.
Hetaste valen till senaten
Bild: Ryan Collerd

Pennsylvania

I Pennsylvania låg demokraten John Fetterman väl till men har halkat ned opinionsmässigt de senaste månaderna. Fetterman har tidigare undanhållit uppgifter om sina hälsoproblem och drabbades i maj av en stroke. Hans fullständiga återhämtning är oklar. Hans republikanske motståndare är läkaren Mehmet Oz, också känd för sitt tv-program som Dr Oz.
Hetaste valen till senaten
Bild: Ross D. Franklin

Arizona

I Arizona ställer republikanen och riskkapitalisten Blake Masters upp och storsatsar ekonomiskt för att besegra sin demokratiska motståndare, den sittande senatorn Mark Kelly, som är tidigare astronaut. Kelly vann ett extraval då republikanen John McCain avled och söker nu en hel sexårsperiod. Kelly är gift med Gabrielle Giffords, som tvingades lämna sin politikerkarriär när hon skottskadades svårt vid ett valmöte.
Hetaste valen till senaten
Bild: J. Scott Applewhite

Alaska

I Alaska kämpar republikanen Lisa Murkowski för att behålla sin senatsplats en fjärde period. Hon har sitt eget part emot sig sedan hon röstat för att en riksrättsprocess skulle inledas mot Donald Trump. Hon utmanas av både en republikansk kandidat, Kelly Tshibaka, som godkänts av partiet och demokraten Pat Chesbro. Murkowski har en tuff uppförsbacke men tros vinna.

Presidentens parti brukar förlora i mellanårsval. Det är ett sätt för väljarna att markera sitt missnöje. Men Joe Biden är optimistisk inför den 8 november:

ANNONS

–Jag tror att vi har chansen att vinna. Bara alla går ut och röstar, säger han.

LÄS MER:De kämpar om makten i amerikanska delstaterna

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanvalsåret

LÄS MER:Biden lyfter abortlag inför mellanårsval i USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS