Det pågår hårda valkamper i flera av USA:s 50 delstater. Kamper som kan avgöra invånarnas aborträtt bland flera saker.
Det pågår hårda valkamper i flera av USA:s 50 delstater. Kamper som kan avgöra invånarnas aborträtt bland flera saker. Bild: John Bazelmore/Rich Pedroncelli/Eric Gay/AP/TT

De kämpar om makten i amerikanska delstaterna

Skoningslösa kampanjer om guvernörsposterna äger rum när mellanårsvalet i USA drar igång. Abortfrågan, valfuskanklagelser och framtida presidentkandidater har gjort valet hetare än på länge. Och i många delstater är det jämnt mellan Republikanerna och Demokraterna.

ANNONS
|

Mellanårsvalet i USA hålls den 8 november. Då står slaget bland annat om vilka som ska bli guvernörer i 36 av USA:s 50 delstater (samt i tre territorier). För närvarande har republikanerna 28 guvernörsposter mot demokraternas 22.

Guvernören fungerar som "president " i delstaten. Den lokala makten finns här och guvernören måste få igenom sina förslag i de två kammarna i delstatens kongress, på samma sätt som presidenten i Washington måste ha majoritet i kongressen där för att kunna genomföra sin politik.

Abortfrågan

En rad brännheta frågor har aktualiserat guvernörernas inflytande. Högsta domstolen beslutade nyligen att upphäva den federala abortlagstiftningen och överföra besluten till delstaterna. Det är ett exempel på hur samma fråga kan hanteras på olika sätt, vilket innebär att det parti som styr delstaten har stor betydelse. I en republikanskt kontrollerad delstat kan aborter vara förbjudna medan de är tillåtna i en delstat som styrs av demokraterna.

ANNONS

Högsta domstolen kan även komma att ta upp frågan om huruvida vissa vallagar ska beslutas i delstaterna och inte federalt. Det kan innebära att republikanskt styrda delstater beslutar annorlunda än de demokratiska.

Med detta och mycket annat i potten uppmärksammas guvernörsvalen mer än på länge. Flera av kandidaterna tros också aspirera på presidentposten 2024. Det gör att dessa val även kan uppfattas som starten på presidentvalskampanjen. Och bland de jämnaste guvernörsvalen finns några i delstater som även kan vara med och avgöra presidentvalet om två år:

Delstater med jämna guvernörsval

Georgia

Delstaten som var epicentrum för Donald Trumps påståenden om valfusk 2020. Här står valet mellan den sittande republikanske guvernören Brian Kemp och demokraten Stacey Abrams.

Kemp har haft en liten ledning i opinionsmätningarna men Abrams har knappat in och det är nu i praktiken jämnt lopp. Abrams är kvinna och svart och har en stark ställning i båda väljargrupperna. Hon fanns med på Joe Bidens lista över tilltänkta vicepresidenter och har stort inflytande i det demokratiska partiet.
Delstater med jämna guvernörsval

Florida

Florida brukar vara med och avgöra presidentval. Här utmanas den sittande republikanske guvernören Ron DeSantis av demokraten Charlie Crist som tidigare varit guvernör där.

DeSantis leder men Crist knappar in och satsar stenhårt på slutspurten. DeSantis har den senaste tiden fått ställa in kampanjmöten för att ägna sig åt krishantering efter orkanen Ians framfart i delstaten. DeSantis tros vilja ställa upp i presidentvalet 2024, vare sig han vinner eller förlorar guvernörsposten.
Delstater med jämna guvernörsval

Texas

En av USA:s största och mest konservativa delstater. Här får den sittande republikanske guvernören Greg Abbott oväntat tufft motstånd från demokraten Beto O’Rourke som tidigare både misslyckats i en presidentvalskampanj och med att vinna en senatsplats.

Abbott är rullstolsburen sedan han 1984 vid en joggingrunda skadades av ett nedfallande träd. O’Rourkes opinionsmässiga framgång hänger delvis ihop med abortfrågan.
Delstater med jämna guvernörsval

Kalifornien

USA:s folkrikaste delstat. Här har den sittande demokratiske guvernören Gavin Newsom under sin första ämbetsperiod utsatts för ett avsättningsval men vann stort och kunde sitta kvar.

Nu utmanas han av republikanen Brian Dahle men ser ut att klara sitt återval. Newsom riktar in sig på presidentvalet 2024 och har redan utsett sin guvernörskollega Ron De Santis i Florida till huvudmotståndare och kritiserar honom mer än sin egen utmanare i Kalifornien.
Delstater med jämna guvernörsval

Michigan

Delstaten där Donald Trump också hävdade att han berövats segern på grund av valfusk. Här försöker demokraten Gretchen Whitmer att återväljas. Hennes republikanske motståndare Tudor Dixon rider högt på att hennes parti närmast haft en hatkampanj mot Whitmer sedan presidentvalet 2020. Men Whitmer tros klara hem en andra period.

I alla delstater där opinionsmätningarna tyder på jämna val kan det bli tal om omräkningar av rösterna. Kampanjer pågår dessutom redan om att republikanska kandidater kan ha utsatts för valfusk om de skulle förlora. Om de vinner läggs anklagelser om valfusk med stor sannolikhet ner.

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanvalsåret

LÄS MER:Donald Trump kan avgöra valet i viktiga delstaten

LÄS MER:Donald Trump står inför allvarliga problem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS