Donald Trumps inflytande kan bli en nyckel när guvernörsvalet i den viktiga delstaten Florida ska avgöras.
Donald Trumps inflytande kan bli en nyckel när guvernörsvalet i den viktiga delstaten Florida ska avgöras. Bild: Mark Humphrey

Donald Trump kan avgöra valet i viktiga delstaten

Den ene kandidaten vill bli omvald. Den andre vill komma tillbaka. Guvernörsvalet i Florida är dramatiskt. Donald Trump spelar en viktig roll för utgången. Dessutom påverkas presidentvalet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den nuvarande republikanske guvernören Ron DeSantis ställer upp för en andra period. Det såg ut som en promenadseger i delstaten som har en solid republikansk stämpel. Men när demokraterna var färdiga med sin interna gallring bland tilltänkta kandidater nyligen stod det klart att Charlie Crist är partiets val. Därmed är det upplagt för en tuff kampanj inför valdagen i november.

Charlie Crist var guvernör i Florida 2007-2011. Då var han republikan. Men i slutet av guvernörsperioden beslutade han sig för att inte ställa upp till omval utan för att istället satsa på en plats i senaten. Partiet ratade Crist som senatskandidat och Crist svarade med att lämna republikanerna.

ANNONS
Charlie Crist bytte fot, från att ha varit abortmotståndare och republikan – till demokrat och för fri abort.
Charlie Crist bytte fot, från att ha varit abortmotståndare och republikan – till demokrat och för fri abort. Bild: Chris O'Meara

Blev demokrat – och för fri abort

Han ställde istället upp som oberoende kandidat och förlorade. 2012 beslutade han sig för att bli demokrat istället. 2016 vann han en plats i representanthuset. Den platsen lämnar han för att försöka komma tillbaka som guvernör i Florida.

Charlie Crists politiska karriär är milt sagt slingrig. Och det är inte heller enkelt att få en klar bild av var han står i olika sakfrågor. I exempelvis den heta abortfrågan har han under årens lopp varit abortmotståndare för att till sist landa i att han är för fri abort. Han har bett om ursäkt för sina tidigare åsikter i hbtq-frågor och en rad beslut som han varit med om att fatta i olika positioner som han innehaft.

Sammantaget borde det tala för att Floridas väljare fått nog av Charlie Crist och inte vill ha honom tillbaka som guvernör. Men så enkelt är det inte. Både Crist och DeSantis är beredda att spela ut Trumpkortet och Trump själv är inte sen att delta i den stenhårda kraftmätningen.

Kan utmana Trump

DeSantis, som också tidigare suttit i representanthuset, tillhör högerfalangen inom det republikanska partiet medan Crist tagit strid mot sitt gamla partis inriktning och hävdar att det inte är han som lämnat republikanerna utan republikanerna som lämnat både honom och kärnväljarna.

ANNONS
Ron DeSantis har varit Trump trogen – men kan komma att utmana honom i framtiden.
Ron DeSantis har varit Trump trogen – men kan komma att utmana honom i framtiden. Bild: Phelan M. Ebenhack

Crist röstade i representanthuset för att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt både för Ukrainaskandalen och för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. De Santis har troget stått vid Trumps sida.

Donald Trump behöver DeSantis stöd om han ställer upp i presidentvalet 2024. Florida är en av de delstater som avgör val. Men problemet för Trump är att en stark och omvald DeSantis också själv kan komma att aspirera på presidentposten om drygt två år.

Trump kan avgöra valet

DeSantis är 43 år och ses av republikaner på högerkanten som ett framtidsnamn i motsats till Trump som är 78 år på valdagen och som dessutom förlorade sitt återval 2020 och drar in det felaktigt påstådda valfusket i hela valrörelsen.

DeSantis har dock fått det demokratiska partiet på fötter – de låter honom personifiera allt det som demokratiska kandidater i årets mellanårsval bekämpar. Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom – som även han söker omval – ägnar av det skälet lika mycket kraft åt att sätta fokus på sin guvernörskollega DeSantis som på sin egen politik för Kalifornien.

Ron DeSantis och Charlie Crist talar båda segervisst om möjligheten att vinna guvernörsvalet i Florida. Men det är Donald Trump som kan komma att avgöra.

ANNONS
ANNONS