Donald Trump står inför flera allvarliga juridiska utmaningar.
Donald Trump står inför flera allvarliga juridiska utmaningar. Bild: Tom E. Puskar

Donald Trump står inför allvarliga problem

Häxjakt. Donald Trump avfärdar den senaste kallduschen på samma sätt som tidigare. Men åtal och utredningar hopar sig. Och Trumps advokater går på högvarv för att klara honom ur knipan.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det nyligen meddelade åtalet mot Donald Trump, hans tre äldsta barn och två nära och mångåriga medarbetare – Allen Weisselberg och Jeffrey McConney – rör främst Trumpfamiljens fastighetsaffärer. Letitia James, som är "justitieminister" i delstaten New York, säger att "betydande bevis" hittats som visar att Trumpkoncernen övervärderat tillgångarna för att kunna få stora lån och samtidigt kraftigt undervärderat förmögenhet och inkomster för att slippa betala skatt.

Misstankarna om detta har funnits långt innan Donald Trump beslutade sig för en politisk karriär och valdes till president. Men det är först sedan Michael Cohen, som var Trumps personlige advokat, valde att samarbeta med utredare och åklagare och lade korten på bordet i ett kongressförhör, som pusslet kunnat läggas. Cohen dömdes till fängelse för att ha medverkat till olagligheterna.

ANNONS

Letitia James skrädde inte orden när hon jämförde Trumps agerande, och hur han kommit undan, med vad som händer en vanlig amerikan som försöker lura banker på samma sätt genom att lämna felaktiga uppgifter för att få lån. Åtalet är civilrättsligt och i just detta finns inte straffsatsen fängelse.

Donald Trump talar i Wilkes-Barre, Pennsylvania 3 september.
Donald Trump talar i Wilkes-Barre, Pennsylvania 3 september. Bild: Mary Altaffer

Däremot krävs Trumpkoncernen i åtalet på omkring 2,7 miljarder i straffavgifter och böter samt hotas med näringsförbud i hela delstaten under fem år. Till det kommer att tyska Deutsche Bank redan har begärt att Trump skall betala tillbaka de över 3 miljarder kronor som han fått i lån efter att ha lämnat oriktiga uppgifter om sin förmögenhet. Banken bröt samarbetet med Trump i samband med stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Flera orosmoln måste hanteras

Letitia James är demokrat och politiskt vald till sin post. Trumps advokater hävdar att hon drivs av partipolitiska skäl och påstår också att hon är "desperat" eftersom hon ställer upp till omval i mellanårsvalet den 8 november.

Men det finns fler rättsliga orosmoment som Donald Trump måste hantera:

  • I en domstol på Manhattan utreds sedan flera år misstänkta skattebrott som både ligger nära och längre tillbaka i tiden. Här kommer det amerikanska Skatteverket in i bilden liksom Justitiedepartementet. Domstolen meddelade häromdagen att "arbetet går framåt". Det kan bli tal om fängelse om Donald Trump och de övriga åtalas och döms. Trump har alltid varit försiktig med att i brev, mejl och sms förknippas med sina affärer. Han vägrade också vid förhör, som hölls med honom i augusti, att svara på frågor med hänvisning till varje amerikans konstitutionella rättighet att vara tyst om svaren skulle kunna medverka negativt för den tilltalade. I huvudsak bygger utredningen på dokumentation som Trump inte själv öppet medverkat i.
  • Utskottet i representanthuset, som utreder stormningen av Kapitolium, är på väg att avsluta sitt arbete. Republikanerna protesterar genom att inte medverka, men har därmed missat möjligheten att försvara Trump. En rad förhör har hållits med medarbetare i Vita huset som under ed berättat för Trump negativa inslag. När utskottet är klart med arbetet överlämnas det till Justitiedepartementet som kan besluta om åtgärder.
  • Dokumenten från Vita huset, som beslagtogs vid FBI:s husrannsakan på Donald Trumps privata egendom och klubb Mar-a-lago, blir nu föremål för utredning utan restriktioner. Justitiedepartementet fick med ett utslag i domstol häromdagen rätten att utan restriktioner gå igenom över hundra hemligstämplade dokument. Det var ett bakslag för Trump som för en kort tid sedan i ett utslag i en lägre instans fick möjlighet att utse en egen utredare som först skulle granska materialet.
  • Påståendena om valfusk och utpekande av tillverkare av röstmaskiner som ansvariga och manipulerade från Venezuela har lett till stämningar mot flera av de Trumpmedarbetare som fört lögnerna vidare. Här förbereds också att koppla Trump direkt till ärendet.
  • Flera anmälningar mot Trump om sexuella trakasserier – som legat och väntat på avgörande sedan avslöjandena i valrörelsen 2016, men som även kommit fram senare – är på väg att tas upp. De kan antingen avgöras genom uppgörelser utanför domstol eller bli föremål för rättegångar.

Sammantaget har Donald Trump och hans ständigt växande advokatteam en rad allvarliga problem att ta sig an. I värsta fall kan hela Trumpimperiet ekonomiskt rasa samman. Och möjligheterna till en comeback i presidentpolitiken vara över.

ANNONS

LÄS MER:Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

LÄS MER:Delstatsåklagare drar Trump inför rätta

LÄS MER:Trumprådgivare Bannon anklagas för pengatvätt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS