USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Biden lyfter abortlag inför mellanårsval i USA

USA:s president Joe Biden utlovar lagstiftning om aborträtt om Demokraterna lyckas få majoritet i hela kongressen i mellanårsvalet.

ANNONS
|

I ett tal på tisdagen sade Biden att en abortlag är det första han skickar till kongressen, om Demokraterna når framgångar i mellanårsvalet den 8 november.

– Detta är ett löfte, sade han.

President Biden prioriterar därmed den i USA polariserande frågan om aborträtt. Han gick också till frontalangrepp mot Republikanerna och sade att han skulle lägga in sitt veto mot alla försök att på federal nivå utöka förbud mot abort.

Högsta domstolsfråga

Aborträtten kringskars av USA:s Högsta domstol i juni, då den rev upp det domslut från 1973, kallat "Roe mot Wade", som skyddade kvinnans rätt att själv besluta om abort.

ANNONS

– Kvinnor över hela landet, med början i mitt eget hus, förlorade en grundläggande rättighet, sade Biden i ett tal i Washington DC på tisdagen.

Men Bidens vallöfte står inför vissa hinder, stora sådana.

Demokraterna måste få majoritet i senaten. I princip krävs det att Demokraterna får 60 av senatens 100 platser, då ett lagförslag annars kan stoppas genom en förhalningstaktik.

Inflationen het

I mellanårsvalet väntas Republikanerna dessutom att gå framåt i kongressens representanthus där Demokraterna i dag har majoritet.

Men Bidens markering om abortfrågans betydelse visar Demokraternas politiska inriktning. Den är också ett försök att aktivera tveksamma väljare, även om frågor om ekonomi och inflation ses som minst lika viktiga i valrörelsen.

Flera republikaner går i motsatt riktning i den pågående valrörelsen. De kräver federala restriktioner mot att utföra aborter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS