Republikaner ropar fusk – om de skulle förlora mellanårsvalet

Om jag vinner har valet gått korrekt till. Om jag förlorar är det valfusk. Med den inställningen ställer över 300 republikaner upp i mellanårsvalet. Joe Biden varnar för att demokratin kan sättas ur spel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad i presidentvalet 2020. Han hävdar felaktigt att han vann och att Joe Biden segrade på valfusk i avgörande delstater. Stormningen av kongressen – när valresultatet skulle fastställas – var en konsekvens av den inställningen.

Och nu har Trump fått med sig republikanska kandidater till mellanårsvalet på linjen att om de förlorar så beror även det på valfusk.

De republikanska förlustförnekarna återfinns på olika nivåer i det politiska systemet. Mest alarmerande är det att 22 av de 36 som i år ställer upp i guvernörsvalen har den inställningen, liksom 19 av 35 i senatsvalen. Till det kommer att 11 av 27 som försöker bli statssekreterare i delstaterna, en hög befattning bland annat med ansvar för genomförandet av val, delar samma uppfattning.

ANNONS

Om förnekarna vinner i mellanårsvalet kan de påverka utgången av presidentvalet 2024 genom att i förväg ändra olika vallagar så att de ger republikanerna fördel. Det är också skälet till att Donald Trump nu reser runt och talar sig varm för dessa kandidater. Om han ställer upp om två år i presidentvalet – vilket han mer eller mindre sagt utan att konkret bekräfta det – så är det dags att betala tillbaka för de nyvalda republikanerna i mellanårsvalet.

Han hävdar, inte oväntat, att det är valfusk om han själv skulle förlora på tisdag.

Arizona var en av de delstater som var med och avgjorde presidentvalet 2020 till Trumps nackdel. Mark Finchem tillhörde de som intensivt drev linjen där att Trump förlorat på valfusk. Rösterna räknades om ett flertal gånger och kontrollerades dessutom av Trumplojala republikaner. Joe Biden vann i alla omräkningar.

Mark Finchem kandiderar till statssekreterare i Arizona.
Mark Finchem kandiderar till statssekreterare i Arizona. Bild: Ross D. Franklin

Nu ställer Mark Finchem upp i valet till statssekreterare i Arizona och hoppas att den vägen kunna påverka utgången av presidentvalet i delstaten om två år. Han hävdar, inte oväntat, att det är valfusk om han själv skulle förlora på tisdag.

I Arizona kan en annan republikansk förlustförnekare dessutom vara på väg att väljas till guvernör. Det är Kari Lake – som tidigare var nyhetsankare på konservativa Fox News – som kan vinna. Trump har kampanjat för henne ett flertal gånger. Hon anser att valfusk var orsaken till Trumps förlust och säger att om hon nu själv förlorar beror det också på valfusk. Om hon vinner har däremot valet gått korrekt till.

ANNONS

I alla val där kandidater deltar, som hävdar att fusk är enda anledningen till att de skulle förlora, handlar det inte bara om omräkningar, andra former av granskningar och domstolar som måste hantera ärendena. Eftersom dessa republikaner aldrig kommer att gå med på förlust kommer de att driva det hela rakt in i presidentvalet om två år då även nya kongress- och guvernörsval hålls. Demokrater, som vinner på tisdag, kommer att beskrivas som illegitima på samma sätt som Donald Trump förklarar att Joe Biden är en illegitim president.

Trump gör på valmöten gillande tummen upp när anhängare skanderar att flertalet av dessa röster är fejkade och därför ogiltiga.

Valmyndigheterna i delstaterna försöker på olika sätt att ha en transparent inställning för att väljarna både skall förstå sig på och lita på systemet. Vallokalerna har i flertalet valdistrikt hållits öppna uppemot sex veckor före valdagen för att ge väljarna ökade möjligheterna att delta. Valdagen är en tisdag som är en vanlig arbetsdag.

Systemet med poströstning har också införts för att förenkla valdeltagandet. Röstsedeln kan följas digitalt sedan den efter att han lagts i speciella postlådor accepterats i systemet och räknats. Men Donald Trump leder även en kampanj mot poströstningen som han påstår skall vara riggat för valfusk.

Över 33 miljoner amerikaner har i år valt att rösta i förtid. Men Trump gör på valmöten gillande tummen upp när anhängare skanderar att flertalet av dessa röster är fejkade och därför ogiltiga.

ANNONS

När Joe Biden häromdagen höll tal handlade det inte i första hand om sakfrågor som demokraterna driver. Han valde istället att tala om hotet mot den amerikanska demokratin som de som ifrågasätter de amerikanska valsystemet utgör. Att hävda att egna valvinster gått rätt till medan förluster med exakt samma valsystem beror på avancerat valfusk är ett grundskott mot demokratin.

Men Donald Trump och de kandidater som han stödjer i mellanårsvalet är av en annan uppfattning. De hävdar att de bekämpar ett korrupt system som berövar dem makten.

LÄS MER:Obama ryter ifrån mot valets lögner

LÄS MER:Hot och hat fortsätter att öka mot amerikanska politiker

LÄS MER:Miljöfrågan iskall i valet – förutom på Hawaii

LÄS MER:Så smutskastar politikerna sig till valvinst i USA

ANNONS