Både demokrater och republikaner har fått utstå hot i samband med sina politiska åtaganden. Och hoten sipprar ner i leden och även valarbetare kan få obehagliga bemötanden.
Både demokrater och republikaner har fått utstå hot i samband med sina politiska åtaganden. Och hoten sipprar ner i leden och även valarbetare kan få obehagliga bemötanden. Bild: Susan Montoya Bryan/John Minchillo/Ben Gray/AP/TT

Hot och hat fortsätter att öka mot amerikanska politiker

Hur mycket våld i politiken tål USA? Frågan aktualiseras efter hatkampanjerna mot demokraterna Nancy Pelosi och Gretchen Whitmer. Men även republikaner, som Brian Kemp, är allvarligt hotade.

ANNONS
|

Inbrottet i Nancy Pelosis hem i San Francisco är det senaste inslaget i förföljelserna av politiker. Pelosis man Paul skadades och fördes till sjukhus och gärningsmannen greps. Förövaren var uppenbarligen ute efter henne och uppges ha skrikit " Var är Nancy? Var är Nancy?". Hon var vid tillfället i Washington. Att familjemedlemmar, utan det livvaktsskydd som finns kring särskilt utsatta politiker, drabbas är särskilt illavarslande.

Nancy Pelosi är, som talman i representanthuset, nummer tre i den amerikanska maktordningen efter presidenten och vicepresidenten. Det var henne som de som stormade Kapitolium den 6 januari 2021 var ute efter då valresultatet efter presidentvalet formellt skulle fastställas. Bilderna talar sitt tydliga språk: Inkräktare tog hennes tjänsterum i besittning sedan hon och vicepresident Mike Pence, tillsammans med övriga kongressledamöter och senatorer, lyckats sätta sig i säkerhet. Av filmer från övervakningskameror framgår att det handlade om minuter, mobben var dem i hälarna.

ANNONS

Utanför kongressen hade en galge och snara hastigt ställts i ordning och ropen skallade "Häng Mike Pence". Donald Trump hetsade mot sin vicepresident sedan denne inte hörsammat den förlorande presidentens krav att se till att Joe Bidens valvinst inte fastställdes.

Demokrater och republikaner hotade

Nancy Pelosi är en ikon för demokraterna och ett rött skynke för konservativa republikaner som sympatiserar med Donald Trump. Utanför hennes hem i San Francisco har avhuggna grishuvuden vid flera tillfällen placerats. Samma öde drabbade senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell när han inte tillräckligt starkt stödde Donald Trump. McConnells fru Elaine Chao är också utsatt. Hon avgick som transportminister i Trumps administration i protest mot stormningen av Kapitolium.

Fyra personer har under senare år dömts och avtjänar fängelsestraff för dödshot mot Nancy Pelosi. Även några som hotat Georgias republikanske guvernör Brian Kemp till livet har straff att vänta. Det var Kemp som vägrade att agera så att Donald Trump kunde vinna delstaten Georgia som han förlorat till Joe Biden vid valet. Kemp ställer upp till omval som guvernör i mellanårsvalet den 8 november och säger att han inte tänker vika sig för hat och hot. Men han häcklas på sina valmöten och till och med hans demokratiska motståndare Stacey Abrams har vid några tillfällen krävt att tonen mot Kemp skall hyfsas.

ANNONS

Den demokratiska guvernören i Michigan, Gretchen Whitmer, har utsatts för bland annat en kidnappningskomplott som avslöjades av den federala polisen FBI. Whitmer vägrade att ändra valresultatet i delstaten vid presidentvalet 2020 och fick av den anledningen kampanjer riktade mot sig. Hon ställer också upp till omval som guvernör i mellanårsvalet och har fått både Donald Trump och hans lojala uppställare mot sig.

Guvernören Gretchen Whitmer är bara en av flera politiker i USA som fått allvarliga hot riktade mot sig efter de senaste årens uppskruvade läge i amerikansk politik.
Guvernören Gretchen Whitmer är bara en av flera politiker i USA som fått allvarliga hot riktade mot sig efter de senaste årens uppskruvade läge i amerikansk politik. Bild: Paul Sancya

Oskyddade valfunktionärer

Men flertalet av de valfunktionärer, som på lokal nivå räknade röster i valdistrikt som inte gick Trumps väg 2020, har inget skydd att vänta sig. Det finns hundratals rapporter om trakasserier och hot och rapporter tyder på att det varit svårt att rekrytera personer till mer anonyma positioner i valsystemet som hela den amerikanska demokratin vilar på.

Våld mot politiker är inte nytt i USA. Det mest kända historiska mordet är dådet mot president Abraham Lincoln 1865. Men i modern tid skedde tre mord under fem år som förändrade USA:s vägval. John F Kennedy mördades 1963 när han just påbörjat sin återvalskampanj. Med bara två månaders mellanrum 1968 mördades sedan medborgarrättsrörelsens ledare Martin Luther King och John F Kennedys bror Robert Kennedy som var på väg att nomineras till demokraternas presidentkandidat.

Bild från 1963 när dåvarande presidenten John F Kennedy och Jacky Kennedy åker igenom Dallas bara minuter innan presidenten bli skjuten. Hot och hat är inget nytt i den amerikanska politiken.
Bild från 1963 när dåvarande presidenten John F Kennedy och Jacky Kennedy åker igenom Dallas bara minuter innan presidenten bli skjuten. Hot och hat är inget nytt i den amerikanska politiken.

Två republikanska presidenter har dessutom utsatts för mordförsök. Gerald Ford undkom med ren tur två attentat med skjutvapen 1975 – med bara sjutton dagars mellanrum. Ronald Reagan blev svårare skottskadat vid ett mordförsök 1981 än vad de första lugnade rapporterna tydde på. Han sköts endast två månader efter att han installerats som president och överlevde skadorna som senare beskrivits som livshotande.

ANNONS
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Hawii inför det amerikanska mellanårsvalet.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Hawii inför det amerikanska mellanårsvalet. Bild: Britt-Marie Mattsson

Det politiska tonläget i USA är idag uppskruvat och farligt polariserande. Ingenting tyder på att det lugnas ned efter mellanårsvalet om en dryg vecka och fram till presidentvalet i november 2024.

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanårsvalet

LÄS MER:Valet som bäddar för repris mellan Biden och Trump

LÄS MER:De kämpar om makten i amerikanska delstaterna

ANNONS