Valet som bäddar för repris mellan Biden och Trump

Kampanj inför presidentvalet om två år? Eller uppställning för kandidater som vill vinna i mellanårsvalet? Det mesta tyder på att Biden och Trump förbereder sig för en ny kraftmätning.

ANNONS
|

Mellanårsval i USA, med bland annat kongress- och guvernörsval, brukar ha lägre valdeltagande än presidentvalet. Omkring 40 procent av amerikanerna deltar. Men det är inte bara viktigt för kandidaterna att mobilisera fler väljare för att kunna vinna i år. För toppnamnen inom Demokraterna och Republikanerna gäller det även att hjälpa till att höja valtemperaturen rejält och redan nu lägga sig i lämpligt skottläge.

Presidentvalet 2024 skulle nämligen kunna bli en upprepning av valet 2020 med Donald Trump mot Joe Biden. Att politiker, som inte ställer upp i mellanårsvalet, kampanjar för kandidater som tillhör deras eget parti är inte ovanligt. Det är ett sätt att både visa stöd och att känna av stämningen för en eventuell presidentsatsning två år senare.

ANNONS

I en del fall är uppställningen efterfrågad och välkommen. I andra fall håller kandidaten armlängds avstånd för att inte behöva förknippas med en "hjälpare" som kan uppfattas som ett sänke.

Donald Trump-stöd

Joe Biden är, trots sina låga opinionssiffror, välkommen i de flesta sammanhang. Presidentstöd uppfattas positivt bland Demokraterna och när Biden kommer och hyllar en demokratisk kandidat på ett kampanjmöte drar det både folk och nationell uppmärksamhet. Men som president måste Biden vara sparsmakad, inte minst eftersom tiden är begränsad för annat än arbetet i Vita huset.

För Donald Trump är det enklare. Han har ingenting som hindrar att han reser runt hela USA. För honom handlar det i stället om att leta efter kandidater som är lojala "Trumpister", något som han började med redan när republikanerna höll primärval för att vaska fram partiets slutgiltiga kandidater för kongressvalen. Stöd från Trump kan innebära en skjuts framåt. Men motstånd, och rent av förföljelse från honom kan lika gärna betyda slutet för den politiska karriären.

Att Trump använder mellanårsvalet, och kandidaterna som han stödjer i en rad för presidentval avgörande delstater, är tydligt för att han ska kunna bygga upp en kampanj inför presidentvalet 2024. Han talar mer om sig själv än kandidaterna han för tillfället delar scen med. Dessutom ger hans synlighet möjlighet att fylla på "krigskassan" som redan nu är så stor att mycket av en tidig valkampanj 2024 är finansierad.

ANNONS
Trump har sina valmöten – formellt för att stötta olika lokala kandidater inför mellanårsvalet 8 november. Men hans tal handlar ofta mer om han själv snarare än kandidaterna han är där för att stödja.
Trump har sina valmöten – formellt för att stötta olika lokala kandidater inför mellanårsvalet 8 november. Men hans tal handlar ofta mer om han själv snarare än kandidaterna han är där för att stödja. Bild: José Luis Villegas

Demokrati på spel

Ännu har inte Donald Trump meddelat om han ställer upp igen till presidentvalet. Det har inte Joe Biden heller, men han har antytt att han kan ge besked efter mellanårsvalet. Bådas beteenden tyder dock på att de inte utesluter att mötas igen.

Men då handlar det knappast om en match med rena vapen. Donald Trump hävdar fortfarande felaktigt att han förlorade på valfusk 2020 och att Joe Biden är en illegitim president. Det är en ingång i en valrörelse som är orimlig, det har aldrig tidigare hänt i den moderna amerikanska historien. Hela demokratin står på spel om inte kandidaterna är överens om spelreglerna och erkänner sig som valda eller besegrade när väljarna har fällt avgörandet.

Medan Donald Trump agerar på egen hand så har Joe Biden tagit hjälp av det tunga demokratiska artilleriet. Trump är visserligen nu säker på att han har det republikanska partiet i sin hand. Efter mellanårsvalet är det långt ifrån säkert att potentiella kandidater i partiet skulle ta ett steg tillbaka och låta Trump försöka få revansch.

Blir det repris?

En sittande president möter sällan utmanare inom det egna partiet om han söker omval. För Biden skulle det tala till hans fördel (även om Jimmy Carter 1980 utmanades internt av Ted Kennedy). För Trump handlar det snarare om att börja om från början. När han ställde upp förra gången hade han inledningsvis 17 republikaner som konkurrerade med honom om partiets nominering.

ANNONS

Sammanhållningen är viktig om Joe Biden ska få chansen ännu en gång. Och här finns de viktigaste toppnamnen kring honom. Barack Obama kampanjar i detta mellanårsval, som vore det Bidens och hans eget. Udden är riktad mot Donald Trump. Med finns även den tidigare presidentens hustru Michelle som främst vänder sig till kvinnliga väljare.

Vicepresident Kamala Harris tros vilja försöka bli demokraternas presidentkandidat om Joe Biden stiger av. Men för tillfället är hon en lojal uppbackare av Biden och är med och sluter leden. Det tidigare presidentparet Bill och Hillary Clinton finns också med och stöttar Biden när de är ute på kampanjmöten.

Det mesta av krutet satsas på att redan nu knäcka Donald Trumps möjligheter att återvända. Kanske får Joe Biden och de tongivande demokraterna hjälp av alla juridiska processer som väntar på Trump. Men hittills har han navigerat undan blindskären och siktar troligen återigen mot Vita huset.

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanvalsåret

LÄS MER:Frågorna som kan avgöra valet i USA

LÄS MER:Trump tvingades till sist vittna i förtalsmål

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS