Den tidigare presidenten Barack Obama har kampanjat flitigt inför mellanårsvalet för att säkra det demokratiska övertaget i kongressen. I samband med detta har han också markerat hårt mot påståenden från delar av det republikanska partiet som rör konspirationsteorier om allt från Obamas egna ursprung till teorier om den senaste attacken mot demokraten Nancy Pelosis man. ”Det får vara nog med lögner nu,” säger Obama.
Den tidigare presidenten Barack Obama har kampanjat flitigt inför mellanårsvalet för att säkra det demokratiska övertaget i kongressen. I samband med detta har han också markerat hårt mot påståenden från delar av det republikanska partiet som rör konspirationsteorier om allt från Obamas egna ursprung till teorier om den senaste attacken mot demokraten Nancy Pelosis man. ”Det får vara nog med lögner nu,” säger Obama. Bild: Morry Gash

Obama ryter ifrån mot valets lögner

Donald Trump anklagar Joe Biden för att vara en illegitim president. På samma sätt försökte Trump att underminera Barack Obama. Men i valkampanjens sista skälvande minuter slår Obama tillbaka.
– Nu måste det bli slut på lögnerna, kräver han.

ANNONS
|

Donald Trump kampanjar för republikanska kandidater inför mellanårsvalet den 8 november. Om de kandidater som Trump stödjer vinner och kongressen får republikansk majoritet, kan den förre presidenten se det som en folkomröstning om han ska ställa upp i presidentvalet 2024 eller inte.

Trump hamrar in att han berövats presidentskapet på grund av valfusk 2020. Joe Biden är således, enligt Trump, en illegitim president som stulit presidentposten från honom.

Att Trump hävdar att så är fallet ligger i linje med att han alltid påstått att de som står i vägen för honom lurat till sig fördelar, affärsframgångar och politiska positioner.

När Barack Obama vann valet 2008 var han den förste svarte mannen som valdes till USA:s president. Det var en historisk händelse som fortfarande är svår att värdera den positiva innebörden av.

ANNONS
Barack Obama svärs in 20 januari 2009. En framgång för hans hemstat, Hawaii.
Barack Obama svärs in 20 januari 2009. En framgång för hans hemstat, Hawaii. Bild: Jae C. Hong

Obamas ursprung ifrågasatt

Men redan innan Obama segrat startade förtalskampanjer med innebörden att det var något som inte stämde. Obama beskrevs som en muslim i hemlighet och som en radikal förklädd till demokrat med avsikten att samarbeta med antiamerikanska intressen.

Donald Trump gick längst och blev frontnamnet i kampanjen för att tvinga Obama att avgå med hänvisning till att han inte var född på Hawaii, som blev USA:s 50:e delstat 1959. Endast de som är födda av en amerikansk mor som amerikaner i USA har rätt till att ställa upp till presidentposten. Men även ett barn som fötts av en amerikansk mor när hon vistats utomlands har möjligheten, enligt tolkningen av den amerikanska konstitutionen.

– Jag ruskade bara på huvudet när Trump gick igång mot Obama, säger en man som bara vill kalla sig Ray när jag möter honom i Honolulu på Hawaii när han är på väg att förtidsrösta. Eller kalla mig för Ken eller vad som helst, tillägger han.

– Jag känner ingen som vill hamna i skottgluggen för Trump. Och då är vi inte ens kända. Bara att vi hotar hans galna maktbegär är tillräckligt.

Hawaiis stolthet

Hawaii är en solid demokratisk delstat och är inte avgörande för valutgången. När rösterna fortfarande avläggs och räknas på Hawaii är valet på grund av tidsskillnaden redan i praktiken klart i resten av USA. Segrar har utropats och förlorare har erkänt sig besegrade.

ANNONS

I år väljs en ny guvernör, den tidigare David Ige avgår. Demokraten och viceguvernören Josh Green går mot en promenadseger mot motståndaren Duke Aiona.

Och det finns fortfarande en påtaglig stolthet över att Hawaii producerat en president, trots den vanligtvis blygsamma påverkan som Hawaii haft på amerikansk politik sedan det japanska anfallet på flottbasen Pearl Harbor 1941, som ledde till att USA gick in i andra världskriget.

Förtalet fortsatte

Donald Trumps kampanj mot Barack Obama som en illegitim president tolkades först som harmlös. Trump var affärsman och en celebritet i realityvärlden med tv-programmet The Apprentince som drog tittare. Men efter en tid var förtalet så intensivt mot Obama att denne fann gott i att offentliggöra sin födelseattest från Hawaii. Men Trump gav inte upp, trots övertygande bevis om att Obama inte fötts i Kenya, där hans far kommer ifrån, och vilket Trump påstått. Trump ifrågasatte nu i stället att hans amerikanska mamma verkligen var hans mamma.

Obama uppmanades då att se till att det blev ett rättsligt efterspel på Trumps agerande men Obama avstod. Idag har Obama haft anledning att ångra det. Vad som kunde uppfattas som ett relativt harmlöst snedsteg blev inledningen till Trumps fortsatta undergrävande av den amerikanska demokratin. När Trump meddelade att han tänkte ställa upp i presidentvalet 2016 gjorde han klart att han inte avsåg att acceptera en förlust. När sedan förlusten kom 2020 gjorde han just det han sagt att han skulle göra. Han påstod att han inte förlorat och hävdar att Obamas tidigare vicepresident Joe Biden är en illegitim president.

ANNONS

”Slut på lögnerna”

Men nu är det för sent att backa bandet. Det som framstod som en vansinnig kampanj om Obamas födelseattest, och som för drygt tio år sedan närmast gjorde Trump till ett åtlöje, har förvandlats till en sanning i republikanska konspirationskretsar. Den felaktiga uppfattningen att Trump förlorade på valfusk har cementerats som en sanning.

– Det är dags att slå tillbaka mot lögnerna, dundrar Obama på valmöten för demokratiska kandidater.

Avspärrningar utanför paret Pelosis bostad efter attacken mot Paul Pelosi. Nancy Pelosi är talman i representanthuset och en kontroversiell figur i delar av det Republikanska partiet. Attacken mot hennes man omgärdas redan av konspirationsteorier. Paul Pelosi skadades illa i attacken och vårdas på sjukhus, men räknas återhämta sig fullt ut.
Avspärrningar utanför paret Pelosis bostad efter attacken mot Paul Pelosi. Nancy Pelosi är talman i representanthuset och en kontroversiell figur i delar av det Republikanska partiet. Attacken mot hennes man omgärdas redan av konspirationsteorier. Paul Pelosi skadades illa i attacken och vårdas på sjukhus, men räknas återhämta sig fullt ut. Bild: Godofredo A. Vásquez

Men kanske är det för sent. Republikaner har tagit steget vidare till att ifrågasätta allt som har med Demokraterna att göra. Det senaste är att hävda att talmannen Nancy Pelosis man Paul inte alls misshandlades vid ett inbrott i hemmet utan att det finns en rad frågetecken som antagligen aldrig kommer att rätas ut.

Twitters nye ägare Elon Musk har sällat sig till den gruppen. Och konspirationerna gäller att Paul Pelosi egentligen bjudit in inkräktaren, vilket ger möjligheter att insinuera och sprida vilka lögner som helst. Inklusive att Demokraterna av rädsla att förlora mellanårsvalet hittat på alltihop.

GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Hawaii inför det amerikanska mellanårsvalet.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Hawaii inför det amerikanska mellanårsvalet. Bild: Britt-Marie Mattsson

– Det får vara slut på lögnerna nu, upprepar Barack Obama.

Men varken Trump eller Republikanerna lyssnar.

LÄS MER:Hot och hat fortsätter att öka mot amerikanska politiker

LÄS MER:Valet som bäddar för repris mellan Biden och Trump

LÄS MER:Så funkar det amerikanska mellanårsvalet

ANNONS