USA:s utrikesminister Antony Blinken är på väg till Mellanöstern för fredssamtal.
USA:s utrikesminister Antony Blinken är på väg till Mellanöstern för fredssamtal. Bild: Doug Mills

Britt-Marie Mattsson: Lågmälde Blinken har nyckelroll för USA i Mellanöstern

Lågmäld, lyssnande och resultatinriktad. USA:s utrikesminister Antony Blinken är motsatsen till många av sina mer kända och självupptagna företrädare. Nu är Blinken på väg tillbaka till Mellanöstern för fredssamtal.

ANNONS
|

Antony Blinken var ett självklart val som utrikesminister för Joe Biden. Blinken är jurist och inledde sin utrikespolitiska bana i Bill Clintons administration som talskrivare till presidenten. Han fortsatte sedan som administrativ chef för den demokratiska gruppen i senatens utrikesutskott och utvecklade en nära arbetsgemenskap med Joe Biden, som då var senator.

När Biden blev vicepresident under Barack Obama 2008 följde Antony Blinken med och var både Bidens och Obamas rådgivare och förhandlare i frågor som rörde Irak, Afghanistan och Irans kärnvapenprogram. Under kampanjen inför valet 2020 var Blinken den blivande presidenten Bidens viktigaste utrikespolitiske medarbetare. För Joe Biden är Antony Blinken helt avgörande i administrationen.

ANNONS

Men Blinken är – trots sitt långa inflytande på amerikansk utrikespolitik under demokratiska presidenter – förhållandevis anonym och har aldrig varit intresserad av att ställa sig i vägen för de presidenter han arbetat för eller de svåra frågor som han hanterat.

Står upp för Israel – men öppen för kritik

Den 61-årige Antony Blinken är judisk, och båda hans föräldrar var noga med att uppfostra honom judiskt men att även vara öppen och förstående mot andra trosinriktningar. När föräldrarna skilde sig, och mamman gifte om sig, var det med en man som överlevt i två av Hitlers koncentrationsläger – Auschwitz och Dachau – och som kunde förmedla fasorna och historien om utrotningarna som nazisterna utsatte judar för.

– De långa och detaljerade samtalen vi hade har präglat mig för livet, sade Blinken vid ett tillfälle.

För Blinken är uppställningen för Israels rätt att existera – och även stödet idag för Israel – självklar. Men han skrev redan på tidigt 1980-tal att det inte betyder att han inte ser att även Israels regeringspolitik kan diskuteras:

”Israel är inte, har aldrig varit eller kommer att vara en perfekt moralisk stat”, skrev han. ”Även israelerna är bara människor. Men den judiska staten står på en piedestal, som den är ensam om i Mellanöstern, och det är demokratin.”

ANNONS

Joe Biden reste till Israel direkt efter terrororganisationen Hamas attack, då minst 1 200 civila dödades och över 200 togs som gisslan. Han försäkrade att USA helhjärtat står bakom Israel, vilket inkluderar militär vedergällning. Men Biden har samtidigt upprepat att USA förordar en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida.

Antony Blinken väntas ta upp samma sak när han möter Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inom kort. Han kommer även att försöka få den vapenvila – som rått under frigivandet av en del av gisslan i utbyte mot fängslade palestinier – att permanentas. Netanyahu har dock sagt att kriget kommer att fortsätta och att eldupphör endast är temporärt.

Blinken skall även resa till Västbanken och ha samtal med Mahmoud Abbas som leder Fatah och PLO, som Hamas tidigare tvingat bort från Gaza.

En högt ansedd diplomat

I diplomatiska kretsar är Antony Blinken en respekterad samtalspartner. Han har alltid varit noga med att ha dörrarna öppna även till amerikanska UD:s icke partipolitiskt tillsatta karriärdiplomater som har ett vittförgrenat och betydelsefullt nätverk över världen. Det är också dessa diplomater som i många viktiga frågor ”krattar manegen” för Blinken så att Bidenadministrationen inte hamnar i kontroversiella sammanhang där det inte finns några utvägar.

Blinken är även ett välkänt och uppskattat namn bland utländska diplomater och tidigare och nuvarande utrikespolitiskt ansvariga som mött och förhandlat med honom. Han kan FN och irrgångarna där och vet oftast hur han skall navigera för att inte USA skall hamna i återvändsgränder där det inte finns några möjligheter för fortsatta samtal.

ANNONS

USA vill spela en aktiv roll även i den nuvarande Mellanösternkonflikten och ser en rad andra aktörer och nationer som vill flytta fram sina positioner. Dialogen måste fortsätta för att USA skall kunna behålla sin position som fredsmäklare, men samtidigt inte ge vika för de formella och informella krav som flera arabstater har. Och här kommer Antony Blinken in, som den utrikespolitiskt erfarne och kunnige diplomat han är. Kriget i Ukraina ligger även på hans bord liksom konflikten om Taiwan. Förväntningarna på honom som amerikansk utrikesminister är skyhöga.

LÄS MER:Blinken ber Israel stoppa bosättarvåldet

LÄS MER:60 år efter mordet på JFK lever Kennedymyten

LÄS MER:Rosalynn Carter fick sitt erkännande som första dam sent

LÄS MER:Pandorna visar kylan mellan Kina och USA

ANNONS