60 år efter mordet på JFK lever Kennedymyten

Den 22 november är det sextio år sedan John F Kennedy mördades. Men trots att intresset mattats för en ny Kennedy som president så lever Kennedymyten vidare. Änkan Jacqueline lade grunden.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

President John F Kennedy sköts till döds i en öppen bil i Dallas, Texas, den 22 november 1963. USA stod stilla, lamslaget av det ofattbara våldet. Men det var inte ett lika oväntat attentat som det kunde tyckas. Hatet mot Kennedy hade piskats upp i Texas och andra sydstater under flera år, och primärvalen inför presidentvalet 1964 skulle inledas om bara några månader. Kennedy hade övertalats – inte minst av sin vicepresident Lyndon B. Johnson, som kom från Texas – att börja kampanja för återvalet redan i november för att kunna säkra denna avgörande delstat.

Kennedys fru Jacqueline fanns vid hans sida, det var en av de första gångerna som hon syntes i offentligheten sedan parets son Patrick dött några dagar efter födseln i augusti. Men i stället för att långsamt återuppta plikterna som första dam – och arbetet som sin mans främsta kampanjtillgång – höll hon nu hans sönderskjutna huvud i sitt knä och såg hur blod och hjärnsubstans färgade hennes rosa dräkt mörkröd.

ANNONS

Jacqueline Kennedy var bara 34 år och mor till två små barn. Hon hade redan begravt sitt första och fjärde barn vid födslarna, nu skulle hennes man vigas till sista vilan bredvid dem.

Vägrade lämna sin make

Hon talade sällan om den beslutsamhet som styrde henne direkt efter mordet. Hon vägrade att lämna kvar sin mans kista i Dallas, satt intill den i sin nedblodade dräkt på hemvägen med Air Force One, följde den till sjukhuset utanför Washington och därefter till Vita Husets östra rum och till sist till graven på Arlingtonkyrkogården.

Det var en ansträngning som få skulle orkat med. Men Jacqueline såg i den bottenlösa sorgen en viktig uppgift som endast hon kunde genomföra. Hon skulle skapa eftermälet om den korta gyllene tiden som aldrig skulle återkomma och kallade USA:s skickligaste och mest inflytelserika skribenter till sig bara dagar efter skotten i Dallas. Alla skrev som hon önskade. Kennedymyten var skapad och den lever än idag. Senare avslöjanden om Kennedys politiska misslyckanden och kvinnoaffärer har fallit platt samtidigt som myten cementerats.

Åren efter John F. Kennedys död fanns en längtan efter en ny Kennedy i Vita huset. Hans yngre bror Robert tog upp facklan och var på väg att vinna demokraternas nominering som presidentkandidat 1968. Men just som hans intensiva och optimistiska kampanj kunde vara på väg att föra honom till presidentposten sköts också han ihjäl. Därmed var i praktiken Kennedydrömmen död. Den yngste Kennedybrodern Ted var visserligen redan senator och det fanns en tanke om att han skulle ersätta Robert månaderna efter mordet. Men rådgivare och Ted själv tvekade. Därmed förlorade han en viktig möjlighet och väntade till 1980 då han utmanade den sittande demokratiske presidenten Jimmy Carter internt i partiet och förlorade.

ANNONS

Hans förflutna spelade då större roll än hans budskap. Chappaquidickolyckan då han räddat sig själv från att drunkna men inte den unga kvinnan som fanns med honom i bilen. Kvinnoaffärer, hustrun Joans alkoholism och olycka, hans egna problem med att kontrollera sitt drickande.

Många har försökt men misslyckats

Många barn till den ursprungliga syskonkretsen har därefter sökt sig till politiken. De har nått lokala poster och kongressen i Washington men inte längre. Samma sak med barnbarn som har kunnat surfa en liten bit på det kända Kennedynamnet. John F och Jacqueline Kennedys son, John Jr, var ett seriöst framtidsnamn. Men just som han antogs lägga sig i läge för Vita huset omkom han 1999 i en krasch med det flygplan där han själv var pilot.

Men i år har den mördade Robert Kennedys son, Robert Jr, bestämt sig att försöka bli president och föra familjens politiska tradition vidare. Först ställde han upp som demokratisk kandidat, men har nu valt att lansera sig som oberoende. Han lockar omkring 17 procent av väljarna med ett antivaccinbudskap och en rad konspirationsteorier. Han är ensam i den stora familjen om att hävda att varken John F eller Robert Kennedy mördades av de som utpekats och har bland annat av det skälet fått den vanligtvis sammanslutna släkten emot sig.

ANNONS

John F och Jacqueline Kennedys dotter Caroline framträder mer och mer som Kennedyklanens ledstjärna. Hon visade tidigare intresse för att bli senator men är numera ambassadör i Australien. Och det är till sonen John Schlossberg som hon tros ha överfört Kennedys politiska ambitioner. Därför måste Robert Jr och hans pågående kampanj isoleras. Kennedymyten ska inte heller tyna bort utan aktiveras. För Caroline Kennedy är det endast den egna släktlinjen från pappa John F och mamma Jacqueline som räknas.

LÄS MER:Rosalynn Carter fick sitt erkännande som första dam sent

LÄS MER:Pandorna visar kylan mellan Kina och USA

LÄS MER:Republikanerna borde oroas av abortfrågan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS