Expresidenten Jimmy Carter tillsammans med frun Rosalynn Carter, som gick bort vid 96 års ålder under söndagen.
Expresidenten Jimmy Carter tillsammans med frun Rosalynn Carter, som gick bort vid 96 års ålder under söndagen. Bild: John Bazemore

Rosalynn Carter fick sitt erkännande som första dam sent

Lovorden staplas om Rosalynn Carter efter hennes bortgång. Hon var som första dam en förkämpe för personer med psykisk ohälsa och arbetade enträget med frågor som rörde mänskliga rättigheter. Men själv mindes hon ibland åren i Vita huset som svåra.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Rosalynn Carter hade alzheimers sjukdom och avled i söndags 96 år gammal, bara några dagar efter att hon börjat få hospicevård i hemmet i Plains i Georgia. Hennes man Jimmy Carter, som är 99 år, vårdas också hemma sedan i februari för en rad olika svåra medicinska tillstånd som härrör från en komplicerad operation för hjärntumör för några år sedan.

Paret Carter växte upp i samma trakter i Plains och hon var 18 och han 21 när de gifte sig. De fick fyra barn och har sedan ungdomen varit oskiljaktiga. De firade nyligen 77 år som gifta.

– Jag hade aldrig kunnat vara president utan Rosalynn, sade Jimmy Carter när jag intervjuade honom efter tiden i Vita huset. Hennes lågmälda omdömen och synpunkter har varit avgörande.

ANNONS

Men Jimmy Carters presidenttid var tuff med oljekris och gisslantagande av de anställda på den amerikanska ambassaden i Teheran i Iran. Han hånades ofta som vek och undfallande av republikanerna och var chanslös att vinna återvalet som president 1980 då Ronald Reagan besegrade honom.

Återställde förtroendet för USA

Det är först senare som Jimmy Carter fått de positiva omdömen som han förtjänade när han 1976 valdes till president, bara två år efter Watergateskandalen som tvingat Richard Nixon att avgå. Carter återställde förtroendet för USA både hemma och internationellt och ville bedriva en "moralisk politik" där stöd för svarta i apartheidstaten Sydafrika och minoriteters rättigheter i USA var centrala delar. Han beklagade ibland att han inte hade hunnit med det han ville åstadkomma, men skapade efter presidenttiden Cartercentret i Atlanta i Georgia som ägnar sig både praktiskt och forskningsmässigt åt frågor som rör mänskliga rättigheter och fred. Jimmy Carter belönades med Nobels fredspris 2002.

Men de nedsättande omdömen som förföljde Carter under hans presidentår drabbade även hans fru, första damen Rosalynn. Att hon var sin mans närmaste rådgivare var tydligt när han en gång undslapp sig att "ni har fått två presidenter till priset av en". Det landade illa och Rosalynn Carters enträgna egna arbete och engagemang för personer med psykisk ohälsa och kvinnofrågor hamnade helt i skuggan. Hon fick även se sina kläder negativt recenserade och hur den illa dottern Amy beskrevs på ett förnedrande sätt. De tre vuxna sönerna levde sina egna liv när Carters flyttade in i Vita huset.

ANNONS
Rosalynn och Jimmy Carter firar vinsten i guvernörsvalet i Georgia 1970.
Rosalynn och Jimmy Carter firar vinsten i guvernörsvalet i Georgia 1970. Bild: Billy Downs

Det var Amys utsatthet som vållade hennes föräldrar störst plåga. När de vädjade om att hon skulle lämnas utanför fick det till sist ett slut.

Kritiserades för sitt utseende

Rosalynn Carter tog – som många första damer både före och efter henne – illa vid sig av att utseende och kläder ofta fick större utrymme än det arbete som hon faktiskt utförde och som oftast inte fick något större medieutrymme.

Hon fortsatte att engagera sig för mänskliga rättigheter och kvinnor också efter tiden i Vita huset och paret Carter arbetade enträget med de frågor som de satt i fokus redan som unga. Minst en gång om året fanns de, även när de var äldre, med och byggde bostäder för utsatta och fattiga i Habitatprojekten. Deras arbete var grundat i en djup tro som de båda sade vägledde dem genom livet.

Och när jag en gång fick tillfälle att fråga Rosalynn Carter hur det varit att stå i centrum som första dam – och utsättas för bedömningar om allt från frisyr till klänningar – svarade hon att det ibland känts svårt. Men hon tillade:

– Som första dam fick jag också möjlighet att driva frågor om psykisk ohälsa hos både barn och vuxna. Mitt arbete fick genomslag, idag tror jag att vi alla har förstått vad det handlar om. Och mänskliga rättigheter måste alltid vara högst upp på dagordningen.

ANNONS

Lovordas från båda sidor

Både Jimmy och Rosalynn Carter har med åren omvärderats. Det är deras stillsamma och enträgna arbete utan personlig ekonomisk vinning som imponerat, även på de tidigare kritikerna. Efter presidenttiden flyttade paret tillbaka till Plains och byggde åter upp sin tillvaro där på den jämförelsevis anspråkslösa jordnötsfarmen som de alltid kallat sitt hem.

Hillary Clinton har sagt att hon såg Rosalynn Carter som ett föredöme när hon själv blev första dam. George W Bush fru Laura talar med värme om henne, liksom Barack Obamas fru Michelle och Joe Bidens hustru, den nuvarande första damen Jill. Paret Biden har haft tät kontakt med Carters under många år och lovordar både Rosalyn och Jimmy Carter som extraordinära personer som förtjänar beundran.

LÄS MER:Presidenthustrun Rosalynn Carter är död

LÄS MER:Ex-första dam Rosalynn Carter får hospicevård

LÄS MER:Ett år kvar till val i USA – här är fallgroparna för Trump och Biden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS