USA:s utrikesminister Antony Blinken talade på torsdagen i telefon med oppositionsledaren Benny Gantz, som också ingår i Benjamin Netanyahus krigskabinett. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken talade på torsdagen i telefon med oppositionsledaren Benny Gantz, som också ingår i Benjamin Netanyahus krigskabinett. Arkivbild. Bild: Doug Mills/AP/TT

Blinken ber Israel stoppa bosättarvåldet

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar Israel att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa bosättares våld mot palestinier på Västbanken.

ANNONS

Blinken, som befinner sig på Apec--mötet i Kalifornien, framförde uppmaningen på telefon till oppositionsledare Benny Gantz som anslutit sig till premiärminister Benjamin Netanyahus krigskabinett.

Enligt Matthew Miller, talesperson för utrikesdepartementet, poängterade Blinken behovet av omedelbara och bestämda åtgärder för att minska spänningen på Västbanken.

– I detta ingår också att bemöta upptrappningen av bosättares extremistiska våld, sade Miller.

Ställas till svars

Palestinier på den ockuperade Västbanken uppger att de har mötts av ökade trakasserier från israeliska bosättare sedan kriget började.

I en intervju med CBS News på torsdagen talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om våldet mot palestinier på Västbanken. Han sade att alla som begår våld mot palestinierna kommer att ställas till svars.

ANNONS

– Vi håller alla som tar lagen i egna händer eller begår olagliga våldshandlingar ansvariga. Vi kan inte acceptera det, sade Benjamin Netanyahu till CBS.

Blinken talade även med Gantz om de pågående diplomatiska ansträngningarna som görs för att de personer som togs gisslan av Hamas i attacken den 7 oktober ska friges.

Enligt Israel togs omkring 240 personer gisslan under Hamas terrorattack mot Israel och 1 200 personer, de flesta civila, dödades.

Skona civila

Dagen efter förklarade Israels regering formellt krig mot Hamas och inledde ihållande och omfattande bombningar av Gaza.

Mer än 11 500 personer har dödats i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från de Hamasstyrda myndigheterna i Gaza.

USA har ställt sig bakom Israels rätt att försvara sig efter Hamas attack men har också uppmanat att större ansträngningar ska göras för att skona civila.

– Alldeles för många civila palestinier har dödats och vi har hela tiden uppmanat Israel att göra allt som är möjligt för att minimera antalet civila offer, sade Antony Blinken till NBC News på torsdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS