Kinesisk minister fick barn i USA – fick sparken

Mysteriet med den försvunne och numera avsatte kinesiska utrikesministern Qin Gang kan nu ha fått sin lösning. Enligt uppgifter till Wall Street Journal hade ministern tidigare haft sex utanför äktenskapet – och fått ett barn i USA.

ANNONS
|

Under mystiska former försvann den kinesiska utrikesministern Qin Gang från offentligheten i början av sommaren. Han hade inte suttit länge på posten, utan blev utnämnd i slutet av december förra året.

Spekulationerna tog omgående fart i internationella kretsar om vad som kunde ha hänt Qin Gang. Från kinesiskt håll var det från i början tyst. Sedan uppgavs anledningar som att politikern var borta av hälsoskäl men beskeden var ofta svävande från det kinesiska utrikesministeriets sida.

I juli stod det klart att Qin Gang hade skilts från sin post som utrikesministeriet av kommunistpartiet. Även då utan någon vidare förklaring. Men nu kan Wall Street Journal ha svaret på mysteriet.

ANNONS

Källor med insyn i kommunistpartiet har uppgett för tidningen att Qin Gang har utretts och att det internt kommunicerats att han lämnat sin post på grund av ”livsstilsproblem.” En formulering som i Kina används för att beskriva sexuella aktiviteter som inte är acceptabla.

Flera ministrar har försvunnit

Det ska enligt WSJ:s källor handla om en affär som Qin Gang haft under sin tid som ambassadör i USA. Han ska alltså haft sex utanför äktenskapet – och inte nog med det. Han ska även ha fått ett barn som fötts i USA. Detta är något som också ska ha kommunicerats internt till berörda parter inom kommunistpartiet i Kina.

Utredningen av Qin Gang ska fortsätta och man håller nu på att undersöka om affären kan ha skadat Kinas nationella säkerhet. Enligt källorna till WSJ ska Qin Gang aktivt samarbeta i utredningen. Det är oklart vem det är som Qin Gang ska ha fått sitt barn i USA med.

Och Qin Gangs försvinnande är inte det första i den kinesiska regeringen. Förra veckan stod det klart att även försvarsminister Li Shangfu försvunnit från sin post. Han utreds för sin medverkan i inköp av militärmateriel som inte ska ha gått rätt till.

Enligt flera medier har Kinas president Xi Jinping de senaste åren arbetat med att rensa i det politiska toppskicket för att minska säkerhetsrisken i Kina gentemot utländska rivaler. Människor med insyn i processen säger till WSJ att man riktar in sig främst mot tjänstemän som har kontakt med utlänningar, samt militär personal som har hand om arméns stridsförmåga.

ANNONS

Kinas utrikesministerium har inte lämnat någon kommentar på WSJ:s uppgifter.

LÄS MER:Kinesiska ilskan efter tyska ministerns ordval

LÄS MER:Ännu en kinesisk minister mystiskt försvunnen

LÄS MER:Vad hände med Kinas försvunne utrikesminister?

LÄS MER:Kinas utrikesminister har avsatts

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS