Kinesiska ilskan efter tyska ministerns ordval

Det kinesiska utrikesministeriet har sett rött efter ett utspel från Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Detta efter ett speciellt ordval från den tyska ministern. Hon kallade nämligen Kinas president Xi Jinping för diktator.

ANNONS
|

En mindre diplomatisk kris har utlösts mellan Kina och Tyskland, rapporterar Reuters. I händelsens centrum står Annalena Baerbock, Tysklands utrikesminister, som i en intervju med Fox News kallade Kinas president för diktator.

Det var i en utläggning om kriget i Ukraina som ministern, som också är partiledare för De Gröna, sa i intervjun:

– Om Putin skulle vinna det här kriget, vad skulle de ge för signaler till andra diktatorer i världen, så som Xi, som den kinesiske presidenten?

”Öppen provokation”

Ordvalet landade alltså inte särskilt väl i Peking. Mao Ning, talesperson för Kinas utrikesministerium, har kallat Baerbocks uttalande för ”väldigt absurd.” Hon uppger också i ett uttalande att utspelet från Tysklands utrikesminister är en ”öppen politisk provokation.”

ANNONS

Att Annalena Baerbock använder hårda ord om Kina är inte ovanligt. Utrikesministern har varnat att Kina utmanar ”fundamenten till hur vi lever tillsammans i den här världen” och efter en resa till Peking ska hon ha uttryckt chock och uppgett att Peking allt mer går mot att vara en rival i stället för en handelspartner.

Och det är inte första gången Xi Jinping blivit kallad för diktator av världsledare i väst. USA:s president Joe Biden kallade honom för diktator så sent som i juni i år.

Kinas politiska system

Kina är en enpartistat som styrs under auktoritära former av kommunistpartiet. Trots att många politiska och medborgerliga rättigheter garanteras i författningen finns liten respekt för dessa i praktiken. Sedan Xi Jinping blev landets president 2013 har det politiska förtrycket hårdnat samtidigt som presidenten knutit allt mer av makten till sig själv. På pappret har Kina flerpartisystem, men det fåtal partier som är tillåtna kontrolleras av kommunistpartiet.

Källa: Landguiden.

LÄS MER:Ännu en kinesisk minister mystiskt försvunnen

LÄS MER:Kina vill förbjuda kläder som ”sårar nationens känslor”

LÄS MER:Kineser lever längre efter ”krig mot föroreningar”

ANNONS