Kineser lever längre efter ”krig mot föroreningar”

Två år – så mycket längre lever kineser över lag efter att Kina bekämpat föroreningar i landet, visar en ny rapport. Samtidigt fortsätter Kina att vara beroende av kol.

ANNONS
|

För bara tio år sedan var det en rätt vanlig syn i Kinas huvudstad Peking att man inte såg någonting. Staden var ofta fylld med en tät grå eller gul dimma av föroreningar. Luftkvaliteten var så dålig att det kinesiska kommunistpartiet beslutade att ”föra krig mot föroreningarna”.

Det verkar nu ha gett resultat, rapporterar CNN. Efter att ha lagt ner miljarder kronor på att bekämpa de farliga partiklarna i luften runt om bland annat Peking har luftkvaliteten förbättrats med 42 procent mellan 2013 och 2021. Samtidigt förvärras föroreningarna hos många av Kinas grannländer.

Varje år ger det Energipolitiska institutet vid universitetet i Chicago ut en rapport kallad ”Air Quality Life Index.” I den senaste utgåvan hyllar universitetet Kinas framgångar med att bekämpa föroreningar.

ANNONS

Att luftföroreningarna minskat så mycket i Kina har gjort att man sett även en global minskning i luftföroreningar i världen. Den förbättrade luftkvaliteten har gjort att den genomsnittlige kinesen lever två år längre nu jämfört med 2013 samt att städer som Peking har bra mycket flera ”blåa dagar” som det kallas när himlen syns än tidigare.

Men nya kolkraftverk kommer

Men trots framgångarna finns det mörka moln på den kinesiska framgångshimlen. Att partikelföroreningarna minskat så mycket att Kina nått sitt inhemska mål är en sak, men de fortsätter att ”tydligt överskrida” Världshälsoorganisationens rekommenderade nivåer.

Kina är fortfarande världens 13:e mest förorenade land och partikelföroreningarna i Peking är fortfarande 40 procent högre än USA:s mest förorenade kommun.

Men rapporten från Chicago tar fasta på att Kina visar att förändring fortfarande är möjlig om ledare och invånare är villiga att arbeta för det.

Som ett exempel på kinesiska åtgärder har det kinesiska ledarskapet minskat på antalet bilar på vägarna i stora städer, förbjudit nya kolkraftverk i de mest förorenade områdena, dragit ner på utsläppen och stängt vissa kraftverk samt reducerat utsläppen från industrier med traditionellt höga utsläpp så som stålindustrin.

Samtidigt fortsätter Kina att satsa på kol. Enligt The Guardian godkänner Kina såpass många kolkraftprojekt att det skulle motsvara två nya kolkraftverk i veckan. Något som gör att Kina knappast kommer att nå sina egna klimatmål för 2030.

ANNONS

LÄS MER:Kina ökar sin kolanvändning – trots löften

LÄS MER:Över 50 personer fast i kollapsad kolgruva

LÄS MER:Extremhettan till trots: Kina bygger kolkraftverk

ANNONS