Kina vill förbjuda kläder som ”sårar nationens känslor”

Kinas lagstiftande organ har kommit med ett lagförslag om att man ska förbjuda kläder som ”sårar nationens känslor”. Det ska göra det möjligt för myndigheterna att bötfälla eller anhålla personer som bryter mot förbudet.

ANNONS
|

Den nationella folkkongressen i Kina, landets lagstiftande organ, vill införa en ny lag om vilka slags kläder som ska vara tillåtna att bära i landet, rapporterar CNN.

I lagförslaget som de presenterade på sin hemsida föreslår de att alla kläder och symboler som ”skadar den kinesiska nationens anda” ska förbjudas. Det skulle göra det olagligt att bära, eller tvinga andra att bära, kränkande föremål på offentliga platser.

De som bryter mot förbudet riskerar uppemot 7 500 kronor i böter och fängelse i 15 dagar.

Vilka kläder och symboler som skulle förbjudas har inte ännu preciserats, men det är inte bara plagg som riskerar att påverkas. Förslaget riktar även in sig på tal och skulle göra det förbjudet att ”producera, sprida och publicera artiklar eller kommentarer” som skadar den kinesiska andan.

ANNONS

Möts av kritik från allmänheten

De föreslagna lagförändringarna gick inte obemärkt förbi. Jurister, journalister och privatpersoner har tagit till sociala medier där de kritiserar förslaget som ”överdrivet och absurt”, rapporterar BBC.

"I dag kan de hindra dig från att bära vissa kläder, imorgon kan de hindra dig från att prata, sedan dagen efter kan de hindra dig från att tänka," skrev en person på kinesiska Weibo, rapporterar The Guardian.

Några användare ställde frågor om hur brottsbekämpare ska kunna besluta att nationens ”känslor” faktiskt blivit ”sårade”.

”Tänk om en brottsbekämpare, vanligtvis en polis, gör en personlig tolkning och inleder en moralisk bedömning av andra som går utanför lagens ramar”, skriver Zhao Hong, en juridikprofessor vid Chinese University of Political Science, rapporterar BBC.

LÄS MER:Kina censurerar kvinnliga underklädesmodeller – då används män i stället

LÄS MER:Kina förbjuder deepfake-videos utan tillstånd

LÄS MER:Kina skärper regler för videoklipp online – vill inte att barn ska bli beroende

ANNONS