Under de senaste åren har en rad begränsningar införts i Kina för att förhindra att barn och unga ska bli beroende av internet och spel.
Under de senaste åren har en rad begränsningar införts i Kina för att förhindra att barn och unga ska bli beroende av internet och spel. Bild: Hasse Holmberg / TT

Kina skärper regler för videoklipp online – vill inte att barn ska bli beroende

En kinesisk myndighet har annonserat att de kommer att skärpa sin hantering och sina regler för korta onlineklipp för att försöka förhindra att barn blir beroende av dem.

ANNONS
|

Den kinesiska staten har i flera år försökt kontrollera hur mycket tid som barn och unga kan spendera online. Till exempel finns det regler i landet som begränsar minderåriga till att de endast får spela onlinespel max tre timmar i veckan.

Nu inför landet ytterligare en begränsning som riktar in sig på korta videoklipp. Den nationella radio och tv-administrationen (NRTA) uppger att de kommer att hantera fler korta videor för att förhindra att barn blir beroende av dem, rapporterar Reuters.

De kinesiska medieregulatorerna har inte specificerat hur de tänker gå vidare med hanteringen av videoklippen, men det är det senaste i en rad begränsningar som gjorts på kort tid.

ANNONS

Enligt ett pressmeddelande vill myndigheten ”skapa ett rent utrymme för korta videor, utöka säkerhetsnivåerna för unga och spela en subtil och positiv roll i att utveckla känslor, upplysa sinnen och leda trender”.

Nytt förbud mot deepfakes infördes i år

Kinas medieregulatorer har under det senaste året skärpt flera andra regler kring live-streaming, videospel och internetanvändningen bland unga.

Till exempel införde Kina en ny lag den 10 januari i år som gör det olagligt att skapa en ”deepfake”, alltså ett klipp där ansikten eller röster har ändrats, utan samtycke från personen som klippet föreställer.

Den kinesiska cyberspace-administrationen CAC har menat att lagändringen är till för att begränsa riskerna som kan uppstå när innehåll ändras.

De har även sagt att ”syntetisk media” är ett hot mot Kinas nationella säkerhet, rapporterar The Register.

LÄS MER:Kina förbjuder deepfake-videos utan tillstånd

LÄS MER:Unga i Kina vill inte vara "avelsmaskiner"

LÄS MER:Kina skärper censuren under nyårshögtiden: ”Inga dystra känslor”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS