Kina skärper censuren under nyårshögtiden: ”Inga dystra känslor”

Inga sura miner över covid-19 under nyårsfirandet. Det låter den kinesiska regimen meddela i och med ett nytt beslut om att censurera all ”ryktesspridning” om smittspridning under den pågående vårfestivalen.

ANNONS
|

Det kinesiska nyåret, även kallat vårfestivalen är Kinas viktigaste högtid. Under drygt två veckors tid samlas familj och vänner för att välkomna in det nya året med traditionella aktiviteter.

Men de kinesiska myndigheterna har sagt att de inte vill se att ”pandemirykten” orsakar några ”dystra känslor” under årets vårfestival. Därför har de tillkännagivit att de tänker utföra en slags ”censur-räd” på internet.

Myndigheten som har hand om internettillsynen i landet har nu fått i uppdrag att rikta in sig på människor som sprider det som anses vara ”rykten om covid-19”. Allt innehåll som kan orsaka social oro ska skrubbas bort från internet.

ANNONS

Beskedet kommer efter att det brittiska analysföretaget Airfinity uppskattat att uppemot 600 000 människor dött sedan covid-restriktionerna lyftes i december – en siffra som är ungefär 10 gånger högre än vad de kinesiska myndigheterna officiellt gått ut med.

Censurerar personer som vill visa upp ”lyxliv”

Kina har några av världens hårdaste censurlagar, där regimen anser sig ha fullständiga rättigheter att censurera som de vill på internet. Det som vanligtvis censureras är information som kan anses skada regimens rykte eller sprida en negativ bild av Kina.

Sedan en tid tillbaka har Kina även censurerat inlägg och konton på profiler som avsiktligt försöker visa upp sina ”lyxliv”. Att visa upp en flådig middag, dyra presenter eller en saftig bonuscheck från jobbet kan ge upphov till censur.

Myndigheterna har även sagt att de kommer att ”undersöka och agera mot de som avsiktligt visar bilder på överdrivet ätande eller drickande under vårfestivalen, samt de som uppmuntrar överdådig och slösaktig information.”

Nyårsfirande kan leda till ökad smittspridning

Sedan Kinas hårda covid-restriktioner släpptes den 9 december har smittspridningen av covid-19 skenat i Kina. Pekings universitet har uppskattat att uppemot 64 procent av landets befolkning har infekterats, vilket motsvarar runt 900 miljoner människor, rapporterar BBC.

Experter har sagt att det kinesiska nyåret kan få den siffran att stiga, då många har rest till sina släktingar för högtiden.

ANNONS

LÄS MER:Efter fyra år: Marvel-filmer visas i Kina

LÄS MER:Kinas befolkning sinar – första gången på 60 år

LÄS MER:Kinesiskt nyår kan leda till covid-boom – nu rustar sjukhusen

LÄS MER:Det här är kinesiskt nyår

ANNONS