Kinesiskt nyår kan leda till covid-boom – nu rustar sjukhusen

Invånarna har uppmanats att stanna hemma. Trots det strömmar tusentals och åter tusentals till järnvägsstationer och flygplatser i Kina för att resa hem till familjen inför det kinesiska nyåret. Årets viktigaste högtid riskerar nu att öka smittan i landet.

ANNONS
|

Tågstationen i Peking har varit fylld till brädden med människor i flera dagar. I Shanghai har fler nattåg fått sättas in för att möta den höga efterfrågan.

Det är många som lämnar storstäderna för att kunna hälsa på sina familjer för det kinesiska nyåret – en två veckor lång högtid som inleds på söndag. På grund av restriktionerna som hållit Kina i ett järngrepp under de senaste tre åren är många extra förväntansfulla, då de inte kunnat träffa sin familj på flera år.

– Jag är säker på att jag kommer att bli väldigt känslosam när jag väl når dörren till mitt hem, säger den 23-åriga Pekingbon Chen, som inte varit i sin hemstad på tre år, till The Guardian.

ANNONS

Sedan restriktionerna släpptes den 9 december har smittspridningen av covid-19 skenat i Kina. Pekings universitet uppskattar att 64 procent av landets befolkning har infekterats, vilket motsvarar runt 900 miljoner människor, rapporterar BBC.

Och många experter befarar att den stundande vårfesten, även känt som det kinesiska nyåret, kommer att få den siffran att stiga.

Kinas sjukhus rustar för att hantera sjuka

Det kinesiska nyåret är landets viktigaste högtid och är en tid som många vill fira tillsammans med sina familjer. Men läkare oroar sig att landsbygden kan bli särskilt utsatt då det inte finns lika goda möjligheter till avancerad vård.

– Vår by har passerat smitt-toppen, men vårfestivalen närmar sig och det finns fortfarande många bybor, särskilt äldre människor, som riskerar att infekteras, säger en läkare i Shaanxi-provinsen till Red Star News, enligt The Guardian.

– Om det fanns mer antivirala läkemedel och andra sorters läkemedel hade jag känt mig mer självsäker.

Kinas nationella hälsokommission har sagt att de ska förse läkarklinikerna på landsbygden med extra läkemedel och utrustning. Förutom feberläkemedel och syrgas ska klinikerna få pulsmätare som gör det lättare att snabbt mäta syrenivåerna.

Uppemot en miljon människor befaras att dö i år

I lördags erkände de kinesiska myndigheterna att nästan 60 000 covid-smittade personer dött på sjukhus mellan den 8 december och 12 januari. Det är en enorm ökning jämfört med siffrorna som de tidigare offentliggjort, något som kritiserats av Världshälsoorganisationen för att det inte återspeglat omfattningen av smittoutbrottet i Kina.

ANNONS

Siffrorna tros dock vara ännu högre, framför allt då de sannolikt inte räknar med människor som dött i sina hem, vilket är vanligare på landsbygden där vården är mer svårtillgänglig. Experter tror att över en miljon människor kommer att dö av covid i Kina i år.

LÄS MER:Det här är kinesiskt nyår

LÄS MER:Kina erkänner: Över 60 000 döda med covid på en månad

LÄS MER:Covid drar över Kinas landsbygd: "Totalt kaos"

ANNONS