I januari blir det förbjudet i Kina att göra en manipulerad video utan samtycke av personen det föreställer.
I januari blir det förbjudet i Kina att göra en manipulerad video utan samtycke av personen det föreställer. Bild: Richard Vogel

Kina förbjuder deepfake-videos utan tillstånd

Från och med nästa år kommer Kina att förbjuda deepfakes som har gjorts utan samtycke från den som klippet föreställer. Vill främja ”hälsosam” utveckling inom branschen,

ANNONS
|

På söndagskvällen uppgav den kinesiska cyberspace-administrationen (CAC) att de kommer införa nya regler för deepfakes i landet, rapporterar Reuters.

Från och med den 10 januari blir det olagligt att skapa en deepfake, ett klipp där ansikten eller röster har ändrats, utan samtycke från personen som klippet föreställer.

CAC säger att lagändringen ska begränsa riskerna som kan uppstå när innehåll ändras och för att främja de innehållsleverantörer som levererar ”hälsosam” utveckling inom branschen.

Viral video på Zelenskyj

Deepfakes är ett samlingsord för när man använt sig av avancerad bildmanipulation för att skapa en fejkad video. Oftast används artificiell intelligens, eller AI, för att skapa verklighetstrogna avbildningar av verkliga personer.

ANNONS

I mitten på mars började världen prata om en deepfake som gjorts föreställande Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj där han ska ha uppmanat ukrainare att ge upp. Det var väldigt tydligt att filmen inte var äkta, då huvudet såg påklistrat ut och rösten inte var trovärdig.

LÄS MER:Experter om fejktrenden: Samma läxa igen

LÄS MER:Bianca Ingrosso om fejkporren: Sinnessjukt

LÄS MER:Kina drar tillbaka kritiserad covidapp

ANNONS