Kinesiska företag som använder sig av kvinnliga underklädesmodeller riskerar att stängas ner för spridning av ”obscent material”. Så därför använder vissa manliga modeller i stället.
Kinesiska företag som använder sig av kvinnliga underklädesmodeller riskerar att stängas ner för spridning av ”obscent material”. Så därför använder vissa manliga modeller i stället. Bild: Skärmklipp / Douyin / Twitter/@xiaojingcanxue

Kina censurerar kvinnliga underklädesmodeller – då används män i stället

Kinesiska företag som använder sig av kvinnliga underklädesmodeller riskerar att bryta mot landets lagar om att sprida ”obscent material” på nätet. Därför har en del företag nu börjat använda sig av manliga modeller – som inte omfattas av censuren.

ANNONS
|

Att företag visar upp sina produkter i livesända klipp på kinesiska sociala medier är inget nytt fenomen. Men företag som säljer underkläder som riktar sig till en kvinnlig marknad kan inte längre använda sig av kvinnliga modeller, eftersom det riskerar att bryta mot landets lagar, rapporterar New York Post.

I Kina finns det lagar som gör det brottsligt att sprida obscent material och pornografi, som bland annat omfattar bilder och filmer. En del företag som visat upp lättklädda kvinnor har fått stänga ner eller blivit censurerade då det ansetts ha varit för obscent.

Därför har en del företag i stället börjat använda sig av manliga modeller för alla deras underkläder. I en video som livesändes på Douyin, den lokala kinesiska versionen av Tiktok, så visade män upp spetslinnen och bh:ar.

ANNONS

– Personligen så har vi egentligen inget val. Vi kan inte modellera designen med våra kvinnliga kollegor, så vi kommer att använda våra manliga kollegor, säger en man som presenterar sig som Herr Xu, ägaren till ett livestreamföretag, till Jiupai News.

– Det här är inte ett försök till sarkasm. Alla är väldigt seriösa när det gäller att följa reglerna.

En del kvinnliga modeller har kunnat kringgå censuren genom att visa upp underkläder ovanpå andra kläder som de redan har på sig. Andra visade föremålen på skyltdockor.

Hårda regler mot internet och internetanvändande

Kinas medieregulatorer har under det senaste året skärpt flera andra regler kring live-streaming, videospel och internetanvändningen bland unga.

Till exempel finns det regler i landet som begränsar minderåriga till att de endast får spela onlinespel max tre timmar i veckan. Kinesiska myndigheter har även sagt att de kommer att skärpa sin hantering och sina regler för korta onlineklipp för att försöka förhindra att barn blir beroende av dem.

Den 10 januari i år införde Kina en ny lag som gör det olagligt att skapa en ”deepfake”, alltså ett klipp där ansikten eller röster har ändrats, utan samtycke från personen som klippet föreställer.

Den kinesiska cyberspace-administrationen CAC menar att lagändringen är till för att begränsa riskerna som kan uppstå när innehåll ändras. De har även sagt att ”syntetisk media” är ett hot mot Kinas nationella säkerhet, rapporterar The Register.

ANNONS

LÄS MER:Kina skärper regler för videoklipp online – vill inte att barn ska bli beroende

LÄS MER:Kina skärper censuren under nyårshögtiden: ”Inga dystra känslor”

LÄS MER:Kina förbjuder deepfake-videos utan tillstånd

ANNONS