Ännu en kinesisk minister mystiskt försvunnen

Kinas försvarsminister Li Shangfu har inte setts till i offentligheten på över två veckor, rapporterar The Guardian. Ministern har missat flera officiella möten och det spekuleras nu om han försvunnit på samma sätt som många andra gjort i det kinesiska toppskicket det senaste året. Peking är fortsatt förteget om situationen.

ANNONS
|

Den kinesiske försvarsministern Li Shangfu har inte setts till sedan den 29 augusti, rapporterar The Guardian. Att han inte setts i offentligheten sedan dess har startat en rad spekulationer i omvärlden. En teori är bland annat att ministern skulle vara under utredning och sitter i husarrest.

Senaste gången Shangfu sågs till var när han höll ett tal i samband med ett säkerhetsforum mellan Kina och en rad afrikanska länder. Enligt Financial Times är det den amerikanska regeringen som tror att försvarsministern utreds på något vis. Han ska hastigt ha ställt in ett möte med bland annat myndighetspersoner från det vietnamesiska försvaret nyligen, rapporterar Reuters.

ANNONS

Enligt den brittiska nyhetsbyrån utreds Li Shangfu för en händelse relaterad till införskaffande av militärt materiel, och den hänvisar till uppgifter från regionala säkerhetstjänstemän som har nära kontakt med den kinesiska militären.

Det kinesiska utrikesministeriet kommenterade uppgifterna under fredagen med att man inte visste något om den aktuella situationen. Reuters har heller inte lyckats få tag på Li Shangfu.

Beskrivs som Agatha Christie

Och plötsliga försvinnanden i president Xi Jinpings regering har inte varit något nytt den senaste tiden. I juli månad försvann plötsligt den relativt nytillsatta utrikesministern Qin Gang från sin post. Han hade saknats i offentliga sammanhang i flera veckor när Peking till slut gick ut med att han hade lämnat sin post.

Xi Jinping bytte också ut två högt uppsatta generaler i början av augusti. En utav dem, den tidigare befälhavaren för det kinesiska raketförsvaret, hade inte setts till på flera veckor innan dess.

USA:s ambassadör i Japan, Rahm Emanuel, har kommenterat den försvunne försvarsministern flitigt de senaste dagarna. Bland annat beskriver han utvecklingen i Xi Jinpings styre som taget ur en Agatha Christie-bok där en efter en av ministrarna och militärtopparna försvinner.

Enligt Drew Thompson vid högskolan Lee Kuan Yew för offentlig politik var både Li Shangfu och Qin Gang bra verktyg för omvärlden att få insyn i ett stängt politiskt system och att utvecklingen nu är oroande.

ANNONS

– Det är ganska chockerande att inom loppet av tre månader har Kina fått både utrikes- och försvarsministern att försvinna, säger han till The Guardian.

LÄS MER:Vad hände med Kinas försvunne utrikesminister?

LÄS MER:Kinas utrikesminister har avsatts

LÄS MER:Ommöbleringen i Kina – på grund av otrohet?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS