Kinas nu sparkade utrikesminister Qin Gang. Arkivbild.
Kinas nu sparkade utrikesminister Qin Gang. Arkivbild. Bild: Thomas Peter/AP/TT

Vad hände med Kinas försvunne utrikesminister?

Hans fall kom lika hastigt som vägen till toppen.
Efter sju månader som Kinas utrikesminister är Qin Gang sparkad – och spårlöst försvunnen.
Ryktena frodas när Peking fortsätter hålla tyst.

ANNONS

Qin Gang var tills nyligen en av de mest synliga toppolitikerna i Kina. Så sent som i juni anförtroddes han uppgiften att samtala med USA för att försöka återställa de diplomatiska banden med den rivaliserande supermakten.

Men en vecka efter högnivåmötet med Antony Blinken i Peking försvann Qin Gang plötsligt från den politiska scenen. Sista gången han sågs till i offentligheten var vid ett möte den 25 juni med Rysslands vice utrikesminister Andrej Rudenko.

Då han missade ett efterföljande möte i Indonesien angavs ospecificerade "hälsoskäl" som förklaring. Frågetecknen växte när Kina därefter sköt upp ett planerat möte med EU:s utrikeschef Josep Borrell.

ANNONS

Otrohet?

Under veckorna som följde har ryktena börjat frodas på kinesiska sociala medier om vad som egentligen hänt Qin Gang.

Tisdagens plötsliga nyhet att han fått sparken har inte stillat spekulationerna. Det kortfattade telegrammet från den statliga nyhetsbyrån Nya Kina konstaterar bara att Kinas högsta lagstiftande församling beslutat att utse Qin Gangs företrädare Wang Yi till ny utrikesminister.

Ingen ytterligare information gavs under en pressbriefing på onsdagen, trots upprepade frågor från journalister om Qin Gangs öde.

– Nya Kina har redan publicerat information. Ni kan hänvisa till den, svarade utrikesdepartementets talesperson Mao Ning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Otrohet?

Ett av ryktena som fått spridning på nätet handlar om att Qin Gang hamnat i onåd på grund av en påstådd otrohetsaffär med ett tv-ankare, vilket skulle bryta mot kommunistpartiets disciplinregler. Bland de trendande sökorden på sociala medieplattformen Weibo finns frågor om exministerns fru och den påstådda älskarinnan, skriver BBC.

Men den oväntade ommöbleringen kan också möjligen ha orsakats av motsättningar om utrikespolitiken. Qin Gang har gjort sig känd som en av Kinas så kallade "vargkrigare", det vill säga diplomater med en konfrontativ stil, och har gått relativt hårt fram mot USA.

– Ledarna i Peking tycker att de befinner sig i ett svårt utrikespolitiskt läge, sade Torbjörn Lodén, Kinakännare vid Stockholms universitet, till TT i tisdags.

ANNONS

– Genom talet om en gränslös vänskap med Ryssland har de hamnat i en mycket besvärlig situation i och med att kriget går dåligt och Ryssland är väldigt isolerat internationellt.

Tidigare ambassadör

Qin Gang gjorde något av en kometkarriär innan sitt fall från toppolitiken. 57-åringen blev en av de yngsta på posten då han utsågs till utrikesminister i december. Detta efter två år som ambassadör i USA.

Dessförinnan hade han haft en lägre position vid utrikesdepartementet och bland annat haft i uppgift att organisera president Xi Jinpings utlandsresor. En förklaring till Qin Gangs snabba karriär kan, enligt bedömare, ha varit att han vunnit den kinesiske ledarens förtroende.

Det återstår att se om det är helt förbrukat.

Kinas nu sparkade utrikesminister Qin Gang då han tog emot sin amerikanske motpart Antony Blinken under deras möte i Peking den 18 juni.
Kinas nu sparkade utrikesminister Qin Gang då han tog emot sin amerikanske motpart Antony Blinken under deras möte i Peking den 18 juni. Bild: Leah Millis/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS